Τη φωτογραφία ανήρτησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς. Η δορυφορική εικόνα του Copernicus και του Sentinel2, που τραβήχτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, δείχνει την καταστροφική επίδραση της καταιγίδας Daniel στην ανατολική ακτή της Θεσσαλίας. Όπως φαίνεται, τα νερά από τις πλημμύρες χύνονται στη θάλασσα και εκτείνονται για περίπου 10 χιλιόμετρα!
The #Copernicus #Sentinel2 captured on Sep. 10th this image showing the devastating effect of the storm #Daniel in the eastern coast. The plume enters the sea for about 10 km. #Greece #Larissa #ClimateEmergency #StormDaniel pic.twitter.com/mvsiu3Z4TA
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 11, 2023
Στην πολύπαθη Θεσσαλία, το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται κάθε μέρα ολο και μεγαλύτερο, όσο υποχωρούν τα νερά. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ανακτήσουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα.
Ανησυχία επικρατεί και στους κατοίκους όλων των περιοχών για την εκδήλωση επιδημιών. Τα λασπόνερα στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, υποχωρούν και στην επιφάνεια έρχεται το καταστροφικό αποτύπωμα της κακοκαιρίας. Σε απόγνωση οι κάτοικοι. Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι. Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωη τους. Νεκρά αναρίθμητα ζώα. Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε υποδομές, σπίτια, καλλιέργειες και περιουσίες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Κελέτση έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των νεκρών ζώων προς χώρους αποτέφρωσης.
Σοβαρά προβλήματα και στον δήμο Τεμπών. Η κρεμαστή γέφυρα στην Αγία Παρασκευή καλύφθηκε από τα νερά, ενώ η υπερχείλιση του ποταμού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα γύρω χωριά, αλλά και στις σήραγγες των Τεμπών όπου προκλήθηκε εισροή υδάτων. Διακοπή της υδροδότησης στους οικισμούς της Γυρτώνης και της Ιτέας.
Τα ορμητικά νερά έχουν σχεδόν καλύψει την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών. Πάνω της συγκρατούνται σκουπίδια και φερτά υλικά, που μεταφέρει ο χείμαρρος. Η εικόνα πρωτόγνωρη. Το ύψος της γέφυρας στο σημείο φτάνει τα 18 μέτρα. Κι όμως η μανιασμένη ροή των υδάτων περνάει από πάνω της. Ακριβώς δίπλα μόλις διακρίνεται η στέγη από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που έχει και αυτό καλυφθεί από το νερό.
Την ίδια ώρα τα νερά του Πηνειού υποχωρούν σταδιακά και η στάθμη του στα προάστια έχει φτάσει στα 8 μέτρα. Όσοι κάτοικοι έχουν την δυνατότητα, επιχειρούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους. Κι ενώ υπάρχουν δρόμοι που τα νερά έχουν υποχωρήσει, ακριβώς στην διπλανή γειτονιά, σπίτια παραμένουν ακόμα βυθισμένα.
Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού που προκάλεσε «έμφραγμα» στην Αττική Οδό
Στις νέες εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης η στάθμη του νερού παραμένει υψηλή. Οι οροφές των αυτοκινήτων μόλις που ξεχωρίζουν, ενώ η ροή των υδάτων είναι ορμητική. Ακόμα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων, αλλά και την μεταφορά των κατοίκων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.
Λύση ανάγκης ο φορτωτής και ο κουβάς του για να μεταφερθούν οι κάτοικοι από Λάρισα προς Γιάννουλη και Τύρναβο και το αντίστροφο.
Στη συνοικία του Αγίου Θωμά η κατάσταση εξομαλύνεται όλη νύχτα πυροσβέστες αντλούν νερά, συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν ηλεκτροδότηση.
Στο γυμναστήριο του 1ου γυμνασίου Λάρισας φιλοξενούνται όσοι έμειναν άστεγοι από την κακοκαιρία. Εθελοντές στήνουν ράντζα για τον κόσμο που καταφτάνει συνεχώς.
Την ίδια στιγμή με αγωνία οι κάτοικοι στα χωριά δίπλα στις εκβολές του Πηνειού κοιτούν την στάθμη του νερού να ανεβαίνει και βρίσκονται σε επιφυλακή.
Στο χωριό Παλαιόπυργος του Δήμου Αγιάς, το τελευταίο χωριό του Ν. Θεσσαλίας, η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει με αποτέλεσμα να έχει φτάσει το νερό μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα του οικισμού με τσιμέντο και πέτρες, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στα διπλανά χωριά το Ομάλιο και το Στόμιο. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές και στις καλλιέργειες.
Απόλυτη η καταστροφή και στο Πήλιο. Αποκλεισμένα χωρίς νερό και ρεύμα εξακολουθούν να παραμένουν τα χωριά Πουρί, Χορευτό και Τρίκερι, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση στις άλλες περιοχές αλλά τα προβλήματα είναι σοβαρά, με κατοίκους να αναφέρουν ότι παίρνουν νερό από τη δημόσια βρύση καθώς το νερό του δικτύου περιέχει λάσπη.
