Οι μεταμοσχεύσεις στη χώρο μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας. Ο ΕΟΜ και οι γιατροί που συνδράμουν σε αυτές επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο. Εξυπακούεται ότι τους στηρίζουμε και στο έργο τους και στην προάσπιση της τιμής τους με κάθε έννομο μέσο.
— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) April 5, 2023
Ως συνήγορος της 34χρονης κατηγορουμένης στην υπόθεση της Πάτρας ο κ. Κούγιας ρώτησε τον διευθυντή της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου Ανδρέα Ηλιάδη ο οποίος κατέθετε, «αν αποστέλλει όργανα παιδιών για μεταμοσχεύσεις». Ο εντατικολόγος απάντησε εκνευρισμένος πως «δεν είμαι κούριερ» και δήλωσε περήφανος για την συνεισφορά του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Τέλος ο κ. Ηλιάδης είπε πως οι ερωτήσεις του κ. Κούγια είναι «προσβολή για τους γονείς που έχουν δωρίσει όργανα».
Η κατάθεση του γιατρού θεωρείται κομβικής σημασίας στην δίκη για την υπόθεση της Πάτρας, που από σήμερα περνά στον κύκλο των μαρτύρων που αφορούν το μετά την ανακοπή του 9χρονου παιδιού διάστημα, έως τον θάνατο του στις 29 Ιανουαρίου 2022.
Πρόεδρος Ωνασείου για υπαινιγμούς Κούγια για δωρεά οργάνων: «Δεν αποφασίζει ένας γιατρός»
Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του Ωνασείου, υπερασπίστηκε σθεναρά τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη σε σχέση με τους υπαινιγμούς του Αλέξη Κούγια, στο δικαστήριο για τη Ρούλα Πισπιρίγκου. «Έχει συμβεί ένα γεγονός με δύο πλευρές. Αδικήθηκε κατάφορα ο Ηλιάδης που κάνει προσπάθεια με αξιέπαινο τρόπο. Όταν χάνουν τη μάχη για τη ζωή αυτά τα παιδιά, δεν τελειώνει το καθήκον του, προσπαθεί να σώσει κι άλλες ζωές προωθώντας τη δωρεά οργάνων. Αυτό έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα.
Πριν λίγους μήνες διοργανώθηκε εκδήλωση από τις οικογένειες των παιδιών που έχουν δωρήσει όργανα μετά την τραγική απώλεια ζωής για να τιμήσουν τον κ. Ηλιάδη και τη δωρεά οργάνων».
Παράλληλα, ιεραρχώντας το σημαντικότερο θέμα, τόνισε: «Εδώ έχουμε το δεύτερο θέμα. Πόσο πληγώνεται από την προβολή τέτοιων απόψεων καθόλα ανυπόστατων η δωρεά οργάνων. Πρόσφατα ψηφίστηκε καινούργιος νόμος για μεταμοσχεύσεις. Κάνει τεράστια προσπάθεια για τη δωρεά. Ευελπιστούμε από την τελευταία θέση που είναι η Ελλάδα να ξεκολλήσει. Αν αυξηθεί η δωρεά θα σωθούν ζωές. Εμείς καταλαβαίνουμε για πιο λόγο αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε».
Διαλύοντας κάθε αμφιβολία που μπορεί να δημιούργησε ο συνήγορος για τη διαδικασία της δωρεάς οργάνων, ο Ιωάννης Μπολέτης, τόνισε: «Αν θέλω να δισαφαλιστώ ότι αν βρεθώ σε ΜΕΘ δεν πρόκειται να τραβήξουν την πρίζα, θα δήλωνα δωρητής οργάνων. Οι διαδικασίες είναι τέτοιες που διασφαλίζεται πλήρως ο δυνητικός δωρητής ότι έχει χάσει τη ζωή του. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, δεν είναι απόφαση του γιατρού του. Υπάρχει ιατρική ομάδα άσχετη από τον γιατρό που διαπιστώνει τον εγκεφαλικό θάνατο για να μπορέσει να μιλήσει στην οικογένεια για τη δωρεά. Δεν παίρνει ένας γιατρός την απόφαση για τη δωρεά».
