Στην περίπτωση που προκύψουν, έστω και ελάχιστα, ποσοστά κεταμίνης στα πλακίδια οργάνων της Μαλένας, αν αυτά δεν έχουν δοθεί στο πλαίσιο της νοσηλείας της στο νοσοκομείο, τότε η χορήγηση έχει προέλθει από «εξωτερικό παράγοντα». Η χορήγηση, μάλιστα, πρέπει να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την εκδήλωση των σοβαρών συμπτωμάτων που προκάλεσαν τον θάνατό της, με αποτέλεσμα η κεταμίνη να έχει μεταβολιστεί σε μεγάλο ποσοστό και να έχει καταστεί εργαστηριακά «ανύπαρκτη».
Αλλοιώσεις
Το συκώτι και τα νεφρά της Μαλένας βρίσκονται ήδη στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Εκεί γίνονται εξειδικευμένες ιστολογικές και, κυρίως, τοξικολογικές εξετάσεις. Στο πρώτο στάδιο της νεκροψίας-νεκροτομής είχε διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, εκτεταμένη εκφύλιση στο συκώτι και ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις νεφρού, ευρήματα που θα επανεξεταστούν, καθώς τέτοια εμφανίζονται και σε περιπτώσεις χορήγησης τοξικής ουσίας ή δηλητηρίου.
Οι ιστολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει στη Μαλένα, μετά τον θάνατό της, ανέδειξαν δύο ευρήματα και συγκεκριμένα αλλοιώσεις σε νεφρά και συκώτι, οι οποίες μπορούν να προέλθουν από τοξική δράση φαρμάκου ή δηλητήριο. Σε περίπτωση που οι παθολογοανατόμοι, οι οποίοι προβαίνουν σε νέες ιστολογικές εξετάσεις, έχουν ενδείξεις τοξικής ουσίας, τότε με νέο και σύγχρονο εξοπλισμό θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τη χρησιμοποίηση θανατηφόρας ουσίας στη Μαλένα. Αν υπάρχει ένα εύρημα που επηρεάζει ένα όργανο, υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης, η οποία έχει τη δυνατότητα εντοπισμού της ουσίας που μπορεί να χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα.
Πάτρα: «…σαν να πέθαναν χθες»
Νεκροψίες, νεκροτομές, ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, απεικόνιση φωτογραφικού υλικού, αναψηλάφηση ιατρικών φακέλων, σαν η Μαλένα και η Ιριδα να πέθαναν… χθες.
«Ολα από την αρχή», γίνονται από τους ιατροδικαστές Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών θανάτων των δύο παιδιών. Οι έμπειροι ιατροδικαστές, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις παλιές ιατροδικαστικές εκθέσεις. Εχουν ξεκινήσει εκ νέου τους εργαστηριακούς ελέγχους, με τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις από τα πλακίδια οργάνων των δύο παιδιών, ανεπηρέαστοι από φήμες, δημοσιεύματα, τηλεοπτικές εμφανίσεις «ειδικών». Στόχος, να μη γίνουν λάθη, που δεν αποκλείεται να έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που «ενδιαφέρει είναι να βρεθεί η αλήθεια», αναφέρουν χαρακτηριστικά δικαστικές και αστυνομικές πηγές.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, στην προκαταρκτική έρευνα που έχει αναθέσει στους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, επισημαίνει τις απαραίτητες ενέργειες που θέλει να γίνουν, χωρίς όμως να δεσμεύει τους αστυνομικούς να «ανοίξουν» την έρευνα στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου των δύο παιδιών.
