Ιδιαίτερη συμπάθεια
Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς ο 18χρονος κάνει λόγο για υψηλόβαθμο στέλεχος της «Κιβωτού», το οποίο φέρεται να έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του. Μάλιστα, όπως περιγράφει ο ενήλικος σήμερα πρώην φιλοξενούμενος της ΜΚΟ, το συγκεκριμένο πρόσωπο τον έπαιρνε μαζί του σε ταξίδια που πραγματοποιούσε σε όλες τις δομές. Λόγω αυτών των περιγραφών, ήδη οι χώροι της «Κιβωτού» σε Κολωνό, Χίο, Βόλο και Καλαμάτα έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, ο 18χρονος περιγράφει με λεπτομέρειες ασελγείς πράξεις σε βάρος του, που έλαβαν χώρα το 2021. Μάρτυρας σε αυτές ήταν ο ανήλικος που κατέθεσε ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.
Και άλλα πρόσωπα, εκτός από το υψηλόβαθμο στέλεχος που περιγράφουν οι μάρτυρες στις αρχές, αναμένεται να βρεθούν στο κάδρο της προανακριτικής έρευνας. Τόσο πρώην τρόφιμοι όσο και ανήλικοι φιλοξενούμενοι, αλλά και εργαζόμενοι από όλες τις δομές θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν όλοι οι χώροι της ΜΚΟ για να εξακριβωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα στον «Συνήγορο του Πολίτη», οι οποίες άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Αυτές, εκτός από περιστατικά ασέλγειας, αφορούσαν ξυλοδαρμούς, υποσιτισμό και σκληρές τιμωρητικές συμπεριφορές.
Την κατεύθυνση των ερευνών αναμένεται να δίνει πλέον ο ανακριτής, καθώς η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Ανηλίκων. Οπως συνέβαινε και στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, όσοι κρίνονται ύποπτοι για τέλεση αδικημάτων αναμένεται να δίνουν κατάθεση απευθείας ενώπιον του ανακριτή. Αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, που παρέδωσαν τον φάκελο στον εισαγγελέα, κάνουν λόγο για «ανήθικες συμπεριφορές» σε βάρος των παιδιών, ενώ σημειώνουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
«Δεν θα πεις τίποτα…»
«Με είχε κάνει υποχείριό του και μου έλεγε: “Με έχεις ανάγκη και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα κάνεις τίποτα και δεν θα πεις τίποτα”», ανέφερε στην ανατριχιαστική καταγγελία του ο 18χρονος, περιγράφοντας τα όσα ζούσε στα χέρια του υψηλόβαθμου στελέχους της «Κιβωτού». Ο εφιάλτης ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 15 ετών. Περιστατικά ασέλγειας, σεξουαλικής κακοποίησης και κάθε λογής εξευτελιστικές συμπεριφορές σε βάρος του τον οδήγησαν μέχρι τον «Συνήγορο του Πολίτη». Μερικές εβδομάδες αργότερα, για το περιστατικό επιλήφθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που ενημερώθηκε όταν άρχισαν να πληθαίνουν οι αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές της ΜΚΟ. Ο 18χρονος κλήθηκε αυτή τη φορά να καταθέσει ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Τα όσα ανέφερε έχουν καταγραφεί μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2020 και Ιανουαρίου του 2022. Οπως περιγράφει ο νεαρός, το καταγγελλόμενο πρόσωπο, όχι μόνο ασελγούσε σε βάρος του, αλλά τον εκβίαζε απειλώντας τον πως αν μιλούσε, θα έκοβε τις παροχές του οργανισμού στα μέλη της οικογένειάς του. Η ΜΚΟ είχε φροντίσει για τη διαμονή της ανήμπορης μητέρας του, ενώ είχε βρει δουλειά στον αδερφό του. Εκτός όμως από τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τις απειλές και τους εκβιασμούς, το στέλεχος της «Κιβωτού» πολλές φορές για να τον κατευνάσει του έκανε ακριβά δώρα, όπως επώνυμα παπούτσια, ακόμα και iphone.
