Στα πλαίσια αυτά, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους τα άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (όλοι τους είχαν ή έχουν ακόμα εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη), βοηθώντας παιδιά που έχουν κατηγορηθεί, ώστε να αναδειχθούν οι παθογένειες του συστήματος και να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματά τους.
Ο Γιάννης είχε κατηγορηθεί σε ηλικία 13,5 ετών για αδικήματα σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Μέσω του προγράμματος, συμμετείχε στον εντοπισμό τρυπών ασφαλείας στα ηλεκτρονικά συστήματα των υπουργείων. «Ηταν επιμορφωτικό, μας βοήθησε να εδραιώσουμε στα προβλήματα, να προτείνουμε τη γνώμη μας χωρίς επίκριση» ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
«Είπαμε την εμπειρία μας σε άλλους ανήλικους που σήμερα είναι κατηγορούμενοι, για να έχουν μια καλύτερη εικόνα, να είναι περισσότεροι προετοιμασμένοι» ανέφερε ο Γιώργος, που είχε εμπλακεί σε αδικήματα σχετικά με τον ΚΟΚ «Ηταν ενδιαφέρουσα και γι’ αυτούς. Μιλήσαμε σε 7-8 ανήλικους δράστες που υπόκεινται σε αναμορφωτικά μέτρα» πρόσθεσε.
«Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή είναι ότι μας είπαν τις εμπειρίες τους παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση με το σύστημα δικαιοσύνης. Ο ένας έδωσε θάρρος στον άλλο και καταλάβαμε ότι δεν είμαστε μόνοι» ανέφερε ο Ηρακλής.
Ελλάδα - Τουρκία: Το 3D video της «Γέφυρας Φιλίας και Εμπιστοσύνης Κήποι-Ύψαλα»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ευχαρίστησε τους νέους που δέχτηκαν να γίνουν μέντορες σε άλλους ανήλικους. «Η Δικαιοσύνη είναι δίπλα τους και όχι από πάνω τους, για να τους ανοίξει δρόμους. Είμαι ευτυχής που η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα».
«Η βελτίωση του συστήματος ποινικής δικαίωσης αποτελεί χρέος για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Η χώρα μας εφαρμόζει πλέγμα μέτρων για την απονομή δικαιοσύνης» ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικές δράσεις σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας, με τη συμμετοχή συνολικά περίπου 350 επαγγελματιών (δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, επιμελητές ανηλίκων κ.λπ.), που ασχολούνται με την απονομή δικαιοσύνης σε πεδία του αφορούν το παιδί. Πρόσθετες εκπαιδεύσεις έχουν ζητηθεί από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.