Το διάγραμμα του ΕΟΔΥ για τις επισκέψεις σε γιατρούς είναι αντιπροσωπευτικό της έντονης κυκλοφορίας ιώσεων και κινητικότητας στους γιατρούς. Η σχετική γραμμή του διαγράμματος κινείται ανοδικά και ειδικά σε σχέση με πέρυσι είναι εμφανής η διαφορά. Πέρυσι η κυκλοφορία άλλων ιών ήταν πολύ χαμηλή καθώς γινόταν χρήση της μάσκας και ήταν σε ισχύ μέτρα αποστασιοποίησης. Φέτος οι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη θα επανέλθει … δυναμικά, χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να προβλέψει την πορεία της. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παραδοσιακά η γρίπη κυκλοφορεί εντονότερα από τις αρχές του χρόνου, δηλαδή τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα στοιχεία, κατά την εβδομάδα 24 – 30 Οκτωβρίου, ο αριθμός των συμμετεχόντων ιατρών που απέστειλε κλινικά δεδομένα μετά από επισκέψεις πολιτών με συμπτώματα ανήλθε στους 152 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία που αντιστοιχούν στους ιατρούς που δήλωσαν, ανήλθαν στις 11.502 στο σύνολο της χώρας.
Παρόλα αυτά, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 39 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 4 από νοσοκομεία και 35 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κανένα δείγμα δεν βρέθηκε θετικό για ιούς γρίπης.
Από την αρχή της επιτήρησης της εφετινής γρίπης, δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 165 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 19 από νοσοκομεία και 146 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τρία εκ των δειγμάτων ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα τα δύο ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1) και το ένα στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά ούτε και θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η καλύτερη “ασπίδα” απέναντι στη γρίπη και πρέπει να πραγματοποιηθεί από τους ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια. “Θα μπορούσανε να έχουνε γίνει και περισσότερα”, σημείωσε στην ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι “τουλάχιστον πρέπει να γίνουνε μέσα, μέσα στον Νοέμβριο”. Εξήγησε ότι όπως και πέρυσι αλλά και πρόπερυσι οι ειδικοί φοβούνται τη συμπόρευση της λοίμωξης από γρίπη με τη Covid-19.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός – κακοκαιρία «EVA»: Φόβοι για πλημμύρες το Σαββατοκύριακο – Που και πότε θα «χτυπήσει»
Airbnb: Η Αθήνα πρωταγωνιστεί ξανά στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στρατολογούν Αφγανούς κομάντος