Υποπτη μετακίνηση
Ο 18χρονος, που από μικρή ηλικία ζούσε στη δομή του Κολωνού, πείστηκε από το υψηλόβαθμο στέλεχος να μετακινηθεί σε άλλο χώρο της «Κιβωτού της Κόσμου» στην επαρχία, με το πρόσχημα της οικονομικής στήριξης. Οπως φαίνεται όμως εκεί, τον ακολούθησαν και οι κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος του. Για τη μετακίνηση του παιδιού ρωτήθηκε ο επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», ο οποίος ανέφερε: «Αυτό μπορεί να γίνει αν συντρέχουν ειδικές συνθήκες όπως το να έχει αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά, συγκεκριμένες παρέες που τον οδηγούν σε άσχημα πράγματα, όχι στην Κιβωτό, στο σχολείο, γιατί αρκετά από τα παιδιά αυτά έχουν στο κοινωνικό παρελθόν τους παραβατικότητα».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
«Oσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη»
Ως «ανυπόστατα ψεύδη» χαρακτηρίζει ο π. Αντώνιος τις καταγγελίες για ασέλγεια, ξυλοδαρμούς και εκμετάλλευση σε βάρος ανηλίκων στην «Κιβωτό του Κόσμου», τονίζοντας πως «έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν αυτό είναι λάθος». Μάλιστα, δηλώνει αγανακτισμένος, κάνοντας ωστόσο λόγο για ένα «μεγάλο κύμα καταγγελιών». Στα 25 χρόνια λειτουργίας της οργάνωσης στο πλευρό του π. Αντώνιου βρίσκεται η πρεσβυτέρα του.
Και οι δυο εμφανίστηκαν στην ΕΡΤ, θέλοντας να αντικρούσουν τις κατηγορίες και να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις. Ιδιαίτερα ενοχλημένοι ήταν για την παραβατική συμπεριφορά που παρουσιάζουν, όπως είπαν, κάποια παιδιά. Μάλιστα, η πρεσβυτέρα υποστήριξε ότι πίσω από τις καταγγελίες υπάρχουν συμφέροντα και ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα.
«Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Εχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη», είπε ο π. Αντώνιος. Οπως ανέφεραν και οι δυο, δεν γνωρίζουν τίποτε… «Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο».
Ερωτηθείς ο π. Αντώνιος γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, απάντησε ότι έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. «Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης» υποστήριξε. Συμπλήρωσε δε, ότι «πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε».
Από την πλευρά της η πρεσβυτέρα σημείωσε: «Εχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού, βάλλεται όλος ο οργανισμός, τα υπόλοιπα παιδιά δεν θα έχουν πρόσωπο να βγουν» και εκτίμησε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην Κιβωτό.
«Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας “πληρώνεται” με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω. Πώς μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί;» διερωτήθηκε η πρεσβυτέρα, με τον π. Αντώνιο να εύχεται «να μη βρεθεί άλλος άνθρωπος στη θέση αυτή».
«Δεν ξέρουμε το όνομά του»
Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο π. Αντώνιος είπε ότι δεν τον έχει καλέσει κανείς (σ.σ.: για την υπόθεση)», σημειώνοντας παράλληλα ότι: «Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί να μεγαλώνετε παιδιά τα οποία έρχονται τραυματισμένα από παραβατικές οικογένειες. Είναι πάρα πολύ λυπηρό, εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά ξέρουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ότι δεν είμαστε οι γονείς τους». Ερωτηθείς για το αν γνωρίζει τα παιδιά που έφτασαν μέχρι τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για να περιγράψουν τα περιστατικά, ο επικεφαλής της ΜΚΟ είπε: «Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επίθετό του. Εχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε απάντηση».
ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA
«Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε, είναι σαν να είσαι φυλακισμένος»
«Ως παιδί που έζησα αρκετά χρόνια εκεί μέσα και έχω δεχτεί κι εγώ ψυχολογική/σωματική βία, έχω να πω πως αν ρωτήσεις όλα τα παιδιά εκεί μέσα, όλα θα έχουν κι από κάτι να σου πουν. Οπως έχω κι εγώ. Ο φόβος και η τρομοκρατία που επικρατούν εκεί μέσα αν τυχόν “ανοίξεις το στόμα σου”, δεν περιγράφεται».
