Και οι οκτώ Ουκρανοί επιβαίνοντες είναι νεκροί, ενώ η περιοχή της συντριβής είχε αποκλειστεί από τα σωστικά συνεργεία, καθώς το μεταγωγικό αεροσκάφος ήταν γεμάτο με 11,5 τόνους πυρομαχικών. Είχε απογειωθεί στις 21:40 από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της σερβικής πόλης Νις, με τελικό προορισμό την Ντάκα του Μπαγκλαντές και ενδιάμεσους σταθμούς το Αμμάν της Ιορδανίας και το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων που θα διεξαχθούν σχετικά με τα αίτια της πτώσης.
Το χρονικό
Προχθές, στις 22:29 και ενώ πετούσε ανατολικά του Αθω, επικοινώνησε με το FIR Αθηνών ζητώντας άδεια να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, καθώς είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στον έναν από τους συνολικά τέσσερις κινητήρες του. Του δόθηκε εντολή να κάνει στροφή 180 μοιρών και να κατευθυνθεί προς το πλησιέστερο αεροδρόμιο, δηλαδή το «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας.
Στις 22:47 το Antonov 12 κατέπεσε σε χωράφια, μόλις 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαιοχωρίου Καβάλας, περίπου 37 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της περιοχής. Οι κάτοικοι το είδαν να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα σαν μία μεγάλη φλεγόμενη μπάλα. Η περιοχή δονήθηκε από την πρόσκρουση και τις συνεχείς εκρήξεις, οι οποίες είχαν διάρκεια σχεδόν δύο ωρών.
Τα βίντεο που τράβηξαν οι κάτοικοι δείχνουν το αεροπλάνο να φλέγεται. Είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι δεν είχε πάρει φωτιά μόνο ο ένας κινητήρας, αλλά σχεδόν όλο το αεροσκάφος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αυτόματο σύστημα κατάσβεσης φωτιάς δεν λειτούργησε και οι φλόγες επεκτάθηκαν και στον δεύτερο κινητήρα του φτερού. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το αεροσκάφος ήταν γεμάτο καύσιμα, είναι εύλογο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το ένα φτερό είχε λαμπαδιάσει. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αδυναμία ελέγχου του αεροσκάφους και ίσως για αυτό έχει αποτυπωθεί να χάνει ύψος 13.000 ποδιών σε διάστημα ενός λεπτού της ώρας! Στην ουσία, ο πιλότος έχασε εντελώς τον έλεγχο τουλάχιστον δύο λεπτά της ώρας πριν το αεροσκάφος καρφωθεί στη γη.
Το φορτίο
Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε η έκταση της τραγωδίας. Η άτρακτος σχεδόν είχε εξαϋλωθεί από τις συνεχείς εκρήξεις. Στο μεταξύ είχε γίνει γνωστό ότι το αεροσκάφος ανήκε στην ουκρανική εταιρία Meridian LLC και μετέφερε εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67. Ειδικά τα τελευταία προκάλεσαν ανησυχία στις Αρχές καθώς φέρουν φώσφορο, το οποίο όταν καίγεται μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αλλωστε, διασώστες και κάτοικοι είχαν αναφέρει τσούξιμο στα μάτια και κάψιμο στα χείλη και στο λαιμό, δύο συμπτώματα που ξεκάθαρα αποδίδονται στην καύση του φωσφόρου. Η περιοχή αποκλείστηκε, διασώστες και ΜΜΕ μεταφέρθηκαν σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, ενώ εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να μη θέσουν σε λειτουργία τα κλιματιστικά.
«Υπάρχει αγωνία. Περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτήν τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς, ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος. Λίγο αργότερα, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, με ανακοίνωσή του, απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών εκατοντάδων μέτρων.
Ειδικές ομάδες
Στην περιοχή μετέβησαν άμεσα Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ύστερα από εντολή του υπουργού ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα. Το μεσημέρι έφτασαν και στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής Αμυνας του ΓΕΕΘΑ, για να ερευνήσουν και να εξακριβώσουν την προέλευση της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή. Με ειδικές στολές προσέγγισαν το σημείο και άρχισαν τις έρευνες. Λίγο αργότερα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και στη συνέχεια ανέλαβαν δράση τα στελέχη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, τα οποία άνοιγαν ασφαλείς διαδρόμους για τους πυροσβέστες και τους διασώστες, απομακρύνοντας βλήματα που ενδεχομένως δεν είχαν εκραγεί.
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Στο σημείο της συντριβής βρέθηκε ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ. Ενημέρωσε τις Αρχές για την ταυτότητα του οκταμελούς πληρώματος και παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone, που έδειχναν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος. Αποχώρησε χωρίς να κάνει δήλωση.
Μαρτυρίες
«Λίγο πιο κοντά και θα είχε πέσει πάνω στο σπίτι μας»
«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο. Μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτε άλλο. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς…», είπε η Σοφία από τους γειτονικούς Αντιφιλίππους Καβάλας, περιγράφοντας την εικόνα της πτώσης του Antonov 12.
Αϋπνος όλη νύχτα, από την αγωνία που βίωσε τη στιγμή της συντριβής σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του, ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης καθόταν στη βεράντα όταν, όπως λέει, «είδα μια λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ, μπαμ, μπαμ…». «Λίγο πιο κοντά να έπεφτε, θα είχε βρεθεί πάνω στο σπίτι μας. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου όλη τη νύχτα από το σοκ», τόνισε.
Ο Σταμάτης Κουρτέσης, που διατηρεί περίπτερο στους Αντιφιλίππους, ήταν από τους πρώτους που έφτασε μαζί με κάποιους άλλους κατοίκους της περιοχής στο σημείο της συντριβής, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα πυροσβεστικά, όπως λέει, αλλά αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές. «Καιγόταν ο λαιμός μου… Από το θόρυβο νομίσαμε ότι επρόκειτο για ελικόπτερο. Γυρίζουμε τα κεφάλια και βλέπουμε ένα φως, ήταν το φλεγόμενο αεροσκάφος», ανέφερε χαρακτηριστικά και περιέγραψε την πρώτη έκρηξη σαν «μανιτάρι καπνού».
Στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, ο Χρήστος Τσολακίδης έτρωγε έξω με παρέα φίλων, όταν άκουσε έναν δυνατό θόρυβο. «Είδαμε μια φλόγα στον ουρανό να χάνει ύψος και να συντρίβεται…», λέει και εξιστορεί πως επί δύο ώρες άκουγαν συνεχόμενες εκρήξεις, ενώ μια απροσδιόριστη έντονη οσμή υπήρχε στην ατμόσφαιρα.
Ειδήσεις σήμερα
Το modus operandi της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
Ξεμπλοκάρει η εκτός σχεδίου δόμηση