Ερωτηθείς για τον τρόπο που το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως «η χώρα πρέπει να κλείσει», ενώ πρόσθεσε ακολούθως πως «παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο ο Νίκος Δένδιας έχει αναφερθεί στον anti-drone θόλο.
Το σύστημα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων μακριά και η τροχιά των οποίων θα τους οδηγούσε σε μια ισραηλινή κατοικημένη περιοχή.
Χαλκιδική: Στις φωτιές τυλίχτηκαν δύο σκάφη στην μαρίνα του Πόρτο Καρράς
Η Ελλάδα κατ’ ουσίαν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο αντιαεροπορικό θόλο που θα έχει και δυνατότητες εξουδετέρωσης drones και μικρότερους επιμέρους θόλους σε νησιά και Έβρο με κινητές μονάδες.
Τον μεγάλο θόλο θα αποτελέσουν τα συστήματα Patriot και Hawk, με μια ενδεχομένως προσθήκη νέου συστήματος και οι επιμέρους θόλοι που θα αναλάβουν και το κυρίως βάρος της εξουδετέρωσης των drones, που θα αποτελούνται από κινητές μονάδες, θα διαθέτουν RADAR, SIGINT DETECTION, JAMMER, C4I CENTER και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες.
Στη φάση αναχαίτισης του ισραηλινού Drone Dome που βασίζεται σε λέιζερ, ο καταδείκτης λέιζερ λαμβάνει τη θέση στόχου από το C4I, το οποίο την εκχωρεί στο λέιζερ. Στη συνέχεια, αυτό κλειδώνει και παρακολουθεί τον στόχο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η δέσμη λέιζερ μεταδίδεται και καταστρέφει τον στόχο. Στόχος είναι σε 5-6 χρόνια να υπάρχει ολοκληρωμένος θόλος.
Ειδήσεις σήμερα
ΔΝΤ: Μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024
Οι δικηγόροι των Αθηνών καλούνται σε δημοψήφισμα για το νέο Δικαστικό Χάρτη της Αττικής
ΑΑΔΕ σε επαγγελματίες: Έτσι θα αμφισβητήσετε το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα