Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά τη διάρκεια του 2020, 13 κράτη-μέλη παρήγαγαν 683.512 GWh πυρηνικής ενέργειας, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής ηλεκτρικής παραγωγής. Η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο είναι η Γαλλία, όπου παράγεται το 52% της συνολικής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Γερμανία με 9%, η Ισπανία επίσης με 9% και η Σουηδία με 7%. Σε όλη τη «γηραιά ήπειρο» υπολογίζεται ότι υπάρχουν 147 πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, καθώς και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια, χωρίς αυτό να αποκλείεται στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε, πριν από περίπου ενάμιση μήνα υπήρξε πρόταση της Κομισιόν να συμπεριλάβει υπό όρους και τα πυρηνικά στις λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις. Ετσι, η ενεργειακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, αποτέλεσμα του ρωσοουκρανικού πολέμου, επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν υπάρχουν και για όσους δεν το γνωρίζουν ο αντιδραστήρας που έχουμε στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή είναι ερευνητικός, δηλαδή χρησιμοποιείται για έρευνα και όχι για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας όπως ίσως πιστεύουν οι πολλοί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι στο μέλλον η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό αντιδραστήρα, κάτι για το οποίο έχουν μιλήσει αρκετοί Ελληνες επιστήμονες.
Οπως ο δρ Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, αν. κοσμήτορας, πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών και διευθυντής τομέα Φυσικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ανέφερε ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Ελλάδα είναι πλέον επιβεβλημένη: «Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί τη λύση του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη και αυτό το έχουν κατανοήσει οι πιο προηγμένες και εξελιγμένες χώρες του κόσμου και για τον λόγο αυτόν υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες πυρηνικοί αντιδραστήρες στον πλανήτη. Η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει τις διαδικασίες που ακολούθησε η Τουρκία στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, η οποία χτίζει τρία, το ένα στο Ακούγιου (θα λειτουργήσει εντός του 2023) απέναντι από την Κύπρο και τα άλλα δύο στη Μαύρη Θάλασσα (στο μέλλον). Ενα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα μπορεί να κατασκευαστεί φθηνά, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, δηλαδή με έξοδα των εταιριών, οι οποίες στη συνέχεια θα λαμβάνουν ποσοστά από τους λογαριασμούς. Αυτό θα προκαλούσε ραγδαία μείωση στους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά θα προκαλούσε και μείωση των κερδών άλλων φορέων παροχής ενέργειας και τα συμφέροντα είναι τεράστια και μάλλον αδύνατο να γίνει κάτι άμεσα».
«Οπως η Τουρκία»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, δρα Θεόδωρο Λιόλιο, η χώρα μας θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας με τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακούγιου. «Το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου αναμένεται να καλύψει τουλάχιστον το 10% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Τουρκίας (σίγουρα θα δώσει και ηλεκτρικό ρεύμα και ενεργειακή ανεξαρτησία και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου). Είναι φανερό ότι ένα αντίστοιχο εργοστάσιο στην Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ρίχνοντας ραγδαία τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνολική ισχύς του εργοστασίου της Τουρκίας είναι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, με ισχύ ο καθένας 1.200 MW(e), ενώ σήμερα η ΔΕΗ έχει τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ως ενεργό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη. Αποτελείται από 5 μονάδες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.595 MWel. Υπό κατασκευή είναι η νέα Λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ Α.Ε., ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με εγκατεστημένη ισχύ 660 MWel η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο. Οπως αντιλαμβάνεστε, ένα πυρηνικό εργοστάσιο όπως αυτό της Τουρκίας στην Ελλάδα αντισταθμίζει άνετα τους παραπάνω σταθμούς της ΔΕΗ με πολύ χαμηλότερο κόστος. Ασφαλώς, η αιολική ενέργεια και οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να δώσουν λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας, ενώ οι υδρογονάνθρακες του Αιγαίου πάσχουν από κινδύνους και κωλύματα που όλοι πλέον οι Ελληνες γνωρίζουν και κανείς δεν ξέρει πότε θα αποτελέσουν μέρος της λύσης του ενεργειακού προβλήματος της χώρας», θα προσθέσει ο κ. Λιόλιος.
«Τα πυρηνικά απόβλητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα»
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά τη Φουκουσίμα και παρά το καταστροφικό ατύχημα Ελληνες επιστήμονες με επιστολή τους στην τότε ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας είχαν επισημάνει την αναγκαιότητα της χρήσης των πυρηνικών. Οσον αφορά στο κατά πόσο αυτά είναι ασφαλή, ο κ. Λιόλιος εξηγεί: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από τη λειτουργία των αντιδραστήρων αυτών είναι τα πυρηνικά απόβλητα. Η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων μπορεί να γίνει με ασφαλή τρόπο από ένα σύγχρονο ειρηνικό και πολιτισμένο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Αυτό όμως που ανησυχεί κάθε άνθρωπο είναι η καταστροφή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα όπως έγινε στο Τσέρνομπιλ και στη Φουκουσίμα (για διαφορετικούς, φυσικά, λόγους). Ομως, με τη σημερινή τεχνολογία οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι και οι επιπτώσεις, επίσης, διότι όλοι έχουν στον νου τους το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ, που είχε μια πρωτόγονη και επικίνδυνη δομή και λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης επικινδυνότητας και οι πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον από τη μέχρι σήμερα χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν μπορούν να συγκριθούν με τις τεράστιες επιπτώσεις της παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας».
Ειδήσεις σήμερα
Δεκαπενταύγουστος: Ήθη και έθιμα της Ελλάδας για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου
Χρυσές ξαπλώστρες σε… τζάμπα παραλίες – Μπίζνες με ρεκόρ αισχροκέρδειας
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν ένα χρόνο εξουσίας