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο κακός χαμός με Κούγια και τον γιατρό Ανδρέα Ηλιάδη – Η ερώτηση για τη εμπόριο οργάνων που προκάλεσε πανικό
Με την κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη, εντατικολόγου και υπεύθυνου της ΜΕΘ Παίδων ΠΓΝΠ συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Ένταση ανάμεσα στον Αλέξη Κούγια και τον εντατικολόγο της Τζωρτζίνας, Ανδρέα Ηλιάδη, επικράτησε στη δίκη για τη Ρούλα Πισπιρίγκου, με τον ποινικολόγο να αφήνει υπόνοιες για μεταφορά οργάνων από τον γιατρό και τον δεύτερο να ζητεί παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Xαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος:
AΛ. KOYΓIAΣ: Φημίζεστε πως στέλνετε όργανα μεταμοσχεύσεων στο εξωτερικό;
AΝ. HΛIAΔHΣ: Είμαι περήφανος γι’ αυτό. Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανα. Ό,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Προσβολή στους γονείς που έχουν δωρίσει όργανα. Είναι ύψιστο αγαθό να δίνει η μητέρα την καρδιά του δικού της παιδιού για να ζήσει ένα άλλο.
AΛ. KOYΓIAΣ: Eίναι αλήθεια πως στέλνετε τα όργανα στο εξωτερικό στα νοσοκομεία που έχετε επαφή και μιλάνε μαζί σας και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο μάτια;
Α. ΗΛΙΑΔΗΣ : Aυτά είναι εκτός πραγματικότητας
AΛ. KOYΓIAΣ : Πόσες φορές έχετε στείλει όργανα;
Α. ΗΛΙΑΔΗΣ: Eίμαι περήφανος. Πολλές φορές.
AΛ. KOYΓIAΣ : Πόσες φορές έχετε μιλήσει με τους γονείς και τους έχετε πείσει να δώσουν όργανα;
Α. ΗΛΙΑΔΗΣ: O συντονιστής αυτών των ευαίσθητων θεμάτων, ο μόνος υπεύθυνος, είναι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Eμείς έχουμε υποχρέωση να προτείνουμε την δωρεά οργάνων.
AΛ. KOYΓIAΣ : Πόσες φορές έχετε κάνει αυτή την διαδικασία;
Α. ΗΛΙΑΔΗΣ: Τρεις στο εξωτερικό. 14 συνολικά
AΛ. KOYΓIAΣ : Ποια ήταν η τελευταία;
Α. ΗΛΙΑΔΗΣ: Προστατέψτε με
ΠPOEΔPOΣ : Πείτε μας για τελευταία
Α. ΗΛΙΑΔΗΣ: O Θωμάς και η μικρή Ειρήνη. Αυτό δεν έχει σχέση με την υπόθεση και δεν θέλω να απαντήσω.
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο γιατρός επαναφέρει τον «σύνδρομο Μινχάουζεν» – Η αντίδραση της κατηγορουμένης
Ο γιατρός, που αποτελεί κομβικό μάρτυρα στην υπόθεση, περιέγραψε λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η Τζωρτζίνα Δασκαλακη έφτασε στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίο από το Καραμανδάνειο. Την ίδια στιγμή η Ρούλα Πισπιρίγκου παρακολουθεί προσηλωμένη με το βλέμμα της καρφωμένο πάνω στο μάρτυρα, ενώ αποχώρησε στο σημείο που ο γιατρός αναφέρθηκε στο σύνδρομο Μινχάουζεν.
«Στις 11 Απριλίου 2021 ημέρα εισαγωγής της Τζωρτζίνας ήμουν στο σπίτι μου. Δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τον εντατικολόγο εφημερίας και μου είπε ότι υπάρχει κλήση από Καραμανδάνειο για ένα σοβαρό περιστατικό. Ζήτησαν κλίνη, τη δώσαμε και του είπα ότι θα πάω στο νοσοκομείο του Ριο. Έφτασα εγώ, το περιστατικό δεν είχε έρθει», ανέφερε ο γιατρός.
Η πρώτη εικόνα που αντίκρυσε ήταν ο αναστατωμένος αναισθησιολόγος κ. Χασαπόπουλος που συνόδευε την μικρούλα κατά τη μεταφορά της. «Ήρθε η μικρή Τζωρτζίνα διασωληνωμένη με τον αναισθησιολόγο Χασαπόπουλο. Διέκρινα μεγάλη ένταση στο πρόσωπο του γιατρού και μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες. Μας ευχήθηκε καλή δύναμη και νιώσαμε την ένταση του».
Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, είχαν να αντιμετωπίσουν ένα κοριτσάκι 7,5 χρόνων που υπέστη καρδιακή ανακοπή. «Σταθεροποιήσαμε την ασθενή, ελέγξαμε ζωτικά στοιχεία και τη βάλαμε στο μόνιτορ. Αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Ήταν κάτι αιφνίδιο. Ήταν ένα παιδάκι που νοσηλευόταν και δεν προμήνυε κάτι ότι θα υπάρξει κάποιο αιφνίδιο συμβάν. Πήραμε και την πληροφορία ότι υπήρχαν δυο ακόμη θάνατοι στην οικογένεια. Πήραμε επιπλέον πληροφορίες όπως το πόση ώρα έγινε καρδιακή αναζωογόνηση» είπε και συμπλήρωσε: «Διαπιστώσαμε ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια «έκρηξη» συμπτωμάτων. Εδώ, όσο περνούσαν οι ώρες είχαμε μια σταθερή εικόνα από το καρδιογράφημα».
Ο μάρτυρας εξήγησε ότι οι καρδιακές ανακοπές εντός νοσοκομείου έχουν πολύ καλύτερη πρόγνωση κι αυτό έδινε μια ελπίδα για το παιδί στους γιατρούς. «Γνωρίζουμε ότι η καρδιά ενός παιδιού δεν μπορεί να εμφανίσει έμφραγμα για παράδειγμα. Η καρδιακή ανακοπή στα παιδιά κατά 80% οφείλεται σε αναπνευστικά αίτια και προκαλείται λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διαταραχή της οξυγόνωσης του οργανισμού» είπε ο γιατρός και εξήγησε ότι η καρδιακή ανακοπή είναι σπάνια.
«Δεν έχω δει έμφραγμα στην καριέρα μου κι έχω περάσει από όλες τις εντατικές της Ελλάδος. Μόνο η νόσος καβασάκι μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στα παιδιά. Χωρίς να είμαστε 100% σίγουροι είχαμε κάνει τον αποκλεισμό όσο το δυνατόν περισσότερων αιτιών και καταλήξαμε σε αυτή την αντιμετώπιση της θεραπευτικής υποθερμίας», είπε ο γιατρός, που όπως διαπίστωσε αργότερα, το παιδί ανταποκρινόταν στη θετικά.
«Επισταμένα ρώτησα τους γονείς για το πως έγινε η ανακοπή. Και πόση ώρα πέρασε. Η πληροφορία που πήρα από τη μητέρα της Τζωρτζίνας ήταν πως ήταν κάτι ξαφνικό. Αν ο χρόνος υπερβεί τα 10 λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ, τότε ξεκινούν οι σοβαρότατες εγκεφαλικές βλάβες» ανέφερε ο εντατικολόγος και συνέχισε εξηγώντας: «Υπάρχει το φαινόμενο επαναιμάτωσης είναι ένα κακό φαινόμενο γιατί λιμνάζει το αίμα. Το τρίτο 24ωρο ανέπτυξε εγκεφαλικό οίδημα η Τζωρτζίνα και αντιμετωπίστηκε με φάρμακα και ειδική αγωγή».
«Είδα δυο θλιμμένους γονείς»
«Ενημέρωσα τους γονείς. Είδα δυο θλιμμένους γονείς. Τους είπα ότι θα κάνουμε τα πάντα για το παιδί» είπε ο κ. Ηλιαδης και αναφέρθηκε στην απόφαση των γιατρών να κάνουν πιο εξειδικευμένο monitoring στην καρδιά.
Σχολιάζοντας την αυξημένη τροπονίνη που βρέθηκε στο παιδί ανέφερε: «Όταν για 50 λεπτά κάποιος πιέζει τον θώρακα και μόνο αυτό είναι αίτιο να ανέβει η τροπονίνη. Αλλά και το ίδιο το ρεύμα που δίνεται για την επαναφορά αυξάνει την τροπονίνη. Η αυξημένη τιμή στην τροπονίνη αποδόθηκε εκεί. Όμως έπεσε πάρα πολύ γρήγορα. Αν υπάρχει σοβαρό μυοκάρδιο πρόβλημα, η τιμή της τροπονίνης θα έπεφτε σε δυο εβδομάδες και όχι τόσο γρήγορα. Αυτό μας θυμίζει μια δυσπραγία της καρδιάς σε ένδεια οξυγόνου».