Εκτός από το κεντρικό οδικό δίκτυο, κατεστραμμένοι είναι και οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι, κάνοντας απροσπέλαστες τις καλλιέργειες για τη συγκομιδή των μήλων που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα με υπολογισμούς των αγροτών, από τα 22 εκατομμύρια τόνους μήλων κάθε χρόνο, φέτος ο όγκος της παραγωγής υπολογίζεται ότι δε θα ξεπεράσει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες για το αγνοούμενο ζευγάρι των Αυστριακών που χάθηκε στα Ποτιστικά Πηλίου μετά την κακοκαιρία Daniel. Εν τω μεταξύ η αστυνομία συνέλαβε σε Τρίκαλα και Βόλο 4 άτομα που κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν, έξω από πληγείσες οικίες, 2 ηλεκτρικές συσκευές και 1 κρεβάτι αντίστοιχα.
Κακοκαιρία Daniel: «Βομβαρδισμένο» τοπίο στο Πήλιο
Στο Πήλιο η «επόμενη ημέρα» είναι αποκαρδιωτική. Το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο, τα χωριά είναι εντελώς αποκλεισμένα από κάθε πρόσβαση προς τον Βόλο, ενώ έχει καταστραφεί και το αγροτικό οδικό δίκτυο που τα συνέδεε. Προβλήματα παρουσιάζουν όλες οι κρίσιμες υποδομές και το δίκτυο υδροδότησης.
Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ οδηγός τρακτέρ: «Γενικά όλο το δίκτυο είναι σε πολλά σημεία χαλασμένο… τα χωριά Ανήλιο, Άγιος Δημήτριος, Κισσός έχουν μόνο αυτόν τον δρόμο… ο άλλος προς Βόλο είναι κλειστός». Το ορεινό δίκτυο Πηλίου, είναι σαν να έχει βομβαρδιστεί και η αποκατάστασή του θα χρειαστεί πολύ χρόνο.
Χειριστές μηχανημάτων έργου, έχουν ξεκινήσει την αποκατάσταση των δρόμων που κατέρρευσαν από τους χειμάρρους. Ο δρόμος προς Ζαγορά είχε κλείσει για 6 μέρες αφού τεράστιοι βράχοι έφραζαν την πρόσβαση προς το χωριό.
Ο στρατός εξακολουθεί να εγκαθιστά πτυσσόμενες γέφυρες, όπως αυτή που τοποθέτησε στα Καλά Νερά, προκειμένου να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα της οδικής σύνδεσης των χωριών της περιοχής.
Κακοκαιρία Daniel: Χωρίς νερό ο Βόλος
Εκτός από το Πήλιο, σοβαρό πλήγμα στις υποδομές έχει υποστεί και η πόλη του Βόλου. Οι κάτοικοι των περισσότερων συνοικιών παραμένου χωρίς νερό, και η προσπάθεια τώρα είναι να επανέλθει η υδροδότηση, έστω και με χαμηλή πίεση. Επισημαίνεται, όμως, ότι το νερό δεν είναι πόσιμο.
Με μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν οι δρόμοι ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των κατοίκων, αλλά και η πρόσβαση εθελοντών και ασθενοφόρων στα σημεία όπου καλούνται.
Οι εθελοντές που εξαρχής βρέθηκαν στον πλημμυρισμένο Βόλο, παραμένουν προσφέροντας βοήθεια σε όποιον χρειάζεται, ενώ οι κάτοικοι μπορούν να βρουν καθαρό νερό και ένα πιάτο ζεστό νερό στην πόλη.
Από το πρωί μέχρι το βράδυ υδροφόρες εφοδιάζουν το Νοσοκομείου Βόλου, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Στην Νέα Ιωνία οι εγκαταστάσεις του ΔΙΕΚ και του πρώτου 1ου& 3ου ΕΠΑΛ έχουν γεμίσει με μπάζα που φτάνουν μέχρι και τα 2 μέτρα.
Ο Δήμος Βόλου κάλεσε τους κάτοικους να κάνουν αιτήσεις για τις ζημιές στα σπίτια τους , ώστε να ακολουθήσουν οι έλεγχοι και η καταγραφή.
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο, ούτε για προσωπική υγιεινή
Γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση όλων των λοιμωδών νοσημάτων σε όλες τις πληγείσες περιοχές, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καλεσμένη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ .
Η ίδια ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί «36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και δυο περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία ολιγοήμερη. Δεύτερον, τρία άτομα που εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα». Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι όποιος επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές, πρέπει να φοράει εξοπλισμό, ενώ υπογράμμισε ότι «Το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο, δεν ειναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή. Δεν βουρτσίζουμε δόντια με το νερό της βρύσης στο Βόλο. Δεν κάνουμε μπάνιο. Παίρνουμε το νερό, το βράζουμε στους 100 βαθμούς για 3 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μπάνιο» είπε χαρακτηριστικά. «Κάνουμε ελέγχους για την ποιότητα νερού στο Βόλο», ανέφερε ακόμα η κ. Αγαπηδάκη.
