Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ANT1, μια 18χρονη σήμερα κοπέλα περιέγραψε την εμπειρία της από την ζωή σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», αναφερόμενη σε απομόνωση και στέρηση φαγητού που επιβάλλονταν στην ίδια και σε άλλα παιδιά επειδή «δεν ακολουθούσαν τους κανόνες», σε ξυλοδαρμούς που έχει δει με τα μάτια της και για χαστούκια σε παιδιά ακόμη και από τον πατέρα Αντώνιο και γενικώς περιγράφοντας μια άκρως ζοφερή πραγματικότητα διαβίωσης των παιδιών σε μια δομή που είχε ως αποστολή την ανατροφή παιδιών σε ένα περιβάλλον ασφαλέστερο και πιο υγιές από το οικογενειακό περιβάλλον από το οποίο απομακρύνθηκαν.
Στη μαρτυρία της η κοπέλα εμπλέκει και την πρεσβυτέρα του πατέρα Αντώνιου για την οποία είπε ότι «έχει σχέση σε όλα αυτά, ήταν πολύ επιθετική, μας έλεγε “δίνω τα πάντα για εσάς και δεν σέβεστε τίποτα” και εννοείται ότι επέβαλε και τιμωρίες».
«Αυτό που μου έχει μείνει στα άλλα παιδιά γιατί τα έβλεπα και πονούσα, ήταν παιδιά παιδιά 4-5 ετών να τα πιέζουν να φάνε ένα φαγητό, και τα παιδιά το έφτυναν επειδή δεν μπορούσαν να το καταπιούν» πρόσθεσε η κοπέλα στον ΑΝΤ1.
Νωρίτερα, προβλήθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ακόμη μια μαρτυρία, απο πρώην υπάλληλο για τα κακώς κείμενα στην δομή και για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.
Στην εκπομπή μίλησαν ακόμη ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των εν Ελλάδα Σύρων, ο οποίος την Δευτέρα μαζί με τους γονείς 4 παιδιών επιχείρησε να μπει στα γραφεία της ΜΚΟ, ζητώντας να δει τα παιδιά του ζευγαριού, που όπως καταγγέλλουν έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς και κακοποίηση ακόμη και με στέρηση φαγητού.
Στην Μαρία Αναστασοπούλου, λίγη ώρα μετά από το τέλος της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό για την λήψη άμεσων μέτρων, μίλησε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία είπε ότι «μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε την νέα Διοίκηση στην «Κιβωτό του Κόσμου». Είμαστε στην φάση στελέχωσης του ΔΣ με ανθρώπους που είναι ειδικοί στην παιδική προστασία και είναι αποτελεσματικοί για να τρέξουν τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε τα παιδιά όσο καιρό είναι στην «Κιβωτό του Κόσμου» να είναι ασφαλή και όσο το δυνατόν να αναπτύσσονται καλύτερα, παράλληλα με την επιτάχυνση της διαδικασίας απόϊδρυματοποίησης τους, που ομολογουμένως είναι αργή».
Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, στόχος είναι «να διασφαλίσουμε κανόνες για το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά που βρίσκονται σε όποια δομή στην Ελλάδα», ενώ σχετικά με την λειτουργία των δομών επεσήμανε πως «τίθεται και ηθικό ζήτημα γιατί τα ιδρύματα καθυστερούν την αποϊδρυματοποίηση», λέγοντας πως «ακόμη και το καλύτερο ίδρυμα έχει “κακοποιητική συμπεριφορά” γιατί το παιδί μεγαλώνει με διαφορετικούς ανθρώπους που δουλεύουν 8ώρα και εναλλάσσονται».
Σαλαμίνα: «Τον είδα τον οδηγό» - Τι λέει μάρτυρας για τη διπλή δολοφονία το 2011 [βίντεο]
Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος αποκαλύψεων, πιθανώς και για άλλες δομές, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι «Ο κόσμος αρχίζει και μιλάει, έχει αρχίσει και σπάει αυτός ο φόβος και έτσι από την στιγμή που μιλάει, είμαστε μπροστά σε «τέρατα», αλλά δεν πρέπει αυτό να μας φοβίζει, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε»
Στο στούντιο της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» βρέθηκε και ο Δημοσθένης Δέπος, δικηγόρος του πατέρα και του αδελφού μιας 14χρονης σήμερα κοπέλας, η οποία από το 2018 και για χρόνια βρέθηκε με εισαγγελική εντολή στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Χίο.
Όπως είπε ο δικηγόρος, σύμφωνα με την μαρτυρία της μικρής, οι υπεύθυνοι της δομής έστελναν τα παιδιά να φυλούν τα πρόβατα ή να μαζεύουν ελιές. Ακόμη, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η τιμωρία στα “απείθαρχα παιδιά”, δηλαδή σε εκείνα που δεν εναρμονίζονταν πλήρως με τους “κανόνες” της δομής, ήταν να στέκονται τιμωρία με το ένα πόδι σηκωμένο ή να τους στερούν το γεύμα ή το δείπνο».
Ο δικηγόρος ανέφερε ακόμη ότι υπήρχε σφιχτός εναγκαλισμός των δικαστικών αρχών με την «Κιβωτό του Κόσμου», λέγοντας ότι «οι δικαστές και οι εισαγγελείς νόμιζαν ότι είναι “Το μικρό σπίτι στο λιβάδι”. Όποια έγγραφα ή μαρτυρίες ήταν από την «Κιβωτό του Κόσμου» θεωρείται θέσφατο για τους δικαστές».
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «Η υπόθεση έφθασε στον Άρειο Πάγο, που δεν δικαίωσε τον πατέρα. Έγραψα μια επιστολή στον πατέρα Αντώνιο, επικαλούμενος την φιλανθρωπία του, ώστε να επιτρέπει σε πατέρα και γιό να επισκέπτονται το κορίτσι στην δομή της Χίου. Η απάντηση ήταν μετά από έναν μήνα, το κορίτσι να φύγει από την «Κιβωτό του Κόσμου» και να πάει σε άλλη δομή, εκτός της «Κιβωτού», στην Παλλήνη Αττικής».
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου – Νέα καταγγελία: Ο πατέρας Αντώνιος ζήτησε από έγκυο να προχωρήσει σε έκτρωση
Επιχείρηση στα Προσφυγικά: Συνελήφθη ο δράστης της εμπρηστικής επίθεσης στη Real News
Μαθήτρια κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση τον διευθυντή του σχολείου