Η μεγάλη πίεση, όπως κατέγραψε και ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», των δουλεμπορικών κυκλωμάτων εστιάζεται στα Δωδεκάνησα, με νησιά όπως η Σύμη να υποδέχονται τεράστιο αριθμό μεταναστών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα επεισόδια που καταγράφηκαν την Κυριακή σε Ρόδο και Σάμο, όπου μετανάστες εμπόδισαν τον απόπλου πλοίου αν δεν έφευγαν μαζί τους, ενώ στο κλειστό κέντρο της Σάμου, το οποίο φιλοξενεί πληθυσμό αρκετά πάνω από τις δυνατότητες του κέντρου, ξέσπασαν μικρά επεισόδια.
Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η μείωση είναι μεγαλύτερη στο Βόρειο Αιγαίο και μικρότερη στο Νότιο Αιγαίο. Για παράδειγμα, οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Λέσβου στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) ήταν 5.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχουν μειωθεί στους 4.100 σήμερα.
Πίεση συνεχίζουν να υφίστανται, κυρίως, οι ΚΕΔ Σάμου και Κω, από όπου γίνονται συνεχείς μεταφορές καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, καθώς έχουν ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό από την κεντρική υπηρεσία, την ΕΛ.ΑΣ., την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) και τη FRONTEX. Τις τελευταίες 48 ώρες ολοκληρώνεται και η μεταγωγή, συνοδεία αστυνομικών, των 400 περίπου παράτυπων μεταναστών που συγκεντρώθηκαν στη Ρόδο όλο το προηγούμενο διάστημα.
Στη σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τον Οκτώβριο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
«Ζούμε σε μία περίοδο μείωσης των ροών, όχι αύξησης. Οι ροές μειώνονται. Στον Εβρο έχουν μηδενιστεί, δεν περνάει κανείς», σημείωσε ο κ. Καιρίδης και συμπλήρωσε: «Οι ροές στο Βόρειο Αιγαίο, που ήταν πάντοτε στην προμετωπίδα του προβλήματος, η Λέσβος και η Σάμος έχουν δει τον Οκτώβριο μείωση των ροών περίπου στο 70%».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξήγησε ότι η μείωση των ροών οφείλεται «στην εγρήγορση του Λιμενικού», αλλά και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία την οποία επιδιώκουμε με την Τουρκία. «Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε πολύ καλύτερα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε.
12μηνη βίζα
Παράλληλα στα σκαριά φαίνεται πως είναι η 12μηνη βάση της τουριστικής βίζας. «Μέχρι το 2019, Τούρκοι πολίτες μπορούσαν, κατά τη θερινή περίοδο, να επισκέπτονται αυτά τα επτά νησιά για ολιγοήμερες διακοπές παίρνοντας βίζα επιτόπου. Αυτό, λοιπόν, που συνέβαινε μέχρι το 2019 μπορεί να επανέλθει σε μόνιμη δωδεκάμηνη βάση, όχι μόνο για τη θερινή περίοδο και για τη χειμερινή», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Γιατί; Γιατί θα κάνει πάρα πολύ καλό στον τουρισμό των νησιών, ιδίως εκείνων που δεν είναι όπως η Ρόδος και η Κως, που δεν έχουν τσάρτερ και δεν έχουν ευρωπαϊκό τουρισμό, αλλά έχουν έναν μικρό ελληνικό οικογενειακό τουρισμό που κρατάει έναν μήνα, τον Αύγουστο. Εμείς, ως Ελλάδα, πάντοτε θέλαμε η Ευρώπη να προχωρήσει στην άρση των περιορισμών και της υποχρέωσης βίζας Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στο χώρο Σένγκεν, υπό τον όρο ότι η Τουρκία καλύπτει τις προϋποθέσεις».
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή οι 9 οπαδοί του Άρη για το οπαδικό στη Βούλγαρη
Καιρός: Ντύθηκε στα λευκά ο Όλυμπος – Τα πρώτα χιόνια της χρονιάς [εικόνες]
Σύνταξη Δεκεμβρίου 2023: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές – Τι ισχύει για το επίδομα προσωπικής διαφοράς