Παρ’ όλα αυτά οι φοιτητές βρίσκονται ακόμα σε αναμονή λεπτομερούς προγραμματισμού των εξετάσεών τους, καθώς, όπως καταγγέλλουν, έχουν πέσει θύματα μιας απίστευτης «διοικητικής γραφειοκρατίας».
Ενώ το θέμα των ψηφιακών εξετάσεων έχει τεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, περίμεναν την απόφαση της συνόδου την περασμένη Δευτέρα, στη συνέχεια την απόφαση της Συγκλήτου και τώρα το πρόγραμμα εξετάσεων όπως αυτό θα διαμορφωθεί με ψηφιακά μέσα.
«Την περίοδο της πανδημίας, δίναμε μαθήματα σε μικρά γκρουπ για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο. Κάθε μάθημα διαρκούσε τρεις ημέρες. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα διενεργηθούν οι εξετάσεις και ποιο θα είναι πρόγραμμα», αναφέρει τελειόφοιτη φοιτήτρια της Νομικής ΕΚΠΑ στον «Ε.Τ.».
Σε κάποιες ανακοινώσεις των Συγκλήτων δόθηκαν ημερομηνίες εξετάσεων και οι φοιτητές έλαβαν ενημέρωση από τα τμήματα, όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν κλειδώσει οι ημερομηνίες.
Το κλίμα αβεβαιότητας στους φοιτητές προκύπτει και από τις επιφυλάξεις μερίδας πανεπιστημιακών για τη διενέργεια εξετάσεων με ψηφιακά μέσα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών, επιβεβαιώθηκε.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου επικαλέστηκε τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (σ.σ. όπως για παράδειγμα το ChatGPT), οι οποίες δεν επιτρέπουν μαζική διεξαγωγή ψηφιακών εξετάσεων, και αποφάσισε το μεσημέρι της Τετάρτης να μη διενεργηθεί εξεταστική στα 8 τμήματα που τελούν υπό κατάληψη και αυτή να μεταφερθεί στο εαρινό εξάμηνο, ενώ στα υπόλοιπα 23 τμήματα θα διεξαχθεί κανονικά διά ζώσης η εξεταστική. Αντίστοιχα ενστάσεις υπήρξαν και από τέσσερα τμήματα του ΕΜΠ. Πηγές του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τις αποφάσεις, ανέφεραν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η απόφαση της Συγκλήτου θα ληφθεί σήμερα, ενώ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η Πρυτανεία ανακοίνωσε ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα «χαμένων εβδομάδων εξεταστική» και η Σύγκλητος θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα εφόσον υπάρξουν νεότερα δεδομένα.
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΕΔΕ για τον αστυνομικό που έπαιζε «φρουτάκια» μέσα στο περιπολικό εν ώρα υπηρεσίας
-Το ΟΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε εξ αποστάσεως εξεταστική από τις 7 έως τις 24 Φεβρουαρίου, (συμπεριλαμβανομένων και των Σαββάτων).
-Το ΠΑΠΕΙ αποφάσισε εξ αποστάσεως εξεταστική από τις 2 Φεβρουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου.
-Το ΠΑΜΑΚ αποφάσισε διεξαγωγής εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους από τις 5 Φεβρουαρίου.
-Το ΕΚΠΑ αποφάσισε την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, με το πρόγραμμα να έχει εκδοθεί έως τις 5 Φεβρουαρίου.
-Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισε η ολοκλήρωση των μαθημάτων και οι εξετάσεις των φοιτητών να διεξαχθούν με διαδικτυακά μέσα (εξ αποστάσεως), ξεκινώντας ήδη από σήμερα οι εναπομείνασες διαλέξεις.
-Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε ότι όπου η φυσική παρουσία δεν είναι δυνατή, οι εξετάσεις πραγματοποιούνται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα.
ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Στο μέτωπο των καταλήψεων σε περίπου 150 τμήματα έχει μπει «λουκέτο». Πρόκειται για το 1/3 του συνόλου των πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ σε κάποια έσπασε η κατάληψη στις αρχές της εβδομάδας.
Τα γεμάτα αμφιθέατρα των προηγούμενων εβδομάδων ανήκουν στο παρελθόν, με τη συμμετοχή στις τελευταίες συνελεύσεις να είναι πολύ μικρότερη, καθοριστική όμως για την τύχη του εξαμήνου για δεκάδες χιλιάδες φοιτητές. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στη Νομική του ΕΚΠΑ, τα έκτροπα με παρουσία κουκουλοφόρων έκαναν πολλούς φοιτητές να μη συμμετάσχουν στις επόμενες συνελεύσεις υπό το φόβο επεισοδίων.
Σε άλλες περιπτώσεις οι φοιτητές καταγγέλλουν παρουσία εξωπανεπιστημιακών ή φοιτητών άλλων τμημάτων στις ψηφοφορίες, επανάληψη συνελεύσεων αν αυτές δεν έχουν το «επιθυμητό» αποτέλεσμα (δηλαδή κατάληψη), ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις χωρίς απόφαση, που απλά κάποιοι αποφασίζουν να κλείσουν τη σχολή.