Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Πρώτες βοήθειες για σκύλους από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Με αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) ανακοινώνει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών για σκύλους από την Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) που διαθέτει.
Δεδομένης της αύξησης του αριθμού των ιδιοκτητών ζώων, τα σεμινάρια που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Κρήτη, με την προοπτική να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις, έρχονται να καλύψουν μία πραγματική, σύγχρονη ανάγκη.
Στόχος του προγράμματος είναι ο ιδιοκτήτης του σκύλου να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε μία έκτακτη κατάσταση που ενδεχομένως να προκύψει στο ζώο συντροφιάς του. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, «οι Πρώτες Βοήθειες σε σκύλο είναι απλές ενέργειες που μπορεί και πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε με σκοπό την αποκατάσταση των ζωτικών λειτουργιών του σκύλου που κινδυνεύει, τη διαφύλαξη της ζωής του, την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασής του και τη μείωση του πόνου μέχρι να αναλάβει ο κτηνίατρος».
Μητέρα Έμμας: «Ο πόνος έχει φυτρώσει στην καρδιά μας, έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό»
Τα σεμινάρια, διάρκειας τεσσάρων ωρών, θα περιλαμβάνουν τρεις ενότητες: Η Γλώσσα του Σώματος, Πρώτες Βοήθειες για Σκύλους, Φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών για Σκύλους, ενώ θα διεξάγονται από τους εκπαιδευτές του ΕΕΣ, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία πάνω στο πεδίο.
Οι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στα εν λόγω σεμινάρια μπορούν να στείλουν email με το ονοματεπώνυμό τους, την πόλη τους και το τηλέφωνό τους στο [email protected] ή να καλέσουν στο 210 5248132.
Μετά το πέρας του σεμιναρίου, οι πολίτες που θα παρακολουθήσουν την εκπαίδευση θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών σε σκύλους σε διάφορες επείγουσες καταστάσεις, να αναγνωρίζουν την ανάγκη άμεσης ειδοποίησης του κτηνιάτρου και τις καταστάσεις που απειλούν άμεσα τη ζωή του σκύλου (απώλεια αισθήσεων, καρδιοαναπνευστική ανακοπή, απόφραξη αεραγωγού, μεγάλη αιμορραγία κ.ά.), και τέλος, να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν διάφορους τραυματισμούς και έκτακτα περιστατικά (διαστρέμματα, κατάγματα, εξαρθρώματα κ.ά.).
Ειδήσεις σήμερα
Καρδίτσα: Με drone μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα σε αποκλεισμένους κατοίκους
Βία ανηλίκων: Διπλή επίθεση στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ειρήνη