Έναν εξαιρετικά τιμητικό και σημαντικό ρόλο στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στη Γαλλία συνεχίζει να διαδραματίζει ο Δήμος Πειραιά, καθώς υποδέχεται στο λιμάνι του Πειραιά, το Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem», το οποίο θα μεταφέρει δια θαλάσσης την Ολυμπιακή Φλόγα στην Μασσαλία της Γαλλίας.
Το εμβληματικό «Belem» κατέπλευσε τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 16:00, στην Ακτή Ξαβερίου (Πύλη Ε12, κάτω από το Λιοντάρι του Πειραιά) και συνοδεύεται από τη Φρεγάτα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού LOIRE F/S.
Είναι η πρώτη φορά που η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων μεταφέρεται δια θαλάσσης.
Οι Πειραιώτες κι όχι μόνο θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν την «ψυχή» ενός θρυλικού πλοίου, καθώς από τις 24 έως τις 26 Απριλίου θα είναι επισκέψιμο δωρεάν για το κοινό, εφόσον γίνει προ κράτηση θέσης.
Εγγραφή στην ιστοσελίδα του «Belem»
Ποιο είναι το εμβληματικό ιστιοφόρο Belem
Το Belem, ή αλλιώς Βηθλέεμ, ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο σκάφος με ατσάλινο κύτος και τετράγωνα πανιά είναι το τελευταίο από τα μεγάλα γαλλικά εμπορικά ιστιοφόρα του 19ου αιώνα που εξακολουθούν να ταξιδεύουν.
Αυτές τις μέρες, φιλοξενούσε τα μέλη της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής στο Κατάκολο για την Τελετή Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Από το Κατάκολο ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής για τη Γαλλία, με πρώτο σταθμό τον Πειραιά για να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα και έπειτα θα ταξιδέψει για την Μασσαλία, το αρχαιοελληνικό λιμάνι της Γαλλίας.
Συμμετείχε και σε άλλους Ολυμπιακούς αγώνες
Πατήρ Αντώνιος: «Είμαι αθώος και συνεχίζω να ανεβαίνω τον Γολγοθά μου» - Καταδικάστηκε με φυλάκιση 51 μηνών
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έλαμψε με την παρουσία του και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, στο Λονδίνο. Το Belem από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνηµείο» και αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της χώρας.
Ναυπηγήθηκε το 1896 στη γαλλική Νάντη, μετά από 6 μήνες κατασκευής στο ναυπηγείο Dubigeon στο Chantenay sur Loire. Ονομάστηκε Belem, από το εμπορικό της σταθμό στη Βραζιλία. Θα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εμπορευμάτων, όπως καφές και κακάο. Οι μηχανικοί της Dubigeon σχεδίασαν ένα σχετικά μικρό, κομψό, γρήγορο αλλά στιβαρό πλοίο που θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 675 τόνους φορτίου.
Ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, και για την ακρίβεια το 1902, το Belem γλίτωσε ως εκ θαύματος από την έκρηξη του όρους Pelée, η οποία κατέστρεψε το λιμάνι του Saint-Pierre στη Μαρτινίκα. Στις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η εμπορική σταδιοδρομία του Belem σταμάτησε, καθώς αντιμετώπισε τον ανταγωνισμό από ταχύτερα “ατμόπλοια”. Την παραμονή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το πλοίο ακινητοποιήθηκε στο Isle of Wight, όπου παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Το 1951, ο Vittorio Cini, ένας ισχυρός Ιταλός βιομήχανος, αγόρασε το κομψό σκάφος, πλέον, για να το μετατρέψει σε «εκπαιδευτικό». Στα τέλη του 1978, αρκετοί ξένοι υποψήφιοι διεκδικούσαν την αγορά του, μεταξύ των οποίων και κάποιοι Γάλλοι. Η καταγωγή της σκούνας από τη Νάντη παρακίνησε έναν παλιό λάτρη, τον Dr Luc-Olivier Gosse, ο οποίος, όταν έμαθε ότι η σκούνα βρισκόταν προς πώληση, κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή των συμπατριωτών του. Παρά την ισχυρή παρουσία της στη Βενετία, το σκάφος πωλήθηκε στη γαλλική Caisses d’Epargne.
Πότε θα αναχωρήσει από τον Πειραιά το ιστιοφόρο Belem
Στις 27 Απριλίου και αφού η φλόγα θα έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, θα αναχωρήσει από τον Πειραιά με το εμβληματικό τρικάταρτο ιστιοφόρο «Le Belem», προκειμένου να μεταφέρει τη φλόγα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Μασσαλίας.
Από τις 24-4 έως τις 26-4 το «Le Belem», θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Επιπλέον, έως και τις 26 Απριλίου στο πλαίσιο της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας και της παρουσίας του γαλλικού ιστιοφόρου «Le Belem» στον Πειραιά, θα είναι φωταγωγημένος ο Πύργος του Πειραιά στα χρώματα της Γαλλικής σημαίας.
Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Παρισιού 2024 μεταξύ Αθήνας και Μασσαλίας, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου 2024.
Ειδήσεις σήμερα
Ζαφείρης Μελάς: Τι απαντά για το φιλί με τον Γονίδη – «Ήταν πολύ καλό, ξαφνιάστηκα» [Βίντεο]
Δούνια για Παπανώτα: «Θεωρώ αυτονόητο να μην επιτρέπουμε τοξικές συμπεριφορές» [Βίντεο]