Ο Βαλασέλης, γνωστός στην τοπική κοινωνία της Λέσβου ραδιοφωνικός παραγωγός, ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού και διευθυντής του μοναδικού τηλεοπτικού σταθμού της Λέσβου Aeolos TV, ήταν γνωστός και σαν δημιουργός του λογισμικού ραδιοφωνικού αυτοματισμού Jazler που υποστηρίζει διάφορες μορφές ηχητικών αρχείων και μπορεί να υποστηρίξει εξωτερικές συσκευές.
Το αυτοματοποιημένο αυτό πρόγραμμα αναπαραγωγής τραγουδιών και διαφημίσεων -το «Μυτιληνιό λογισμικό», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσε το πρόγραμμα του ο Χρήστος Βαλασέλης – υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο πρώτος «Βαλασέλλειος» τηλεοπτικός Jazler σε μουσείο!
Ο Χρήστος Βαλασέλλης ήταν «Start-upper» πριν μάθουμε την έννοια των start-ups που αφορούν σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις
Ο Χρήστος Βαλασέλλης, διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού «Aeolos TV» και πάντα γνωστός για τη συνεισφορά του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τη μουσική έγινε «Start-upper» πριν μάθουμε την έννοια των start-ups που αφορούν σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Διαβάστε τι μας είχε πει στο stonisi:
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
«Στην Αυστραλία, όπου γεννήθηκε «άρπαξε», όπως λέει το μικρόβιο της τεχνολογίας. Όταν ήρθε με τους γονείς του στη Μυτιλήνη, δεν υπήρχαν καν… κομπιούτερς. Υπήρχε όμως το ιδιωτικό ραδιόφωνο και τον μάγεψε. Είχε και έναν μικρό ερασιτεχνικό σταθμό κάτω από το εφηβικό του κρεβάτι! Δουλεύοντας χρόνια στο ραδιόφωνο, ο Χρήστος Βαλασέλλης συνειδητοποίησε ότι εκτός από τον Kiss Fm, τις μουσικές και τη μαγική ατμόσφαιρα των fm, του αρέσει η όλη προετοιμασία της εκπομπής, τα σποτάκια, τα σήματα, η ροή μιας εκπομπής. Παράλληλα έχοντας αποκτήσει εμπειρία, αλλά και με την ευφυΐα του (σ.σ. που δεν παραδέχεται!) έφτιαξε ένα πρόγραμμα για να διευκολύνει τους παραγωγούς με τον υπολογιστή. Όταν οι… σούπερ ντούπερ τεχνολογικά του 1994 σταθμοί είχαν φτιάξει… ρομπότ που έβαζε στη δισκοθήκη το cd να παίζει, o Χρήστος έκανε κάτι πολύ πιο απλό, τον Jazler!
Τι κάνει ο (ραδιοφωνικός) Jazler
Χωρίς να χρειάζεται ηχολήπτη και μουσικό παραγωγό, ο εκφωνητής έχει μπροστά του στον υπολογιστή, εγκατεστημένο τον Jazler, όπου είναι περασμένα χιλιάδες τραγούδια, οι διαφημίσεις, τα σποτάκια και τα σήματα, όλα προγραμματισμένα με τη διάρκειά τους, τα διαλείμματα και την αλλαγή της ώρας. Αυτό είναι το υπερ-πολύτιμο Jazler! Χρειάστηκαν ώρες διαβάσματος και πρακτικής για να τον φτιάξει, αλλά το έκανε. Και το πρόγραμμα έχει και νονά! Τη φίλη του Χρήστου, την Εύα, με την οποία ήταν για καφέ όταν έγινε η… «βάφτιση». Της εξηγούσε τα προβλήματα που συναντούσε με τον αλγόριθμο και ότι έβγαζε κάτι… μπερδεμένα πράγματα. «Τζαζλεμένο, είναι δηλαδή» σχολίασε εκείνη. Και η βάφτιση ολοκληρώθηκε!
Και πού βρίσκεται;
Όλα τα μεγάλα ραδιόφωνα της Αθήνας, ο Real FM του Χατζηνικολάου, SporFM και πολλοί άλλοι, μεγάλα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν το πρόγραμμα του Χρήστου. Αλλά το πρόγραμμα έχει βγει και εκτός Ελλάδας, όλα τα Βαλκάνια, η Ισλανδία, κοινοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούν τον Jazler! «Είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι στο νησί σου, σε ένα χωριό ουσιαστικά του πλανήτη και να ξέρεις ότι εξυπηρετείς ραδιόφωνα στην άλλη πλευρά της γης»! μας λέει.
Και πώς το κατάφερε αυτό; Στις αρχές του 2000, επένδυσε πολλές από τις οικονομίες του στο Google: «Έδινα πολλά λεφτά το μήνα για να διαφημίζεται το πρόγραμμα. Και γι’ αυτόν τον λόγο έγινε πολύ γνωστό στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν πουλούσε!» Γιατί… «ο Έλληνας το σνόμπαρε το πρόγραμμα. Έλεγε «Τι, θα αγοράσουμε πρόγραμμα από τον Μυτιληνιό;». Μέχρι που βγαίνει μια συνέντευξη του Χρήστου στον Αντ1, όπου σε ερώτηση του δημοσιογράφου απαντά ότι το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά στο εξωτερικό. Και εκεί έγινε η αντιστροφή! «Α, να αγοράσουμε το ελληνικό το πρόγραμμα που πάει καλά στο εξωτερικό», έλεγαν οι Έλληνες αγοραστές.
Αλλά γίνονται και διάφορα άλλα «κουφά», όπως σχολιάζει ο δημιουργός. Πρεσβείες διαφόρων χωρών αγοράζουν το πρόγραμμα για να το κάνουν δώρο στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού για να το γνωρίσουν οι φοιτητές. Και ας σχολιάσουμε εμείς τώρα ότι… το πιο «κουφό» απ’ όλα είναι ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που εδρεύει στη Μυτιλήνη δεν έχει προσκαλέσει ούτε μία φορά (!) τον Χρήστο Βαλασέλλη να δώσει διάλεξη στους φοιτητές του. Πλην –και όμως- της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που είχε διοργανώσει σχετική ημερίδα!»
Ειδήσεις σήμερα
Youth Pass: Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων – Πότε πληρώνονται τα 150 ευρώ [βίντεο]
Ψέριμος: Γεννήθηκε ο μικρότερος κάτοικος του ακριτικού νησιού [Εικόνα]
«Ακριβότερες θα γίνουν οι διακοπές στην Ελλάδα» – Οι Γερμανοί πήραν… χαμπάρι τον φόρο κλίματος