Συνεργασία
Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, συγκεκριμένα, εφαρμόζει πιλοτικά ένα καινοτόμο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Ενα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την καλύτερη διαλογή των Επειγόντων Περιστατικών στα ΤΕΠ και τη μείωση του χρόνου αναμονής και της ταλαιπωρίας των ασθενών.
«Είναι το μέλλον της ιατρικής – και αυτό το μέλλον είναι ήδη εδώ», αναφέρει σε δηλώσεις του στον «Ε.Τ.» ο Διοικητής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, Ανδρέας Πλεμμένος και προσθέτει: «Το τρέχουμε σε πιλοτικό επίπεδο αλλά επειδή έχουμε μεγάλο δείγμα ασθενών σε κάθε εφημερία εκφράζουμε την βεβαιότητα ότι το σύστημα είναι πολύ αποτελεσματικό. Το πρόγραμμα αυτό Τεχνητής Νοημοσύνης, μάλιστα, επειδή λαμβάνει συνεχώς νέα στοιχεία, διαρκώς βελτιώνεται. Συντομεύουμε τον χρόνο της αναμονής του ασθενούς και την ταλαιπωρία του. Και τελικά βελτιώνεται η εξυπηρέτηση», επισημαίνει.
Σε ένα σύστημα υγείας που δοκιμάζεται από ελλείψεις προσωπικού και αυξανόμενες ανάγκες, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας», εξασφαλίζοντας ότι οι σωστές αποφάσεις λαμβάνονται έγκαιρα.
Επιστημονικός υπεύθυνος του πιλοτικού προγράμματος ΑΙ είναι ο Διευθυντής του ΤΕΠ του Νοσοκομείου, Δημήτριος Τσιφτσής.
Από τη στιγμή που ένας ασθενής εισέρχεται στο νοσοκομείο, ο γιατρός και η ομάδα του, του τοποθετούν ειδικούς αισθητήρες (wearables), μέσω των οποίων συλλέγονται ζωτικά στοιχεία για τη λειτουργία του οργανισμού του, όπως καρδιογράφημα, επίπεδα οξυγόνου και αρτηριακή πίεση.
Τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται απευθείας στο σύστημα AI, το οποίο, μέσω ενός προκαθορισμένου πρωτοκόλλου και με την υποβολή εξειδικευμένων ερωτήσεων, αξιολογεί την κατάσταση του ασθενή και προτείνει το καταλληλότερο Ιατρείο των ΤΕΠ, στο οποίο πρέπει να μεταβεί για να εξεταστεί από γιατρό.
«Το σύστημα AI έχει προς το παρόν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα στη διαλογή των περιστατικών», τονίζει ο διοικητής κ. Πλεμμένος. «Τα στοιχεία περνάνε μέσα στο πρόγραμμα και με την καθοδήγηση του ΑΙ ο γιατρός κατευθύνει πιο γρήγορα τον ασθενή στο κατάλληλο Ιατρείο, κάνει δηλαδή τη διαλογή», προσθέτει.
Το σύστημα παράγει, επίσης, ένα μοναδικό QR code για κάθε ασθενή, το οποίο περιέχει το ιατρικό του ιστορικό και τις εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Ετσι, σε περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί να μεταφερθεί σε άλλο τμήμα ή να επιστρέψει στο νοσοκομείο σε μεταγενέστερο χρόνο, οι γιατροί έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό του αρχείο.
«Οπότε, όταν πηγαίνει ο ασθενής από το ένα Ιατρείο στο άλλο μέσα στα Επείγοντα, σκανάροντας οι γιατροί το QR code του βλέπουν μπροστά τους ολόκληρο το φάκελό του και το ιστορικό του. Και επίσης αν ξαναέρθει μετά από δύο ή τρεις εφημερίες, με το ίδιο QR code που του έχει αποδοθεί και είναι μοναδικό, οι γιατροί αυτομάτως έχουν το ιστορικό του», εξηγεί.
Υψηλό ποσοστό
Τα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής πιλοτικής εφαρμογής, είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας CAREPOI, Λευτέρη Γκορτζή, ο οποίος είναι Διδάκτωρ Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Οπως λέει, το σύστημα που έχει αναπτύξει με την ερευνητική του ομάδα έχει καταγράψει ποσοστό ακρίβειας 94% στην ταξινόμηση των περιστατικών. Τα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες μέρες, προσθέτει. Τα δεδομένα της μελέτης προέρχονται από δείγμα 3.500 ασθενών, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε σχετικές κλινικές δοκιμές.