«Η ογκολόγος δεν είχε πειστεί για τα αίτια θανάτου της Μαλένας»
Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν το γιατρό στο να ζητήσει ιστορικό αιφνίδιου θανάτου και ενημερώθηκε για αιφνίδιο θάνατο της Μαλένας που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. «Πήρα την κ. Μπάκα γνωστή παιδογκολόγο για να μάθω το οικογενειακό ιστορικό. Μίλησα δυο φορές μαζί της και μου είπε ότι δεν είχε πειστεί πως ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Αυτό ήταν σημαντικό για μένα για το πως έπρεπε να κινηθώ και ποσο να επεκτείνω τη διερεύνηση της ασθενούς. Αν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια δεν θα τον τοποθετήσω σε καρδιολογικά αίτια» είπε και εξήγησε πως τα παιδιά δεν πεθαίνουν αιφνιδίως από ηπατική ανεπάρκεια.
Οι γιατροί έλαβαν την πληροφορία και για το θάνατο της Ίριδας στην κούνια και όπως είπε ο γιατρός «πήγε το μυαλό μου κατευθείαν στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Οι δυο θάνατοι στο οικογενειακό ιστορικό έκαναν τον κ. Ηλιάδη να αναζητήσει τον εξειδικευμένο στις αρρυθμίες συνάδελφο του κ. Παπαγιάννη.
«Έστειλα τα πάντα και καταλήξαμε ότι έπρεπε να σταθεροποιήσουμε τη μικρή. Δεν ήταν γιατρός ουρανοκατέβατος. Ήταν ενήμερος για όλα. Αρχίσαμε την επικοινωνία με τον κ. Παπαγιάννη και μίλησα με τον κ. Αναστασακη. Αφού είχαμε αποκλείσει τα πάντα ψάχναμε την καρδιά. Ξεκίνησε ο περίφημης γονιδιακός έλεγχος. Την πρώτη στιγμή που ήρθε βέβαια πήραμε αίμα και ούρα. Το μόνο που βρέθηκε ήταν μια αυξημένη τιμή βενζοδιαζεπίνης αλλά είχε λάβει σχετικό φάρμακο» κατέθεσε ο εντατικολόγος που χαρακτήρισε «αφρόκρεμα» της χώρας τους γιατρούς που ασχολήθηκαν με την περίπτωση της Τζωρτζίνας.«Απευθυνθήκαμε στον κ. Αναστασάκη που τον παρακάλεσα να μη πάρει χρήματα γιατί η οικογένεια δεν είχε. Είναι πολύ ακριβή διαδικασία, αλλά ο Αναστασάκης το κατάφερε και το έκανε» συμπλήρωσε ο κ. Ηλιάδης.
Το σύνδρομο Μινχάουζεν
Την ώρα που ο γιατρός ξεκίνησε να αναφέρεται στο σύνδρομο Μινχάουζεν η Ρούλα Πισπιρίγκου αποχώρησε από την αίθουσα. «Το καμπανάκι ήταν οι δυο αιφνίδιοι θάνατοι και η ανακοπή, η πληροφορία της ηπατικής ανεπάρκειας που δε με πείθει» είπε ο γιατρός και εξήγησε πως ξεκίνησε να εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.
«Έπρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορά. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιού. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags που με ταρακούνησαν» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Ήρθε στο χώρο μας η κ. Τσιόλα, της εξέφρασα τους προβληματισμούς και τις υπόνοιες μου. Σχετικά με τους δύο θανάτους ότι δεν νιώθω όμορφα, ότι έχω εικόνα. Μου συνέστησε να περιμένω να γίνει ο γονιδιακός έλεγχος κι αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά…δε θα λυτρώθηκα. Είμαι γιατρός, όχι ψυχίατρος αλλά έκανα ένα βήμα. Μου είπε να είμαι κοντά στην οικογένεια. Το κράτησα με ευλάβεια μέχρι και το τέλος της Τζωρτζινίτσας», είπε συγκινημένος.
