Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου κάτω από τον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 80°C, δοκιμάζοντας την αντοχή των υλικών του. Οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει, ώστε η έκθεση σε αυτές τις συνθήκες να μην έχει καταστροφικές συνέπειες, αυτό που δεν έχουν προβλέψει, ωστόσο, είναι οι δικές μας ενέργειες και συγκεκριμένα το τι αφήνουμε να «ψήνεται» μέσα σε αυτόν τον τετράτροχο… φούρνο.
Θεωρούμε ότι η επισήμανση για τη «διά ροπάλου» απαγόρευση παραμονής οτιδήποτε έμβιου (από φυτό μέχρι πρωτεύον θηλαστικό) σε αυτές τις συνθήκες είναι περιττή. Πάμε να δούμε, λοιπόν, κάποια αντικείμενα που μπορεί να δημιουργήσουν μικρά η μεγάλα προβλήματα, αν «ξεχαστούν» μέσα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου το καλοκαίρι.
- Γυαλιά και γυάλινα αντικείμενα: Αναλόγως της γωνίας που πέφτουν οι ηλιακές ακτίνες, γυαλιά οράσεως και γυάλινα αντικείμενα μπορούν να συγκεντρώσουν το φως του ήλιου σε μια σημειακή δέσμη, λειτουργώντας με τρόπο ανάλογο του μεγεθυντικού φακού. Το να εκδηλωθεί φωτιά από κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο, χωρίς να αποκλείεται βέβαια, ωστόσο αποχρωματισμοί και τοπικά «καψίματα» σε ταμπλό, καθίσματα και άλλα μέρη στο εσωτερικό είναι πολύ πιθανά. Ακόμα και ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, όσο και αν ακούγεται περίεργο.
- Σπρέι, αναπτήρες: Γενικά, ό,τι περικλείεται σε αεροστεγή και καλά σφραγισμένη συσκευασία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, διαστέλλεται και μπορεί να διαρρήξει τα τοιχώματα που το συγκρατούν. Στην περίπτωση δε σπρέι και άλλων συσκευασιών που φέρουν υψηλής πτητικότητας και εύφλεκτο περιεχόμενο, μπορεί να προκληθεί ακόμα και έκρηξη.
- Πλαστικά μπουκάλια με νερό: Πρέπει να υπάρχουν μέσα στο αυτοκίνητο για λόγους ανάγκης, ωστόσο πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό μέρος. Το κατάλληλο για τρόφιμα PET/ PVC, από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι συσκευασίες των μπουκαλιών νερού και αναψυκτικών, αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι και 150°C, ωστόσο η έκθεση του περιεχομένου σε απευθείας δυνατό ηλιακό φως ενδέχεται να αλλοιώσει τη σύστασή του. Για το νερό, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όμως το ότι περιβάλλεται από πλαστικό σε υψηλή θερμοκρασία δεν είναι και ό,τι καλύτερο και το καταλαβαίνει άμεσα κανείς αυτό στη γεύση, αν δοκιμάσει να πιει.
- Φάρμακα: Οι οδηγίες σε όλους τους τύπους και τα είδη φαρμάκων είναι σαφείς: «να φυλάσσονται σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον». Το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι ξηρό το καλοκαίρι (όχι πάντα, όπως θα δούμε στη συνέχεια), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δροσερό. Με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνεται η σύσταση των φαρμάκων και οι δραστικές ουσίες τους χάνουν τις ιδιότητές τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα φάρμακα γίνονται λιγότερο ή και καθόλου αποτελεσματικά.
- Βρεγμένες πετσέτες και άλλοι παράγοντες υγρασίας: Αν αφήνετε χρησιμοποιημένες πετσέτες θαλάσσης και μαγιό μέσα στο αυτοκίνητο ή κάθεστε βρεγμένοι στα καθίσματα, ακόμα και αν αυτά φέρουν κάλυμμα, τότε δημιουργείται ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηριών. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία είναι το ιδανικό εκκολαπτήριό τους. Το πρώτο σημάδι που θα κάνει την εμφάνισή του είναι η άσχημη οσμή. Το θέμα είναι ότι αυτό δεν αφορά μόνο τα καθίσματα, η υγρασία που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητο έχει τρυπώσει παντού και έχει δημιουργήσει θύλακες για την ανάπτυξη εν δυνάμει παθογόνων μικροοργανισμών.
Ειδήσεις σήμερα
ΑΕΚ: Ενδιαφέρον για τον Κάρσντορπ της Ρόμα «βλέπουν» ιταλικά δημοσιεύματα
Παναθηναϊκός: Οι όροι του επικείμενου deal με την Σπέτσια για την εξαγορά του Ντραγκόφσκι
Το προξενιό της Ιουλίας: Αυτοί είναι οι δολοφόνοι του Γιωργίκη – Οι δυο γυναίκες που τον μαχαίρωσαν