Επίσης οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό τις επόμενες ημέρες, λόγω των ζημιών που υπέστη το ισόγειο του δημοτικού καταστήματος, ενώ και το τηλεφωνικό κέντρο είναι εκτός λειτουργίας.
Τραγική κατάληξη είχε η κακοκαιρία που σάρωσε την Κρήτη προχθές, με το νησί να θρηνεί το χαμό δύο ανθρώπων. Η επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό της 45χρονης γυναίκας στην Αγία Πελαγία που αγνοείτο από το Σάββατο, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη, έληξε με τον πιο θλιβερό τρόπο. Η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε χθες το πρωί νεκρή στη θάλασσα. Μία μέρα πριν, είχε εντοπιστεί νεκρός και ο 50χρονος Κώστας Βεργάκης, που πνίγηκε εγκλωβισμένος στο όχημά του. Μαζί με την άτυχη γυναίκα είχαν μεταβεί στην Αγία Πελαγία για εργασίες καθαρισμού. Η πρωτοφανής σφοδρότητα του φαινομένου, «τσουνάμι» το χαρακτήρισε ο Ευθύμιος Λέκκας, ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αναχαιτιστεί από κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ωστόσο ερωτηματικά αφήνει το γεγονός για την ώρα αποστολής του μηνύματος 112, αν δηλαδή έπρεπε να είχε σταλεί νωρίτερα.
Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ οι εικόνες θυμίζουν το πέρασμα κυκλώνα. Αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί και λάσπη παντού δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής σε δρόμους και υποδομές. «Το φαινόμενο που είχαμε στη Σητεία δεν ήταν μόνο ακραίο, αλλά πρωτόγνωρο, δεν έχει ξαναγίνει», ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης.
Ενδεικτικό της πρωτοφανούς βροχόπτωσης ήταν πως «η μέτρηση από το σταθμό στο αεροδρόμιο Σητείας είναι 1.778 χιλιοστά βροχής σε τέσσερις ώρες. Η βροχή που πέφτει μέσα σε πέντε χρόνια στη Σητεία έπεσε σε 4 ώρες. Καταλαβαίνετε τι ζημιές έχουν προκληθεί».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή πολλών επιχειρήσεων της πόλης. «Αυτή τη στιγμή ο μισός εμπορικός κόσμος της Σητείας έχει καταστραφεί. Εδώ ήταν 280 χιλιοστά ραγδαίας βροχής την ώρα. Τα μαγαζιά του μισού εμπορικού κόσμου στη Σητεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Αναφερόμενος στη σφοδρότητα των φαινομένων, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, εξήγησε ότι «ήταν σαν να πέρασε τσουνάμι».
«Είχαμε προειδοποιήσει, κακώς δεν εστάλη μήνυμα 112»
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδου, στο κεντρικό δελτίο της ΚΡΗΤΗ TV, με τον ίδιο να σημειώνει: «Είχαμε προειδοποιήσει για την κακοκαιρία, κακώς δεν εστάλη μήνυμα 112».
Με αναλυτικό άρθρο στον ιστότοπο Meteo.gr, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν προγνωστεί εγκαίρως. «Το φθινόπωρο, η δραστηριότητα των βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο είναι αυξημένη και η χώρα μας επηρεάζεται συχνά από καιρικά συστήματα που προκαλούν ισχυρές βροχοπτώσεις. Η μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας και του αρκετά ψυχρότερου υπερκείμενου αέρα δημιουργεί αστάθεια και εκδήλωση καταιγίδων, κυρίως πάνω από θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Ετσι και στην περίπτωση των φονικών πλημμυρών στην Κρήτη το Σάββατο 15/10, η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς τα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας μας προκάλεσε μεγάλα ύψη βροχής τα οποία είχαν εγκαίρως προβλεφθεί από τα επιχειρησιακά προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Ηδη από την Πέμπτη 13/10, το ίδιο βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε καταστροφές στη Σικελία και τα ανησυχητικά προγνωστικά δεδομένα που επεξεργαστήκαμε μας οδήγησαν στην αναβάθμιση της κακοκαιρίας από Κατηγορία 3 σε 4, σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr».
«Η αρχικοποίηση των μοντέλων έγινε περίπου 30 ώρες πριν από την εκδήλωση των καταστροφικών πλημμυρών στην Κρήτη, με τα αποτελέσματα των μοντέλων να προβλέπουν εγκαίρως και με μεγάλη ακρίβεια τις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Η πρόγνωση καιρού δεν είναι πάντα ακριβής, στην περίπτωση όμως των καταστροφικών βροχοπτώσεων του Σαββάτου στην Κρήτη, η πρόγνωση ήταν εξαιρετικά επιτυχής».
Ο κ. Λαγουβάρδος καταλήγει ότι υπάρχει ανάγκη «για περαιτέρω ανάπτυξη των επίγειων μετρητικών συστημάτων (μετεωρολογικά ραντάρ και σταθμοί) και καλύτερη αξιοποίηση από την Πολιτεία των προγνωστικών δεδομένων που παράγουμε σε επιχειρησιακή βάση. Η έλλειψη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη μελέτη και πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων δημιουργεί προβλήματα στην πρόληψη και την έγκυρη προειδοποίηση του πληθυσμού. Η λειτουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης αποτελεί πλέον κυρίαρχο στόχο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και οφείλουμε ως Πολιτεία να οργανώσουμε και να λειτουργήσουμε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα σε τοπικό επίπεδο».
Ειδήσεις σήμερα