«Τα άκουσα όλα»
Την αντίδραση του ζευγαριού αντιμετώπισε ο κ. Ηλιάδης στην πρόταση για την εξέταση από ψυχίατρο. «Οι γονείς της Τζωρτζίνας μου είπαν ότι δεν επιθυμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Θέλω να αναφέρω κάτι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κυρίας Τσιόλα στην εντατική είχαμε μια συζήτηση. Πίσω από την πόρτα άκουγε η μητέρα της Τζωρτζίνας. Όταν άνοιξε η πόρτα μου είπε «κύριε Ηλιάδη τα άκουσα όλα». Της είπα ότι δεν την αφορά τι λέω με τους συνεργάτες μου».
Αν και ο εντατικολόγος περίμενε πως οι γονείς θα έμπαιναν μετά από αυτό το γραφείο «σαν μαινόμενοι ταύροι», όπως είπε, «εκείνοι δεν ήρθαν έτσι. Ήρθαν με πολύ φιλική διάθεση και μου ζήτησαν να μην ασχολούμαι με τέτοια». Ο κ. Ηλιάδης εξήγησε ότι αρχικά του είπαν να απευθυνθεί σε κοινωνικούς φορείς. «Έτσι σκέφτηκα το Χαμόγελο του Παιδιού. Πήρα τηλέφωνο, μίλησα μαζί τους, έγινε μια επαφή με την οικογένεια. Το δεύτερο τηλέφωνο μου όμως ήταν πολύ πιο σαφές για το τι μπορεί να συμβαίνει. Μου είπαν ότι δεν μπορούν να με βοηθήσουν. Έτσι το άφησα εκεί και επέστρεψα στο παιδί».
Για «ανοίκεια επίθεση» έκανε λόγο ο ΕΟΜ
Τη στήριξή του στον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη εξέφρασε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι με τις αναφορές του Αλέξη Κούγια «πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων, καθώς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή».
Ο ΕΟΜ καταλόγισε στον κ. Κούγια έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης για τις διαδικασίες και τις αποφάσεις για τη δωρεά οργάνων, η οποία γίνεται μόνο μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη.
«Ο ΕΟΜ προσφέρει, βάσει αυστηρών κανόνων και πρωτοκόλλων, τα όργανα σε μεταμοσχευτικές μονάδες της χώρας μας ή στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας διατηρεί διακρατική συνεργασία, κυρίως για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Δεκάδες παιδιά από την Ελλάδα έχουν μεταμοσχευτεί στην Ιταλία με μοσχεύματα που προέρχονται από Έλληνες ή Ιταλούς δότες» τονίζει ο ΕΟΜ.
«Ο ΕΟΜ καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού. Η αναστολή των πρωτοβουλιών από τους ιατρούς των ΜΕΘ, αναφορικά με την εκκίνηση των διαδικασιών δωρεάς θα κοστίσει άμεσα σε ζωές ασθενών» καταλήγει η ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΜ
Ανοίκεια επίθεση στον θεσμό της δωρεάς οργάνων στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας
Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε σήμερα, στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας πολύκροτης δίκης, να πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων καθώς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή.
Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, Δ/ντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. του Ρίο Πατρών, χαρακτηρίστηκε, από συνήγορο υπεράσπισης, ως «διακινητής οργάνων προς μεταμόσχευση» σε χώρα του εξωτερικού. Προφανώς, ο συνήγορος δεν έχει επαρκή ενημέρωση και δεν γνωρίζει ότι στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων εμπλέκονται δεκάδες ιατροί, τόσο στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη, όσο και στην αφαίρεση και μεταμόσχευση των οργάνων. Επιπρόσθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δεν γνωρίζει ότι η προσφορά των οργάνων, μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη, συντονίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και μόνο. Ο ΕΟΜ προσφέρει, βάσει αυστηρών κανόνων και πρωτοκόλλων, τα όργανα σε μεταμοσχευτικές μονάδες της χώρας μας ή στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας διατηρεί διακρατική συνεργασία, κυρίως για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Δεκάδες παιδιά από την Ελλάδα έχουν μεταμοσχευτεί στην Ιταλία με μοσχεύματα που προέρχονται από Έλληνες ή Ιταλούς δότες.
