Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με προεδρεύοντα τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο και εισηγήτρια την επίσης σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Παπαδοπούλου, απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους λόγους ακύρωσης που προέβαλαν οι εταιρείες, κ.λπ.
Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 43 Συντάγματος) για θέματα όπως είναι αυτό της παύσης των οικοδομικών, κ.λπ. εργασιών για συγκεκριμένο διάστημα, απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού ρυθμίζονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος (οικονομικά, κ.λπ.) που εκφεύγουν του τοπικού χαρακτήρα.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι το Σύνταγμα επιτρέπει εκτός από Προεδρικό Διάταγμα, να εκδίδονται και κανονιστικές πράξεις προκειμένου να ρυθμίζονται θέματα τοπικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που αναγνωρίζεται στους ΟΤΑ για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Οι ΟΤΑ έχουν « την εξουσία να θεσπίζουν ρυθμίσεις με σκοπό και αντικείμενο την προστασία της υγείας των κατοίκων από οχλούσες δραστηριότητες» και ειδικά «στις τουριστικές περιοχές στις οποίες η ανάγκη προστασίας από οχλήσεις με επιπτώσεις στην υγεία, αποβλέπουν στην προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και στην μέριμνα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών η οποία παρίσταται εντονότερη, υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας».
Καιρός: Επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και χιόνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Κατά συνέπεια, προσθέτουν οι δικαστές, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου « δεν αντίκειται στο άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς ρυθμίζει ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος».
Σύμφωνα με το ΣτΕ, «οι ΟΤΑ μπορεί να προσδιορίζουν το βαθμό και τη χρονική διάρκειας των επιβαλλομένων στις οχλούσες δραστηριότητες περιορισμό, σε συνάρτηση με τον επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της προστασίας της υγείας των κατοίκων και ειδικώς σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για τη διαμονή των κατοίκων και επισκεπτών με τουριστικό προορισμό».
Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι « αντικείμενο της απόφασης του Δήμου Μυκόνου είναι η θέσπιση όρων και προϋποθέσεων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών στη Μύκονο, η οποία αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό».
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Την «καίνε» οι 27 αναζητήσεις στο Ιντερνετ για κεταμίνη και άλλα φάρμακα
Ηπατίτιδα… άγνωστος Χ «χτυπά» μικρά παιδιά – Παγκόσμιος συναγερμός
Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι έγινε στο συνέδριο διχασμού και και παρακμής