Τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους. Φέτος, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο, οι αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν 222.343 είδη πυροτεχνίας, όπως κροτίδες, φωτοβολίδες, βεγγαλικά κ.ά. Στο πλαίσιο, δε, των εορτών του Πάσχα, πέρασαν χειροπέδες σε 155 άτομα για παράνομη ρίψη πυροτεχνημάτων.
Μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη δραστηριότητα, που προκαλεί τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς, ακόμη και θανάτους σε ανθρώπους, αλλά και σοβαρά προβλήματα στα ζώα και το περιβάλλον, όλο και περισσότεροι δήμοι στη χώρα καταργούν τα παλαιού τύπου πυροτεχνήματα και καταφεύγουν σε πιο ήπιες λύσεις, όπως είναι η χρήση των αθόρυβων. Είναι το ίδιο φαντασμαγορικά, ωστόσο οι αρνητικές επιπτώσεις ελαχιστοποιούνται.
Ανδρέας Κονδύλης
Η Δημοτική Αρχή Αλίμου, για να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη ηχορρύπανση στο παραλιακό μέτωπο, επέβαλε πριν από περίπου δύο χρόνια αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις τόσο στο ωράριο της μουσικής (τότε έως τις 11 το βράδυ) όσο και στη χρήση βεγγαλικών. Οσον αφορά στο τελευταίο κομμάτι, η απόφαση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το σκεπτικό ότι δεν δύναται οι δήμοι να θέτουν επιπλέον όρους για τη χρήση των βεγγαλικών όταν υπάρχει άλλη αρμόδια Αρχή να αδειοδοτεί.
«Εδώ, λοιπόν, είναι η Αστυνομία που αδειοδοτεί και ελέγχει. Εαν η χρήση των βεγγαλικών γίνεται σε ζώνη αιγιαλού, στη θάλασσα ή σε λιμάνι, τότε είναι αρμόδιο το Λιμενικό. Εχουμε το φαινόμενο να πετούν βεγγαλικά κυρίως από τα παραθάλασσια καταστήματα, αλλά όχι μόνο, και η Αστυνομία πρακτικά να αδυνατεί να το ελέγξει, διότι δεν μπορεί να ξέρει ποιος πετάει βεγγαλικά και πού», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Κονδύλης.
Τι συμβαίνει σήμερα; «Ως έναν βαθμό έχει μειωθεί το φαινόμενο», λέει ο δήμαρχος Αλίμου. Και εξηγεί: «Διότι, ως δήμος, είπαμε πως εαν αντιληφθούμε ότι ένα κατάστημα πετάει βεγγαλικά, τότε θα το αντιμετωπίζουμε ως ηχορρύπανση και άρα θα δυσκολεύεται η διαδικασία αδειοδότησης για μουσική. Οπως γνωρίζετε, η άδεια για τη μουσική χορηγείται από τους δήμους και κανονικά από τον νόμο τα καταστήματα δικαιούνται να παίζουν δυνατά μουσική έως τις 11 το βράδυ. Ο δήμος μπορεί να δώσει μια παράταση μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Με τον τρόπο αυτόν πιέσαμε τους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν συμμορφωθεί. Κάποιες φορές ρίχνουν βεγγαλικά, εμείς έχουμε πει ότι είναι ανεκτό μέχρι τις δέκα – έντεκα το βράδυ το καλοκαίρι, όπου εν πάση περιπτώσει ο κόσμος δεν κοιμάται ακόμη. Πάντως, ως δήμος, ρίχνουμε αθόρυβα βεγγαλικά μόνον στην αλλαγή του χρόνου και το Πάσχα, και γλιτώνουμε τον μισό θόρυβο…».
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είχε αποφασίσει η ρίψη πυροτεχνημάτων στην περιοχή να πραγματοποιείται μόνο από νέα, σύγχρονα και αθόρυβα βεγγαλικά, τα οποία μπορεί να έχουν το διπλάσιο κόστος, αλλά δεν είναι εκρηκτικού τύπου.
Αντέδρασε, ωστόσο, το Σωματείο Ελλήνων Τεχνιτών Καύσης Πυροτεχνημάτων, Εμπόρων, Εισαγωγέων και Παραγωγών με προσφυγή κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία θα εκδικαστεί τον Δεκέμβριο.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
«Στην περιοχή μας τα βεγγαλικά πέφτουν από τη θαλάσσα με ειδική άδεια από το Λιμενικό. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ρίψη βεγγαλικών ισχύει μόνο σε περίπτωση εθνικών ή θρησκευτικών εορτών και όχι σε γάμους, βαπτίσεις κ.λπ. Αυτό τουλάχιστον για εμάς εδώ σημαίνει ότι όπου έπεσαν το καλοκαίρι, έπεσαν παρανόμως. Ποιος έχει την ευθύνη του ελέγχου; Το Λιμενικό», αναφέρει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι «έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα πολυαρμοδιότητας, συναρμοδιότητας και μη αρμοδιότητας, το οποίο δεν επιτρέπει σε κανέναν φορέα Κεντρικής ή Γενικής Κυβέρνησης να μπορέσει να ασκήσει πραγματικό έλεγχο. Εχουμε φτάσει στο σημείο να πέφτουν βεγγαλικά το καλοκαίρι σε μέρες με πορτοκαλί και κόκκινο συναγερμό. Βεβαίως, η κατάσταση είναι καλύτερη από άλλες χρονιές, παρ’ όλα αυτά, εάν δεν υπάρξει κάποια σύλληψη ατόμου που εκτοξεύει παρανόμως βεγγαλικά, να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα, το φαινόμενο δεν πρόκειται να σταματήσει».
ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΘΙΜΟ
Η παράνομη ρίψη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών από πλατείες, ταράτσες, μπαλκόνια και άλλες τοποθεσίες είναι ένα αιματηρό έθιμο, που εκτός από το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, συνηθίζεται σε γάμους, βαπτίσεις, ονομαστικές εορτές, γενέθλια και επετείους, ακόμη και κατά την αντιπυρική περίοδο, όπως έδειξε το περιστατικό στην Υδρα με την πρόκληση φωτιάς από βεγγαλικά που έριξαν μέσα από τουριστικό σκάφος.
8ΜΗΝΟ 2024
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΕΙΔΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.
ΚΡΟΤΙΔΕΣ: 55.821
ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ: 513
ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ: 6.730
ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ: 160.279
ΣΥΝΟΛΟ: 223.343
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία Cassandra: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης – Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Ηλεία: Ζευγάρι ξυλοκοπήθηκε από τον αδελφό και τον ανιψιό του άνδρα
Μαρινέλλα: Έσκασε η είδηση – Απορροφάται το αιμάτωμα – Ποιες οι επόμενες κινήσεις των γιατρών
Ιός Μάρμπουργκ: Τα συμπτώματα και θεραπεία – Σε συναγερμό η Ευρώπη
Έλεν Ντε Τζένερις: Τέλος αυτές οι δύο αισθητικές επεμβάσεις – «Είναι χάσιμο χρόνου»
Ντιέγκο Μαραντόνα: Τα λείψανα του μπορούν να μεταφερθούν σε μαυσωλείο