Ο ΕΟΜ, ως αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση των μεταμοσχεύσεων και τη διαχείριση κάθε δότη και κάθε προσφερόμενου οργάνου στην Ελλάδα, στέκεται στο πλευρό του κ. Ηλιάδη, όπως και κάθε ιατρού, που θεωρεί ότι το ιατρικό του καθήκον δεν σταματάει με την απώλεια ενός ασθενούς, αλλά συνεχίζεται και στη σωτηρία άλλων ανθρώπων. Ο κ. Ηλιάδης χαίρει του απόλυτου σεβασμού και της εκτίμησης τόσο της ιατρικής μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας, όσο των ίδιων των οικογενειών των παιδιών που έγιναν δωρητές οργάνων, ως ο ιατρός που πρόσφερε μια ανακουφιστική διέξοδο στην απώλεια του παιδιού τους.
Σήμερα, ο κ. Ηλιάδης και το προσωπικό της ΜΕΘ του Ρίο, όπως και η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, δέχονται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία. Σε μία χρονική περίοδο, που όλη η κοινωνία, όλη η ιατρική, η δημοσιογραφική κοινότητα και η πολιτική τάξη της χώρας, έχουν υποστηρίξει έμπρακτα τη Δωρεά Οργάνων και γίνονται ενέργειες που στοχεύουν να βγάλουν τη χώρα μας από το μεταμοσχευτικό τέλμα δεκαετιών, το οποίο στερεί στους Έλληνες πολίτες το δώρο της μεταμόσχευσης.
Ο ΕΟΜ καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού. Η αναστολή των πρωτοβουλιών από τους ιατρούς των ΜΕΘ, αναφορικά με την εκκίνηση των διαδικασιών δωρεάς θα κοστίσει άμεσα σε ζωές ασθενών.
«Αδικήθηκε κατάφωρα ο κ. Ηλιάδης» λέει ο πρόεδρος του Ωνασείου
Τη στήριξή του στο πρόσωπο του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ωνασείου και τέως αντιπρόεδρος του ΕΟΜ Ιωάννης Μπολέτης, σημειώνοντας ότι ο γιατρός αδικήθηκε.
Ο κ. Μπολέτης, μιλώντας στο MEGA επισήμανε ότι συνέβησαν δύο γεγονότα. «Το ένα είναι πως αδικήθηκε ένας άνθρωπος σαν τον κ. Ηλιάδη, που με πολλή προσπάθεια προσπαθεί να σώσει τις ζωές των παιδιών, και όταν χάσουν τη μάχη, εκείνος δεν θεωρεί πως τελειώνει εκεί το καθήκον του αλλά μιλά με τις οικογένειες και προωθεί τη μεταμόσχευση. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, στη Ναύπακτο, οι οικογένειες των παιδιών που έχουν δωρίσει τα όργανα των παιδιών τους, διοργάνωσαν μία εκδήλωση για να τιμήσουν τον κ. Ηλιάδη και τη μεταμόσχευση οργάνων», είπε.
«Και το δεύτερο, είναι πως τον κ. Ηλιάδη τον ενδιαφέρει περισσότερο το πόσο επηρεάζεται από τέτοιες απόψεις η εικόνα της μεταμόσχευσης. Περάστηκε ένας νέος νόμος στη Βουλή αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις, και ευελπιστούμε πως θα αυξηθούν οι δωρεές για να σώσουμε ζωές», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μπολέτη, οι διαδικασίες της διάγνωσης του θανάτου είναι τέτοιες που διασφαλίζεται πλήρως πως ο δυνητικός ασθενής έχει χάσει τη ζωή του. «Αυτή δεν είναι απόφαση του γιατρού του αλλά υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα που διαγιγνώσκει τον θάνατο. Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα».
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: «Βόμβα» Ανδρουλάκη – «Αν αποτύχω θα θέσω τον εαυτό μου προς αξιολόγηση» [βίντεο]
Μητσοτάκης: Επίσκεψη στην Ήπειρο – «Εδώ χτυπά η καρδιά της παραγωγικής Ελλάδος» [βίντεο]