Είναι μια από τις μαρτυρίες παιδιών που έζησαν ένα μέρος της ζωής τους στη Κιβωτό του Κόσμου. Παιδιά που θέλησαν να «σπάσουν» τη σιωπή τους και να γράψουν σχόλια κάτω από τη διαδικτυακή ανάρτηση (στις 21 Αυγούστου) του παιδαγωγού και αθλητή καταδύσεων Χρόνη Χλίτσιου για όσα συνέβαιναν στη δομή στο Διμήνι Βόλου. Ο κ. Χλίτσιος, στις 19 του περασμένου Αυγούστου κατήγγειλε στην Ασφάλεια Βόλου περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της οργάνωσης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιον, να απολυθεί από τη δομή.
Τα σχόλια των παιδιών είναι επώνυμα. Περιγράφουν όσα βίωσαν, καταγγέλλοντας μάλιστα ξυλοδαρμούς, κακοποίηση από πρόσωπα και συγκεκριμένα από έναν «Πασχάλη» και έναν «Πέτρο». Αυτό που προκαλεί εντύπωση, με βάση όσα γράφουν στα σχόλιά τους τα ίδια τα παιδιά, είναι το γεγονός ότι ο π. Αντώνιος, ο ιδρυτής της «Κιβωτού», γνώριζε πράγματα.
» Αννα: «Εμένα με χτυπούσε ο Πέτρος, ήμουν και εγώ στην Κιβωτό κάποτε».
» Λουκάς: «Σε άλλο περιστατικό που παιδαγωγός χτύπησε παιδί και το παιδί αυτή τη φορά ανταπόδωσε, έδιωξαν το παιδί. Το πετάξανε στο δρόμο, χωρίς να έχει πουθενά να πάει, ενώ η μοναδική του οικογένεια, τα αδέλφια του, ήταν και αυτά στην Κιβωτό. Χωρίσανε τα παιδιά μεταξύ τους, επειδή ένα από αυτά, υπερασπίστηκε τον εαυτό του εναντία στη βία τους…».
» Νικόλας: «Ηρθε επιτέλους ο καιρός τα παιδιά που ήμασταν μέσα και ζήσαμε καταστάσεις για καταστάσεις να βγούμε επιτέλους και να μιλήσουμε, να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά γίνεται όταν δεν υπάρχει κόσμος μπροστά να δώσει τα συγχαρητήριά του εκεί μέσα… Ηρθε η ώρα να μιλήσουν λίγο, μαζί και εγώ. Ηρθε η ώρα λοιπόν για όσους από εμάς μας έλεγαν ότι είναι πλασμένα αυτά από το μυαλό μας και ότι δεν είναι αλήθεια. Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε».
» Ειρήνη: «Ολα αυτά είναι αλήθεια, τα παιδιά περνάνε πολύ άσχημα και ναι, όλη μέρα βάζουν τιμωρίες. Είναι σαν να είσαι φυλακισμένος. Εμενα 7 χρόνια εκεί και με βγάλαν τρελή επειδή έλεγα την αλήθεια, παρ’ όλα αυτά έχω φύγει και είμαι σε άλλο ίδρυμα και είναι και καλύτερα».
» Χρήστος: «Εχω μάτια και βλέπω και έζησα μέσα πολλά χρόνια… Οταν βάζουν στα μικρά παιδιά πιπέρι στο στόμα και τους βάζουν τιμωρία στο υπόγειο και κλειστά φώτα και τους ρίχνουν χαστούκι λέγοντας αν ξαναφωνάξεις, θα έρθει η αστυνομία να σε πάει από εκεί που σε πήρε, νομίζω ότι είναι κάτι πολύ κακό. Οταν περνούν τα παιδιά και τους λένε θα φάτε τιμωρία και τους βάζουν να κουβαλάνε τα ψυγεία τους με τα χέρια στις σκάλες…».