Στο μικροσκόπιο, ξανά, το πανάκι της Ιριδας
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Νέος κύκλος ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων διενεργείται και στην περίπτωση της Ιριδας, όμως οι επιστήμονες που διερευνούν τα αίτια θανάτου εκτιμούν ότι το 6 μηνών βρέφος έχασε τη ζωή του από ασφυξία. Περισσότερα στοιχεία ενδεχομένως να προκύψουν από την εργαστηριακή επανεξέταση στο πανάκι που βρέθηκε στην κούνια της Ιριδας, το οποίο παραδόθηκε στους αστυνομικούς από την αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, μία μέρα μετά τον θάνατο του παιδιού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το οροαιματηρό υγρό που υπήρχε πάνω του, είτε έχει προέλθει από το σκούπισμα των χειλιών, στα οποία είχαν διαπιστωθεί ερυθρότητα και αποξήρανση, είτε από τους πνεύμονες, υποδηλώνει, σε συνδυασμό με άλλα ιατροδικαστικά ευρήματα, όπως το τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο, ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα το τραύμα στο στόμα εξετάζεται αν δημιουργήθηκε συνεπεία βίαιου τρόπου εισχώρησης του πανιού και έχει προέλθει από χέρι, δάκτυλα ή νύχια.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο μηχανισμός θανάτου να άλλαζε ανάλογα με τον χώρο εκδήλωσης της πιθανής εγκληματικής ενέργειας και τον βαθμό αντίδρασης των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι η Μαλένα και η Τζωρτζίνα πέθαναν στο νοσοκομείο, ενώ η Ιριδα στην κούνια της στο σπίτι της οικογένειας.
Το συμπέρασμα της πρώτης ιατροδικαστικής έκθεσης για την Ιριδα ήταν ότι «ο θάνατος επήλθε συνεπεία υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς-πνευμονικού οιδήματος». Στην ιστολογική εξέταση προέκυπτε «στον εγκέφαλο έντονη συμφόρηση των αγγείων του παρεγχύματος και των αγγείων του υπαραχνοειδούς χώρου και περιαγγειακό οίδημα. Σε μία θέση στην αριστερή κοιλία παρατηρείται εξαγγείωση ερυθρών κυττάρων (αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας). Ορισμένοι νευρώνες του φλοιού του εγκεφάλου εμφανίζουν στοιχεία νέκρωσης. Σε τομές από την παρεγκεφαλίτιδα, στέλεχος και εν τω βάθει σχηματισμούς παρατηρούνται έντονη συμφόρηση και περιαγγειακό οίδημα. Δεν αναγνωρίζονται αγγειακές δυσπλασίες ή άλλες διαμαρτίες κατά τη διάπλαση».
Διαφορετικοί μηχανισμοί θανάτων στα τρία παιδιά
Οι ειδικοί επιστήμονες και οι ιατροδικαστές, Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας, σημειώνουν πως στην περίπτωση της Μαλένας οι τοξικολογικές εξετάσεις έγιναν στο ίδιο σύγχρονο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Νίκος Ράικος, όπου έγιναν και της Τζωρτζίνας, αναδεικνύοντας την κεταμίνη.
Οι ίδιοι επιστήμονες που ασχολούνται με τα αίτια θανάτων των τριών παιδιών επιχειρούν να αποδείξουν με στέρεα και αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία τις εκτιμήσεις τους για διαφορετικό μηχανισμό θανάτου από παιδί σε παιδί, όπως έχουν «διακρίνει» από τα πρώτα ευρήματα, τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και τους ιατρικούς φακέλους των παιδιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχαν ενδείξεις ή συμπτωματολογία, όσον αφορά στα αίτια θανάτου της Μαλένας, προκειμένου να γίνουν εξετάσεις για πιθανή ύπαρξη βαρέων μετάλλων, καλίου ή βενζολίου στον οργανισμό της, που θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατό της. Δεν υπάρχουν συμπτώματα από τη χορήγηση τέτοιων ουσιών, αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν και τέτοιες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστεί και αυτό το ενδεχόμενο.
Η ολοκλήρωση των νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων για τα αίτια θανάτου των δύο παιδιών αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο, στο πλαίσιο της απόλυτης και αδιαμφισβήτητης τεκμηρίωσής τους.