Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 10:00 – 19:00 και θα εξετάσει τις προκλήσεις, τις προτάσεις και τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, με στόχο την ενίσχυση της κλασικής παιδείας στην ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Στους ομιλητές της ημερίδας περιλαμβάνονται καταξιωμένοι καθηγητές και ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με την κλασική παιδεία, στην εκπαίδευση, τις σύγχρονες προκλήσεις και την αναγκαιότητα της ενίσχυσής της.
Θα αναλυθούν επίσης σύγχρονα ζητήματα που αφορούν στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τις πρακτικές της.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αντώνιος Ρεγκάκος, ακαδημαϊκός – Γραμματέας επί των Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και η Σοφία Παπαϊωάννου – Αντιπρύτανης Ε.Κ.Π.Α.
Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό, το οποίο θα μπορεί να την παρακολουθήσει είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως μέσω ζωντανής μετάδοσης, με ταυτόχρονη μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα.
Οι φοιτητές και οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση με φυσική παρουσία θα λάβουν στο τέλος της εκδήλωσης βεβαίωση παρακολουθήσεως από την Ακαδημία Αθηνών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
10:30 – 11:00
Χαιρετισμοί
Σαντορίνη: Κατολίσθηση στην κόκκινη παραλία - Έπεσαν κομμάτια βράχων
Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης
Αντώνιος Ρεγκάκος, Ακαδημαϊκός, Γραμματέας επί των Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας Αθηνών
Σοφία Παπαϊωάννου, Αντιπρύτανης Ε.Κ.Π.Α.
Εισαγωγικές ομιλίες
11:00 – 11:30
Μαρία Ευθυμίου: Καθηγήτρια Ιστορίας, Ε.Κ.Π.Α.: Η Διεθνής και Διαχρονική Σημασία της Ελληνικής Γλώσσας.
11:30 – 12:00
Joseph Conlon: Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, Ralston College: O Τρόπος Διδασκαλίας των Κλασικών Γλωσσών μέσω της Βιωματικής Μεθόδου.
12:00 – 12:30
Steven Hunt: Καθηγητής Λατινικών, University of Cambridge: Η Αποτελεσματικότητα της Βιωματικής Προσέγγισης στη Διδασκαλία των Κλασικών Γλωσσών.
12:30 – 13:00 Διάλειμμα
1η ενότητα
Προκλήσεις και προοπτικές στην ενδυνάμωση της Κλασικής Παιδείας
13:00 – 13:30
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης: Aκαδημαϊκός, ομ. Καθηγητής Γλωσσολογίας του Ε.Κ.Π.Α.: Η Ενδυνάμωση της Κλασικής Παιδείας στα σχολεία
13:30 – 14:00
Mauro Agosto: Καθηγητής Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών, Pontificia Università Lateranense: Η Διεθνής Εμπειρία: Τα Κλασικά Λύκεια στην Ιταλία.
14:00 – 14:30
Ευάγγελος Αλεξίου: Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Α.Π.Θ.: Οι αρχαίοι συγγραφείς ως «ζωντανές παρουσίες»: το συναρπαστικό ταξίδι της διδασκαλίας ενός αρχαίου κειμένου.
14:30 – 15:00
Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου: ομ. Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων: Διαπιστώσεις και προτάσεις για την αναβάθμιση της Κλασικής Παιδείας σήμερα.
15:00 – 16:00 Διάλειμμα – Γεύμα
16:00 – 16:20
2η ενότητα: Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις Συντονιστής
Σύνοψη 1ης ενότητας και εισαγωγή 2ης
16:20 – 16:40
Νικολέττα Κοκοσιούλη: Φιλόλογος, Paideia Institute: Σύγχρονες Μέθοδοι Διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών.
16:40 – 17:00
Σοφία Γούλα: Φιλόλογος, Ελληνική Αγωγή: Η Εφαρμογή της Βιωματικής Μεθόδου σε μαθητές Δημοτικού.
17:00 – 17:20
Γιάννης Καργάκος: Φιλόλογος, Αρσάκειο Εκάλης και Ψυχικού: Η Κλασική Παιδεία στην Σύγχρονη Εκπαίδευση
17:20 – 17:40 Διάλειμμα
3η Ενότητα: Το μέλλον της Κλασικής Παιδείας
17:40 – 18:00
Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ιστορικός: Η Κλασική Παιδεία ως αντίβαρο στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
18:00 – 18:20
Giorgio Vincenzo Filieri: Καθηγητής της Ελληνικής Διαλέκτου Griko και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Σπουδών “Χώρα μας”, Στερνατία (Λέτσε), Ιταλία: «Ελληνική διάλεκτος της Νότιας Ιταλίας (Γκρεκάνικα): Η ζωντανή Κληρονομιά της Ελληνικής Γλώσσας».
18:20 – 18:30
Δρώμενο Μαθητών: Μία ομάδα μικρών μαθητών της Σχολής Αρχαίων Ελληνικών «Ελληνική Αγωγή» τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με ένα δρώμενο στα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά με τίτλο «Ὧ φίλτατον φώνημα! Ἑλλὰς φωνή!». Τους μαθητές συνοδεύει με την Αρχαία Λύρα ο καθηγητής Νίκος Ξανθούλης.
18:30 – 19:00
Kλείσιμο – σύνοψη της ημερίδας. Υποβολή πρότασης, με στόχο την πιλοτική δημιουργία Κλασικών Τάξεων σε συγκεκριμένα Λύκεια της χώρας, ως ένα πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση της κλασικής παιδείας στην ελληνική Εκπαίδευση.