Εν όψει του σημερινού συλλαλητηρίου για την Παιδεία, δεκάδες σχολές, τουλάχιστον 30 και πάνω από 70 τμήματα -κυρίως σε κεντρικά ιδρύματα- μέχρι χθες τελούσαν υπό κατάληψη, με κάποια πανεπιστήμια να έχουν ήδη αναβάλει την εξεταστική περίοδο μέχρι νεωτέρας.
Σε κάποια πανεπιστήμια, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όλες οι σχολές τελούν υπό κατάληψη. Το ΟΠΑ παραμένει για δεύτερη εβδομάδα κλειστό, με τη διοίκηση να έχει αναβάλει τις προγραμματισμένες εξετάσεις μέχρι την επόμενη Τρίτη.
Αντίστοιχα, και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει αναβάλει τις εξετάσεις μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ σε άλλα ιδρύματα, όπως αυτό του Παντείου, το οποίο επίσης τελεί υπό κατάληψη, η εξεταστική ξεκινάει στις 29 Ιανουαρίου και η διοίκηση αναμένει τις εξελίξεις για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες εξέτασης.
Στην Αθήνα συναντάται το μεγαλύτερο κύμα καταλήψεων, με πολλές σχολές του ΕΚΠΑ, όπως η Φιλοσοφική, το Παιδαγωγικό, το Οικονομικό, το Φυσικό και το Μαθηματικό, να τελούν υπό κατάληψη. Στο Γεωπονικό είναι αρκετά τμήματα υπό κατάληψη, ενώ και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε συνελεύσεις φοιτητών έχει αποφασισθεί κατάληψη, σε κάποιες περιπτώσεις ολιγοήμερη.
Στη Θεσσαλονίκη κάποια τμήματα του ΑΠΘ τελούσαν μέχρι χθες υπό κατάληψη, ενώ σε άλλα, όπως και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η λειτουργία των τμημάτων θα κρινόταν από τις χθεσινές συνελεύσεις των φοιτητών.
Σε άλλα περιφερειακά ιδρύματα, όπως στην Κρήτη, το Πολυτεχνείο τελεί υπό κατάληψη, όπως και αρκετά τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Σποραδικές ήταν οι αποφάσεις για κατάληψη σε πόλεις όπως η Πάτρα και η Κομοτηνή, καθώς χθες είχαν προγραμματιστεί δεκάδες συνελεύσεις φοιτητών.
Παρά το ευρύ κύμα καταλήψεων, πανεπιστημιακοί σημειώνουν στον «Ε.Τ.» ότι το κλίμα δεν είναι έκρυθμο μεταξύ των φοιτητών, με αρκετές διοικήσεις πανεπιστημίων να είναι σε συζητήσεις σε καλό κλίμα με αυτούς, ώστε να μη διακοπούν σημαντικές λειτουργίες του πανεπιστημίου λόγω της κατάληψης.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες μαθητές, φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.
Υπογραμμίζεται ότι σε περιπτώσεις κατάληψης προβλέπεται η εξ αποστάσεως εξεταστική, ώστε να μη διαταραχθεί η ακαδημαϊκή πορεία της πλειοψηφίας των φοιτητών, είναι όμως μία απόφαση που κάθε ίδρυμα θα πρέπει να λάβει ξεχωριστά.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες και να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο στη Βουλή. Προβλέπει την ίδρυση παραρτημάτων από ξένα πανεπιστήμια στη χώρα, με αυστηρά κριτήρια λειτουργίας αλλά και πλήρη επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών που θα απονέμουν.
Στο κύμα καταλήψεων στα πανεπιστήμια, η γαλάζια παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, απαντάει με συλλογή υπογραφών για ανοιχτές σχολές.
«Οι γνωστές μειοψηφίες επιχειρούν να καταλάβουν παράνομα τις σχολές με πρόσχημα τη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Καλούμε κάθε ενεργό φοιτητή της χώρας να υπερασπιστεί τις ανοιχτές σχολές και την εύρυθμη λειτουργία τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Ειδήσεις σήμερα
Στο Ειδικό Δικαστήριο τα Δώρα των συντάξεων – «Έρχονται» τελικές αποφάσεις
«Συναγερμός» στις Σέρρες: Κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε νεκρό αγριόχοιρο
Χαλκίδα: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά κοντά σε δημοτικό σχολείο – Εξετάζεται αν ήταν εμπρησμός