Το χρονικό
Οπως σημειώνει στην κατάθεσή του, ο ίδιος ενημερώθηκε περί τις 15:00 από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης και απέπλευσε άμεσα για τη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της Πύλου. Το σκάφος εντοπίστηκε, όπως αναφέρει, περίπου στις 23:00, σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από φορτηγό πλοίο. Ωστόσο, όπως τονίζει, «δεν λάβαμε καμία απάντηση από το σκάφος, αλλά συνεχίσαμε να το ακολουθούμε από ασφαλή απόσταση». Λίγο αργότερα, περί τις 23:45, «διαπιστώσαμε ότι το σκάφος σταμάτησε να κινείται. Εγινε προσέγγιση αυτού με σκοπό να γίνει οπτικός έλεγχος της κατάστασής του και των επιβαινόντων και εάν απαιτείτο παροχή συνδρομής από το σκάφος μας».
Οι άνδρες του Λιμενικού προσέγγισαν στις 23:50 το πλοίο προκειμένου να δουν τι ακριβώς χρειάζονται οι επιβαίνοντες. «Μετά την πρόσδεση με την πλώρη του αλιευτικού σκάφους, ακούστηκαν φωνές στην αγγλική γλώσσα “Νο help”, “Go Italy” και, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις αν θέλουν βοήθεια-συνδρομή, μας αγνόησαν και περί ώρα 23:57 έλυσαν τον κάβο που τους είχαμε δώσει. Εβαλαν μπροστά ξανά τη μηχανή του σκάφους και κινήθηκαν σε δυτική κατεύθυνση με χαμηλή ταχύτητα», λέει ο κυβερνήτης.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Το ελληνικό ειδησεογραφικό site News247, όπως και το BBC, με διαφορετική έρευνα κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι το αλιευτικό σκάφος για περισσότερες από 11 ώρες έμεινε στάσιμο στο ίδιο γεωγραφικό σημείο. Το Λιμενικό Σώμα ανταπάντησε πως το αλιευτικό κινήθηκε για περίπου 30 μίλια από το στιγμή που το εντόπισαν, διαψεύδοντας τα ρεπορτάζ.
Καταδίκη
Την ίδια μέρα, στις 13 Ιουνίου 2023, το Τρίτο Τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο δημοσίευσε μια απόφαση-καταπέλτη για τις συνθήκες κράτησης στη Μόρια της Λέσβου το 2017-2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η καθημερινή κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στη Μόρια, ενώ καταγράφονται οι συνθήκες διαβίωσης 67 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι διέμεναν τότε στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο και έκαναν λόγο για τριτοκοσμικές καταστάσεις. Μάλιστα, οι αιτούντες άσυλο κατήγγειλαν ότι διέμεναν σε «κλουβιά», αλλά και ότι στερούνταν τις οικογένειές τους. Η απόφαση «Η.Α. και άλλοι κατά Ελλάδος» καταλήγει σε καταδίκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. για παραβίαση των άρθρων 3 (βασανιστήρια και εξευτελιστική μεταχείριση) και 13 (μη αποτελεσματική προσφυγή σε ένδικα μέσα) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης ακόμα και σε μεταλλικά κλουβιά – σαν τα ζώα σε ζωολογικό κήπο.