«Αυτό το δείγμα καθιστά τα αποτελέσματά μας ιδιαίτερα αξιόπιστα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Γκορτζής. «Η στατιστική μας μελέτη δείχνει ότι το σύστημα έχει 94% ακρίβεια στην ταξινόμηση των περιστατικών, ενώ η ίδια η AI βελτιώνεται συνεχώς, μαθαίνοντας από τα δεδομένα που επεξεργάζεται. Το σύστημα μας μπορεί να βοηθήσει και να βελτιστοποιήσει όλη τη διαδικασία του νοσοκομείου, αποφεύγοντας τις ουρές και δημιουργώντας ένα πρότυπο ταξινόμησης ασθενών στα ΤΕΠ», επισημαίνει ο κ. Γκορτζής και προσθέτει πως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ΑΙ είναι η ικανότητά του να προσφέρει μια ενιαία εμπειρία υγειονομικής φροντίδας, χωρίς χρονοβόρες επαναλήψεις εξετάσεων ή απώλεια κρίσιμων πληροφοριών.
«Μέσω ενός απλού QR code, ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία αξιολόγησης και διάγνωσης από οποιοδήποτε σημείο του συστήματος υγείας. Για παράδειγμα, αν κάποιος ξεκινήσει από ένα Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια παραπεμφθεί σε νοσοκομείο, η διαδικασία συνεχίζεται από το σημείο που σταμάτησε, χωρίς ανάγκη για επανεκτίμηση από την αρχή», εξηγεί ο κ. Γκορτζής ο οποίος σημειώνει πως δουλεύει με την ομάδα του στο συγκεκριμένο αντικείμενο πάνω από 20 χρόνια.
«Είμαστε το μόνο σύστημα στον κόσμο που έχουμε και devices και διαγνωστικές συσκευές και σύστημα ΑΙ, δηλαδή έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα και όχι ένα απλό bot ή ένα σύστημα ερωταπαντήσεων, όπως έχουν τα τρία τέσσερα μεγαλύτερα ερευνητικά groups που υπάρχουν στον κόσμο. Έχουμε πίσω μας συγκεκριμένη ώριμη τεχνογνωσία, πολύ πιο μπροστά από την κλινικοτεχνολογική στάθμιση και άρα είμαστε έτοιμοι θεωρώ σιγά-σιγά να περάσουμε το στάδιο της Ελλάδας και να βγούμε προς τα έξω», δηλώνει ο ίδιος.
ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εντυπωσιάστηκαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Yale
Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι η ικανότητά της να εντοπίζει τα πιο επείγοντα περιστατικά ανάμεσα σε πολλούς ασθενείς. Μέσα από τις αρχικές εξετάσεις και τις ερωτήσεις που υποβάλλει, διακρίνει το περιστατικό με την μεγαλύτερη ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης και το προωθεί με προτεραιότητα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Yale που βρέθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, με τους οποίους έχουν συνεργασία, ζήτησαν την τεχνογνωσία των Ελλήνων συναδέλφων τους πάνω στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Επείγοντα, για να την εφαρμόσουν σε νοσοκομεία της Αμερικής.
«Εντυπωσιάστηκαν και ζήτησαν να υπάρξει μία συνάντηση των δικών μας επιστημόνων με τους αντίστοιχους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Yale για να ανταλλάξουν τεχνογνωσία», αναφέρει ο διοικητής κ. Πλεμμένος.
ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Επενδύουμε στην καινοτομία»
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: «Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που αναβαθμίζει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η προσπάθεια του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανοίγει νέους δρόμους στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των ιατρικών πράξεων. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα, αξιοποιώντας τις διεθνείς συνεργασίες και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της.
Ως υπουργείο Υγείας στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, επενδύοντας στην καινοτομία και τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών που θα διασφαλίσουν ένα πιο σύγχρονο, αποδοτικό και ανθρώπινο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες».
Ειδήσεις σήμερα
Γιάφκα στο Παγκράτι: Αναζητούν το μοιραίο λάθος του φιλολόγου
Στεγαστικό: «Ιερά» ακίνητα για στέγαση νέων
Οι συντάξεις επαγγελματιών με τις νέες εισφορές [πίνακες με όλα τα ποσά]