Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, το διεκδικητικό πλαίσιο είναι το εξής:
«- Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
- Επαναφορά των Δώρων.
- Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς.
- Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016–2017.
- Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
- Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
- Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
- Άμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων (υγείας, παιδείας,κοινωνικών υπηρεσιών, ασφάλισης κ.ά.) και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».
Παράλληλα, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να πραγματοποιηθούν, το επόμενο διάστημα, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο αφενός μεν την ενημέρωση των συναδέλφων αφετέρου δε την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.
Επίσης, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τα ακόλουθα:
«- Απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου 2024).
- Τη στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών (ΠΟΕΔΗΝ–ΟΕΝΓΕ) στις 16 Μαΐου 2024.
- Τη στήριξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα με την απεργία–αποχή από την αξιολόγηση.
- Τη στήριξη του απολυμένου συνδικαλιστή, Δ. Αντωνίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Ε.Κ.Π.Α.».
Απεργία 17 Απριλίου: Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις – Χαμός στο κέντρο της Αθήνας
Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε σήμερα 17 Απριλίου η χώρα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), στην οποία συμμετέχουν σωματεία και Ομοσπονδίες.
Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024, εικοσιτετράωρη γενική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Ταχματζίδης, σημείωσε ότι η Συνομοσπονδία προετοίμασε την ημέρα της γενικής απεργίας εδώ και δύο μήνες, με κεντρικό στόχο και σύνθημα «θέλουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις θέλουμε τώρα».
«Ζητάμε από την κυβέρνηση να επέλθει η κανονικότητα στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά εργασίας γενικότερα. Για εμάς, κανονικότητα είναι να καταργηθούν οι μνημονιακές ρυθμίσεις, που έχουν “παγώσει” τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προσδιορίζει μονομερώς τον κατώτατο μισθό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχματζίδης και τόνισε ότι η ΓΣΕΕ συνεχίζει τον αγώνα της προς αυτή την κατεύθυνση.
Λίγο μετά τη 13:30 ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και αποκατάστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.
Απεργία 17 Απριλίου: Μετρό- Ηλεκτρικός -Τραμ
Χωρίς μετρό και Ηλεκτρικό θα μείνει η Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.
Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ αναφέρει συγκεκριμένα: «Σας ενημερώνουμε, ότι την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ δεν θα λειτουργήσουν, λόγω απεργιακής κινητοποίησης σωματείων εργαζομένων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσες προσλήψεις και συμβάσεις εργασίας και μετέχουν στην απεργία ενάντια «στο κύμα της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια που πλήττουν καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), το οποίο και καλεί τα μέλη του στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί.
Απεργία 17 Απριλίου: Λεωφορεία – τρόλεϊ
Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9:00 ως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες συγκοινωνίες, συλλογική σύμβαση εργασίας και προσλήψεις προσωπικού, υπογραφή ΣΣΕ. Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.
Ταξί
Με στάση εργασίας, από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες ταξί στην απεργία, ενώ έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 το πρωί. Με το σύνθημα «κανένα ταξί στους δρόμους», το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) καλεί όλους τους οδηγούς ταξί να συμμετέχουν στην στάση εργασίας «για τις τρεις πληγές που πρέπει να κλείσουμε φορολογικό, υποκλοπή έργου και πολυεθνικές».
Τρένα – Προαστιακός σιδηρόδρομος
Με 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, ένας αριθμός δρομολογίων θα πραγματοποιηθεί με προσωπικό ασφαλείας.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει, πως λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε., στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:
– Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52, 53, 56 και 57
– Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591, 1592, 2593, 2594, 1597 και 1598
– Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300, 1305, 1318, 1323, 1326 και 2301
– Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206, 1207, 1222, 1223, 1230 και 1231
– Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532, 1535, 1550, 1553, 2530 και 2533
Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:
Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς: Την Τρίτη 16.04.2024, οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς ‘Ανω Λιόσια με τρένο, και στο τμήμα ‘Ανω Λιόσια – Κιάτο θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.
Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα: Την Τρίτη 16.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδνες με τρένο, και στο τμήμα Αφίδναι – Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.
Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα – Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, οι επιβάτες μπορούν να πληροφορούνται στα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων (https://tickets.hellenictrain.gr/), την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών), συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας.
Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές πορείες
Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν το πρωί, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης, γενικής πανελλαδικής απεργίας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι και συνταξιούχοι.
Έξω από το Διοικητήριο, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα, κατέληξε η κινητοποίηση του ΕΚΘ, μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Εγνατία, Καραολή και Δημητρίου.
«Καλές οι παραδοχές, καλές και διαπιστώσεις, αλλά εμείς ζητάμε αποτελέσματα», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το ΕΚΘ και συνέχισε: «Δυστυχώς, τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στα πραγματικά προβλήματα, που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των πολιτών, είναι αργά και οι πρωτοβουλίες έρχονται καθυστερημένα».
Ο κ. Κυπριανιδης σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΓΣΕΕ, θα έπρεπε να είναι σήμερα τουλάχιστον στα 908 ευρώ και πρόσθεσε: «Απαιτούμε την επαναφορά τις εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το δικαίωμά μας να διαπραγματευόμαστε απευθείας με τους εργοδότες, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κάποιου διαμεσολαβητή, εποπτεύοντα».
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ επέκρινε την προσφυγή στη δικαιοσύνη της διοίκησης του ΟΑΣΘ κατά της απεργίας του προσωπικού, όπως επίσης και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Γιάννης Δήμκας, οι οποίοι σχολίασαν ότι για «πρώτη φορά στη μεταπολίτευση» διοίκηση οργανισμού προσφεύγει δικαστικά κατά πανελλαδικής απεργίας.
Προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μνημείο του Λαμπράκη. Άλλες δύο προσυγκεντρώσεις από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έγιναν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν με την κεντρική πορεία.
Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο άγαλμα Βενιζέλου εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τα οποία κινήθηκαν από την Εγνατία και τις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου προς το Διοικητήριο. Στη συγκέντρωση ήχησαν συμβολικά σειρήνες και ακούστηκαν αντιπολεμικά συνθήματα.
Άλλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακολούθησε πορεία, με κατάληξη το Διοικητήριο. Ένα τμήμα αυτής της πορείας συνέχισε και κατέληξε έξω από το ΕΚΘ.
Πάτρα: Συγκέντρωση και πορεία με αφορμή την σημερινή 24ωρη απεργία
Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης οργάνωσαν σήμερα το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα, με αφορμή την σημερινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, συνταξιούχοι, φοιτητικές οργανώσεις, φορείς κ.α.
Επίσης, συμμετείχε και η Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, «παλεύουμε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα, αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900 ευρώ και ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης».
Επίσης, σημειώνεται ότι «παλεύουμε για καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023 και επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους».
Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, στην οποία προπορεύονταν οχήματα της ΔΕΥΑΠ, ενώ οι έμποροι έσβησαν τα φώτα των καταστημάτων τους σε ένδειξη συμπαράστασης.
Ειδήσεις σήμερα
Μερομήνια 2024: Τι καιρό θα κάνει την Μεγάλη Εβδομάδα – Τι λένε για το Πάσχα
«Κλείδωσε» ο καιρός για το Πάσχα – Πώς θα σουβλίσουμε το αρνί