Για τις επιθέσεις σε βάρος της από τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ξεκαθάρισε ότι «Άλλο οι επιθέσεις εναντίον μου και άλλο η προστασία της ανθρώπινης υγείας». «Καταλαβαίνω την πολιτική επίθεση. Θέλω να μου επιτεθεί πολιτικά όποιος θέλει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα και προσωπικά και σεξιστικά σχόλια να κάνει. Μια χαρά είμαι. Αν δεν άντεχα δεν θα έμπαινα στην πολιτική. Αυτό είναι κάτι άλλο και άλλο είναι να παραπλανούμε τον κόσμο. Γιατί αυτά που λέω, τα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα λένε όλοι οι ειδικοί σε όλες τις χώρες που έχουν παρόμοιες κρίσεις. Αν ο κ. Μπέος έχει μια ομάδα ειδικών που του λένε διαφορετικά πράγματα, ας έρθει με τεκμήρια να μας τα πει. Γιατί αυτά που σας λέω, ξαναλέω, είναι οδηγίες ανθρώπων, καθηγητών, πανεπιστημίου, ειδικών, κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι κάτι που σκέφτηκα εγώ», είπε. «Δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Μπέο» τόνισε.
«Ο κόσμος ξέρει τον θεσμικό ρόλο του καθενός μας. Ξέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας που είναι επιφορτισμένος με τα θέματα δημόσιας υγείας και συνεργάζεται μια ομάδα ειδικών και δίνει μια οδηγία η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη, ξέρει ότι θεσμικός ρόλος είναι αυτός. Ο κ. Μπέος είναι δήμαρχος, έχει άλλες ευθύνες. Σέβομαι απόλυτα τον ρόλο του. Όμως εδώ τα πράγματα, δεν είναι πολιτικά. Ξαναλέω είναι θέμα επιστημονικής τεκμηρίωσης. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές στο Βόλο. Θα ελέγξουμε ξανά και ξανά το νερό. Είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι και δεν περισσεύει κανένας» τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.
Τέλος συνιστά μεγάλη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή με τα νερά. «Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα, και χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αποτελεί εστία μόλυνσης» είπε. Όσο για το αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επιδημίας ξεκαθάρισε: «Δεν βλεπω λόγω πανικού ούτε εφησυχασμού».
Κακοκαιρία Daniel: Απόγνωση στα χωριά της Καρδίτσας
Στην ευρύτερη περιοχή το νερό σταδιακά υποχωρεί, κι έρχονται στην επιφάνεια τα απομεινάρια της καταστροφής.
Σπίτια και οικοσκευές είναι κατεστραμμένα από το νερό και τη λάσπη, καλλιέργειες παραμένουν βυθισμένες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η έντονη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Ενδεικτικά, στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε, όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και την παραγωγή τους.
Κακοκαιρία Daniel: Παντού χαλάσματα στα Τρίκαλα
Επιστρέφουν μέρα με τη μέρα στα χωριά τους στα Τρίκαλα οι κάτοικοι, καθώς το νερό υποχωρεί, ελπίζοντας ότι μέρος των υπαρχόντων τους μπορεί να διασωθεί. Ωστόσο, αυτό που αντικρίζουν είναι η απόλυτη καταστροφή.
Πολλά είναι τα σπίτια που δεν πλημμύρησαν, αλλά διαλύθηκαν είτε κατέρρευσαν, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν.
Τα ζώα πνίγηκαν και οι αρχές απομακρύνουν τα κουφάρια τους, τα οποία αποτελούν υγειονομική «βόμβα».
Ενδεικτικά, στο χωριό Ζηλευτή Τρικάλων ορμητικοί χείμαρροι κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Κακοκαιρία Daniel: Προβληματισμός για τα νεκρά ζώα– Πού θα καταλήξουν;
Έντονος προβληματισμός επικρατεί για την απώλεια χιλιάδων ζώων από τις φονικές πλημμύρες, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε πλημμυρισμένους στάβλους και κείτονται στις λάσπες, με τους ειδικούς να «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου» για εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία περισυλλογής των νεκρών ζώων και πως μεταφέρονται σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας, όπου και θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλίβανους.
Η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά φορτηγά – ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις παραπάνω περιοχές, ενώ, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα χρησιμοποιηθούν κι άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής, οι κτηνοτρόφοι των Τρικάλων δεν έχουν δει ούτε φορτηγά ψυγεία, ούτε κλιβάνους, σύμφωνα με το trikalanews.gr. Ο Δήμος Τρικκαίων κάνει λόγο για ταφή ζώων σε χώρους που θα υποδείξουν οι Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.
Ακόμη, οι Νοσοκομειακοί Ιατροί και Υγειονομικοί ζητούν από τους φορείς να προχωρήσουν αμέσως σε μέτρα για την αντιμετώπιση υγειονομικών προβλημάτων. «Ζητάμε να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών επιδημιολογικών προβλημάτων (απολυμάνσεις, ψεκασμοί, κ.ά.).
Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές που εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο. Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία», τονίσθηκε σε επίσημη ανακοίνωση.