Κάποιες από τις φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί μέσα από το C-130 που μετέφερε με ασφάλεια τα συνολικά 60 άτομα μακριά από τον Λίβανο.
Σχέδιο «Κόσμος»: Πώς έγινε η επιχείρηση απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό
Σε εφαρμογή τέθηκε χθες το Σχέδιο Κόσμος, η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κυπρίων οι οποίοι βρίσκονται στον Λίβανο και είχαν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ολα ξεκίνησαν χθες το πρωί όταν το αεροσκάφος C-130 σηκώθηκε με κατεύθυνση τη Βηρυτό κάτω από απόλυτη μυστικότητα, κάνοντας πράξη τον επιχειρησιακό σχεδιασμό με οδηγίες από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων απεγκλωβίζοντας από την πρωτεύουσα του Λιβάνου 22 Ελληνες και 38 Κύπριους.
Την όλη αποστολή παρακολούθησε σε «ζωντανή σύνδεση» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας. Σε ανάρτησή του ο υπουργός έγραψε ότι: «Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό, Δημήτριο Χούπη, για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας και την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη μεριά του από τον Εβρο, όπου βρισκόταν, μόλις ενημερώθηκε για το πέρας της επιχείρησης, δήλωσε ότι: «Με χαρά ενημερώθηκα ότι η αποστολή που ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας να μεταφέρουμε Ελληνες και Κύπριους από τη Βηρυτό ολοκληρώθηκε. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι σε θέση να φέρνουν εις πέρας τέτοιες αποστολές και να προστατεύουν τους Ελληνες και Κύπριους συμπολίτες μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σημειώσουμε ότι ένα ακόμα C-130 είναι σε ετοιμότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα δύο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Βεβαίως, αρμόδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχουν και θέσεις σε εμπορικές πτήσεις που γίνονται ακόμα κανονικά από τη Βηρυτό. Σε περίπτωση, όμως, ευρύτερης ανάφλεξης μπορεί να απαιτηθεί μια πλήρης επιχειρησιακή εμπλοκή που να αφορά τους περίπου 3.600 κατόχους ελληνικών διαβατηρίων, μαζί με περίπου 1.000 εξαρτώμενα μέλη.
Τέλος, η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια με βάση τις εξελίξεις στην περιοχή, επικεντρωμένα σε δύο πιθανούς «πονοκεφάλους» και στην αντιμετώπισή τους. Ο πρώτος αφορά το Μεταναστευτικό, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει φαινόμενα μαζικής μετακίνησης πληθυσμού από τον Λίβανο. Το υπουργείο Μετανάστευσης προχωρά σε επανεξέταση των σχεδίων των μεταναστευτικών δομών ανά τη χώρα, ώστε η χωρητικότητά τους να ανέλθει στο 100%, καθώς είναι σε εξέλιξη έργα.
Αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί περίπου το 50% της δυναμικότητας με 22.000 μετανάστες και το μήνυμα της Αθήνας είναι ότι δεν θα δεχθούμε περισσότερους μετανάστες από όσους μπορούμε να αντέξουμε. Βεβαίως, κρίσιμος ενδιάμεσος κρίκος παραμένει η Τουρκία, στην οποία είναι πιθανό να μετακινηθούν, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, πολίτες από τον Λίβανο ή από άλλες χώρες που ενδέχεται να εμπλακούν στην κρίση της Μέσης Ανατολής.
Ειδήσεις σήμερα
Το κρυφό οπλοστάσιο του Ιράν – Μπορεί να πλήξει ακόμη τη ΝΑ Ευρώπη
Νέα Δημοκρατία: Το street party της Ρηγίλλης, η στάση Καραμανλή, Σαμαρά και οι απαντήσεις Μητσοτάκη
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς την Παρασκευή φέρνει η κακοκαιρία Cassandra