Μηνύματα
Στο 11 σελίδων ένταλμα σύλληψης για τον γιο του Θωμά και της Νατάσας Λιακουνάκου ο ντετέκτιβ περιγράφει πώς κατάφερε να εντοπίσει τον 23χρονο Ελληνα σπουδαστή, ενώ παρουσίασε και μέρος των μηνυμάτων που αντάλλαξε ο δράστης με το θύμα μέσω της εφαρμογής Telegram. «Στις 30 Νοεμβρίου έλαβα μια αναφορά από έναν άνδρα, ο οποίος με ενημέρωνε ότι είχε δώσει σε έναν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν συνεργάτης του, 450.000 δολάρια σε bitcoins. Μάλιστα, είχαν επικοινωνήσει με γραπτά μηνύματα μέσω της εφαρμογής Telegram. Μιλώντας στο τηλέφωνο μαζί του, μου έστειλε σε εικόνες στιγμιότυπα από τη συνομιλία που είχε, όπου είχε συμφωνήσει να στείλει 500.000 δολάρια σε bitcoins, μάλιστα 50.000 δολάρια θα ήταν η αμοιβή του πωλητή», αναφέρει αρχικά στο ένταλμα σύλληψης ο ντετέκτιβ και στη συνέχεια παρουσιάζει κάποια μηνύματα των δύο ανδρών την ώρα, μάλιστα, που ο ένας ταξιδεύει προς το Κολοράντο και αφορούσαν τα bitcoins.
«Στις 29 Νοεμβρίου 2020 στις 23.48 τοπική ώρα ο δράστης έστειλε στο θύμα τον αριθμό του bitcoin wallet (σ.σ.: το πορτοφόλι για κρυπτονομίσματα) και το θύμα ενημέρωσε τον ύποπτο ότι θα του έστελνε έναν μικρό αριθμό bitcoins και στη συνέχεια έναν μεγαλύτερο προκειμένου να δει αν με την πρώτη συναλλαγή είχε γίνει σωστά η μεταφορά. Οταν εξέτασα τη συναλλαγή που είχε γίνει στο δημόσιο blockchain, παρατήρησα ότι τα bitcoins μετακινήθηκαν γρήγορα με αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως “peeling” και ήταν αδύνατο να εντοπιστεί το πού πήγαιναν τα bitcoins», αναφέρει ο Τζεφ Λόμας στο ένταλμά του. Να εξηγήσουμε ότι ο όρος Peel Chaines περιγράφει μία μέθοδο ξεπλύματος μεγάλων ποσών κρυπτονομισμάτων, μέσω σειράς συναλλαγών.
Οπως εξήγησε το θύμα στον ντετέκτιβ και αργότερα και στην Αστυνομία του Λας Βέγκας, όταν επικοινώνησε με τον συνεργάτη του για τη συναλλαγή το άτομο αυτό του εξήγησε πως δεν είχε πραγματοποιήσει καμία συναλλαγή μαζί του και αμέσως ο αρχάριος έμπορος κρυπτονομισμάτων συνειδητοποίησε ότι είχε εξαπατηθεί, μη γνωρίζοντας σε ποιον είχε μεταφέρει τα χρήματα.
Ηλεκτρονικά ίχνη
Πλατφόρμα για ψηφιακές δίκες και διαθήκες το 2026 - Τι λέει ο Ιωάννης Μπουγάς στον ΕΤ
Ο Φίλιππος Λιακουνάκος, σύμφωνα πάντα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε στις 3 Δεκεμβρίου του 2020 να εξαπατήσει και πάλι τον έμπορο στέλνοντάς του και πάλι μηνύματα μέσω Telegram ζητώντας του συναλλαγή bitcoin ύψους 999.900 δολαρίων. Η συνομιλία του Λιακουνάκου με τον έμπορο συνεχίστηκε μέσω e-mail και ο ντετέκτιβ, ο οποίος είχε ήδη ενημερωθεί, ζήτησε πληροφορίες από τη Microsoft και την Google προκειμένου να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρείχε η Microsoft, ο λογαριασμός του υπόπτου είχε δημιουργηθεί στις 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 6.25 το πρωί τοπική ώρα, δηλαδή 8 λεπτά πριν στείλει μήνυμα στο θύμα. Η ανάλυση από την Google μάς αποκάλυψε μια IP διεύθυνση και ένα νούμερο από την Ελλάδα που χρησιμοποιούνταν για την αποστολή SMS ανάκτησης στοιχείων λογαριασμών. Ο λογαριασμός αυτός ήταν συνδεδεμένος και με άλλες εφαρμογές, όπως Instagram, paypal, Uber, Paxful κ.λπ. Από την περαιτέρω ανάλυση διαπιστώθηκε ότι ο χρήστης ήταν ένας φανατικός παίκτης πόκερ, ο οποίος προσπαθούσε να ανοίξει λογαριασμούς σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εντός και εκτός Αμερικής. Τα επόμενα στοιχεία έδειξαν ότι το άτομο που είχε δημιουργήσει λογαριασμό στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Paxful είχε μία φωτογραφία ενός ατόμου με άδεια οδήγησης της Φλόριντα με το όνομα Φίλιππος Λιακουνάκος».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ντετέκτιβ Τζεφ Λόμας, η έρευνα μέσω Google έφθασε στα επονομαζόμενα cookies (πληροφορίες σε μορφή κειμένου που αποθηκεύονται στον υπολογιστή όταν επισκεπτόμαστε διάφορες σελίδες στο Internet), όπου αποδείχθηκε ότι ο Φίλιππος Λιακουνάκος αναζητούσε πληροφορίες για τον έμπορο κρυπτονομισμάτων. Στο ένταλμα σύλληψης παρατίθενται γραφικά για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο Λιακουνάκος υφαρπάζοντας τα bitcoins, τα οποία στη συνέχεια τα μετέφερε στα διάφορα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που κατείχε έτσι ώστε να προσπαθήσει να κρύψει τα ίχνη του.
Κατάθεση
Η κατάθεση του ντετέκτιβ ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021, ενώ ακολούθησαν έρευνες προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο Φίλιππος Λιακουνάκος. Στις 16 Φεβρουαρίου 2022 εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Las Vegas Review-Journal», ο γιος του Θωμά και της Νατάσας Λιακουνάκου τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη Δευτέρα 28 Μαρτίου στην κομητεία Κλαρκ, κατηγορούμενος για κλοπή ποσού άνω των 100.000 δολαρίων, τη χρήση ταυτότητας άλλου προσώπου με στόχο την πρόκληση οικονομικής ζημίας και την παράνομη πράξη, κακουργηματικού χαρακτήρα, στην οποία εμπλέκονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μεταφορά δεδομένων υπολογιστή. Την περασμένη Τετάρτη ο 23χρονος, ο οποίος δήλωσε φοιτητής σε πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολαρίων, αλλά η Αστυνομία του Λας Βέγκας συνεχίζει να ερευνά αν συνδέεται με παρόμοιες απάτες.