Ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Ιεράπετρας Λάμπης Τζαράκης στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 είχε πάρει μέρος στην καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, που σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ καλούσαν τους ντόπιους και ξένους καταναλωτές να γνωρίσουν τον εισβολέα της Μεσογείου από το 2016, το λεοντόψαρο, που μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν τσιμπήσει κάποιον αλλεργικό, αλλά είναι και πεντανόστιμο.
Σταδιακά έχει αρχίσει να καταναλώνεται σε ξενοδοχεία κυρίως της Ιεράπετρας και της Ελούντας, όπου οι σεφ των εστιατορίων το έχουν εντάξει στο μενού τους.
«Κι εκεί που προσπαθούσαμε να το μάθουμε στους καταναλωτές να το αγοράζουν από τα ψαράδικα του νομού Λασιθίου, από το 2016 που πρωτοεμφανίστηκε στη θάλασσα του Μακρύ Γιαλού κι έφτανε μέχρι τα 250 γραμμάρια, μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε ότι οι πληθυσμοί του έχουν πολλαπλασιαστεί 100% και το μέγεθός τους ξεπερνά πλέον τα 500 γραμμάρια.
Το χειρότερο όμως είναι ότι τα λεοντόψαρα δείχνουν μια ιδιαίτερο προτίμηση στο μπαρμπούνι της Χρυσής και στον γόνο του μπαρμπουνιού, με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί εντελώς σχεδόν αυτά τα εξαιρετικά ψάρια, που για εμάς αποτελούσαν ένα καλό αλίευμα και πολύ εμπορεύσιμο.
Όταν πριν 10 χρόνια πηγαίναμε για ψάρεμα μπαρμπουνιών στη Χρυσή, μπορούσαμε να πιάσουμε στα δίχτυα μας μέχρι και 200 κιλά μπαρμπούνια, που τα πουλούσαμε σε πολύ καλή τιμή. Σήμερα, 7 χρόνια μετά την εισβολή του λεοντόψαρου και του λαγοκέφαλου, κανείς ψαράς δεν μπορεί να πιάσει στη Χρυσή περισσότερα από 5 κιλά μπαρμπούνια, κι αυτό αποτελεί καταστροφή για το επάγγελμά μας», τονίζει ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης.
Από 6 έως 15 ευρώ το κιλό
Στην Ιεράπετρα, το λεοντόψαρο πωλείται ακαθάριστο από τους αλιείς σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην τιμή των 6 ευρώ το κιλό, ενώ στον νομό Ηρακλείου διατίθεται καθαρισμένο, χωρίς τα τοξικά κόκκαλά του, στην τιμή των 15 ευρώ το κιλό.
Στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες έχουν ζητήσει τις πρώτες βοήθειες πολλοί ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς, που έχουν τσιμπηθεί από τις τοξικές ακίδες στα πτερύγια του λεοντόψαρου.
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
«Έχω τσιμπηθεί κι εγώ από λεοντόψαρο και υπέφερα πάρα πολύ, γιατί έτυχε εκείνες τις μέρες να είχα κάνει το εμβόλιο κατά του COVID-19. Γενικά το λεοντόψαρο δεν είναι επικίνδυνο αν του κόψεις τα πτερύγιά του, όπου έχει τις τσιμπίδες του. Στα ξενοδοχεία το φιλετάρουν και το ψήνουν με διάφορους τρόπους, αλλά κυρίως το κάνουν ψαρόσουπες», μας είπε ο κ. Λάμπης Τζαράκης.
Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), σε συνεργασία με τους συλλόγους των επαγγελματιών αλιέων, ξεκίνησαν από την Ιεράπετρα τον Σεπτέμβρη του 2020 μια ασυνήθιστη καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, για τη γνωριμία και την αξιοποίηση του γευστικότατου λεοντόψαρου, που έχει εισβάλει στη Μεσόγειο από το Σουέζ και έχει τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιαστεί στις θάλασσες της Ανατολικής Κρήτης.
Η πρώτη εκδήλωση γνωριμίας με το λεοντόψαρο φιλοξενήθηκε το 2020 σε νεότευκτο ξενοδοχείο στο Κουτσουνάρι Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας, με καλεσμένους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, αλλά κυρίως με καλεσμένους τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, από τους οποίους ζητήθηκε να επικοινωνήσουν την πρωτοβουλία και να γράψουν ή να μιλήσουν αντικειμενικά (αφού δοκιμάσουν το λεοντόψαρο) για τις εντυπώσεις τους από τη γευστική γνωριμία μαζί του. Και οι εντυπώσεις όλων όσοι δοκίμασαν τα τρία πιάτα με λεοντόψαρο που ετοίμασε ο βραβευμένος σεφ του ξενοδοχείου Αντώνης Μεσανάκης με την ομάδα του ήταν άριστες.
Πώς το μαγειρεύουν
Κακαβιά, πλακί ή στο τηγάνι
Η πρωτοβουλία του ΕΛΚΕΘΕ, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, για την προώθηση του λεοντόψαρου στην τοπική αγορά δείχνει σήμερα ότι έπιασε τόπο. Γευτήκαμε όσοι παρευρεθήκαμε τότε σε αυτή τη βραδιά ιδιαίτερες γεύσεις με βάση το λεοντόψαρο, από τον φημισμένο σεφ του ξενοδοχείου κ. Αντώνη Μεσανάκη και την ομάδα του.
Για τη νοστιμιά του και τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος του λεοντόψαρου, που μοιάζει πάρα πολύ με τη σκορπίνα, μίλησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης, της Σητείας κ. Δημήτρης Τσιριγώτης και της Ελούντας κ. Γ. Σφυράκης.
Στην Ιεράπετρα, οι πρώτοι που το βάζουν στην κουζίνα τους για σούπα, κακαβιά, τηγανητό ή πλακί είναι οι ίδιοι οι ψαράδες, που κρατούν όσα λεοντόψαρα πιάσουν για την παρέα τους, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι ιχθυοπώλες αποφεύγουν να το βάλουν στους πάγκους τους, καθώς οι καταναλωτές είναι ακόμα διστακτικοί να το αγοράσουν, να το καθαρίσουν μόνοι τους και να το μαγειρέψουν στα σπίτια τους.
Πηγή: neakriti.gr
Ειδήσεις σήμερα
Επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο «Λαϊκό»: Επισκέφθηκε την 23χρονη που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος
Ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία από αύριο το Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου
Πλεύρης για ομόφυλα ζευγάρια: Σημαντικό να ακουστούν τα επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο