Φέτος, ο επισμηναγός και πιλότος του Ζευς, Χριστόδουλος Γιακουμής, προκάλεσε δέος στους συγκεντρωμένους πολίτες στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
Με περισσότερες από 1.600 ώρες πτήσης, έσκισε τους αιθέρες, με τους ελιγμούς του, επιδεικνύοντας τις δυνατότητες των κινητήρων του F-16 και σκίζοντας τους αιθέρες. Μετά το πέρας των επιδείξεων απέσπασε δυνατά χειροκροτήματα, με το μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πιλότος έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από τους στίχους του ποιήματος «Θερμοπύλες» του Κωνσταντίνου Καβάφη, λέγοντας: «Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια με την γενιά του 1940. Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή τους όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Χρόνια πολλά Ελλάδα χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη».
Πρόκειται για στίχο από το ποίημα «Θερμοπύλες» του Κωνσταντίνου Καβάφη για να επαινέσει όσους θέτουν στη ζωή τους «Θερμοπύλες», όσους θέτουν δηλαδή κάποιον σημαντικό για εκείνους σκοπό και τον υπερασπίζονται μέχρι τέλους
Ο πιλότος του F-16 εκτέλεσε μια σειρά εντυπωσιακών ελιγμών που έκοψαν την ανάσα των περισσότερων από 20.000 θεατών της στρατιωτικής παρέλασης.
Το ποίημα Θερμοπύλες του Καβάφη
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης έγραψε το 1903 το ποίημα «Θερμοπύλες», το ύφος και το περιεχόμενο του οποίου θυμίζει αρχαίο επίγραμμα. Το ποίημα αναφέρεται ρητά στη μάχη των Θερμοπυλών, αλλά δίνει και άλλες συμβολικές προεκτάσεις στη θυσία των Σπαρτιατών. Παράλληλα με τη συναίσθηση του χρέους προς την πατρίδα ο ποιητής εξαίρει την προσωπική στάση των πολεμιστών και τονίζει τη σημασία της οφειλόμενης τιμής σε αυτούς που, παρά τις δυσκολίες, αγωνίζονται για να διαφυλάξουν τις αξίες και την ελευθερία τους.
Tιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των
όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κι ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία·
γενναίοι* οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,