Οπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης «αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασης των δασικών υπηρεσιών, της αγαστής και αποτελεσματικής συνεργασίας που υπάρχει με τους αναδόχους αποκατάστασης, αλλά και των συντονισμένων ενεργειών για την άμεση εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα έργα αποτελούνται από κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα και κορμοφράγματα που συγκρατούν το χώμα και επιτρέπουν τη φυσική αναγέννηση των δασικών περιοχών, που επλήγησαν το περασμένο καλοκαίρι, από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Πρόκειται για πολύ σημαντικές εργασίες αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης, καθώς συμβάλλουν στην προστασία από τις πλημμύρες που έπονται των μεγάλων πυρκαγιών».
Σε σχέση με την Δυτική Αττική, έχουν εκδοθεί πράξεις αναδοχής αποκατάστασης, οι οποίες αφορούν σε: ΔΕΔΔΗΕ, Ιδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου – ΤΙΤΑΝ, ΤΕΡΝΑ, HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ) και ΑΔΜΗΕ.
Αυτή τη στιγμή εκτελούνται αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης στο σύνολο της πληγείσας έκτασης, αρμοδιότητας των Δασαρχείων Αιγάλεω και Θήβας, ενώ εκτιμάται πως ο μέσος όρος των έργων που έχουν περαιωθεί ανέρχεται σε ποσοστό 70%.
Πάρνηθα
Στην Πάρνηθα, από τις 20 Νοεμβρίου, υλοποιούνται αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης καμένων εκτάσεων από δασικούς συνεταιρισμούς εργασίας και από εργοληπτικές εταιρίες δασοτεχνικών έργων.
Ανάδοχοι αποκατάστασης ορίστηκαν: η ΔΕΗ, το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και η Τράπεζα Πειραιώς.
Στο πλαίσιο αυτών των έργων -μεταξύ άλλων- υλοτομούνται καμένα δέντρα, που βρίσκονται εκατέρωθεν του δασικού και μη οδικού δικτύου σε βάθος 30 μέτρων (ζώνη πλάτους 60 μέτρων), καθώς και αυτών που βρίσκονται εκατέρωθεν των μονοπατιών πεζοπορίας και σε βάθος 30 μέτρων (ζώνη πλάτους 60 μέτρων), τόσο για να εξασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία των εργαζομένων και των επισκεπτών του δάσους όσο και για λόγους αντιπυρικής προστασίας.
«Τα υλοτομηθέντα δέντρα χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων και εάν πλεονάζουν μετατοπίζονται στους δασόδρομους, ώστε να διατεθούν για την κάλυψη ατομικών αναγκών κατοίκων της περιοχής. Τα κλαδιά που προκύπτουν από την αποκλάδωση των δέντρων χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κλαδοδεμάτων και εάν πλεονάζουν θρυμματίζονται και διασκορπίζονται στις ζώνες αυτές για τον εμπλουτισμό του εδάφους» επισημαίνει το ΥΠΕΝ.
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Εβρος
Στις πυρόπληκτες περιοχές του Εβρου, έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και δόθηκε το πράσινο φως σε όλες τις μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου.
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβρη άρχισε η κατασκευή των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών έργων πάνω από τα χωριά Παλαγία και Αβαντας, στις Λεκάνες Απορροής Ι και ΙΙ, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στις καμένες περιοχές. Τα έργα έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί και εκτελέσθηκαν από υλοτόμους των τοπικών δασικών συνεταιρισμών Σιδηροχωρίου και Πετρολόφου. Εχουν προϋπολογισμό 335.000 ευρώ και ανάδοχο την ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.
Τον Σεπτέμβριο ορίστηκε ανάδοχος αποκατάστασης η εταιρία NOVA για την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή «Υψωμα Καμίνια». Και αυτά τα έργα, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τα μέλη Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας Χρυσομηλιάς Τρικάλων.
Αξίζει να επισημανθεί πως έχει προβλεφθεί η χρησιμοποίηση της ξυλείας πρώτα για τα αντιδιαβρωτικά έργα και στη συνέχεια για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων και για άλλες χρήσεις (τεχνική ξυλεία, θρυμματισμός για παραγωγή βιομάζας κ.λπ.).
Αντιπλημμυρικά στη Ρόδο
Στη Ρόδο, μετά από την πυρκαγιά της 18ης Ιουλίου, διαχωρίστηκε η καμένη έκταση σε επί μέρους υδρολογικές λεκάνες, για τις οποίες αποφασίστηκε η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.
Η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, ως ανάδοχος αποκατάστασης, ανέλαβε την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής για τις καμένες δασικές εκτάσεις του νησιού. Επίσης, είναι ανάδοχος αναδάσωσης για τις εκτάσεις που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο, πέριξ των ξενοδοχείων της παραλιακής ζώνης, καθώς και περιμετρικά των πληγέντων οικισμών.
Παράλληλα, ορίστηκαν ανάδοχοι αποκατάστασης η «Τράπεζα EUROBANK Α.Ε.» και η εταιρία «Nova Telecomunications & Media Single Member S.A.».
Ειδήσεις σήμερα
Νέοι με «ένοχο παρελθόν» συμβουλεύουν και βοηθούν ανηλίκους να βρουν διέξοδο από τα προβλήματά τους
Αλεξοπούλου: Νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα στην αεροπορική συμφωνία με τη Μογγολία