«Έχω άγχος για την οικογένεια μου και την οικογένεια του άντρα μου. Δηλαδή κάθε μέρα ξυπνάει και το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να δω τι καινούργιο βίντεο έχει βγει», δήλωσε η Αμπάντι Μπίτα, Ιρανή που ζει στην Ελλάδα.
Μιλά άπταιστα ελληνικά άλλωστε έχει τελειώσει το σχολείο στα Χανιά της Κρήτης και από το 2014 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Μόλις αποφοίτησε, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Αρχικά με ένα εστιατόριο που άνοιξε ενώ αργότερα με το δικό της μπαρ στο Περιστέρι. Θέλει τα κεκτημένα που απολαμβάνει στην Ελλάδα να τα αποκτήσουν και οι γυναίκες στην πατρίδα της.
«Αυτό που θέλω είναι – όπως όλες οι γύναικες – να βοηθήσουμε τις γυναίκες του Ιράν να αποκτήσουν την ισότητα που τους αρμόζει».
Από το Ιράν στο GNTM
Το 2019 δοκίμασε την τύχη της στο ελληνικό GNTM, κάτι που πίσω στην πατρίδα της στο Ιράν δεν θα γινόταν ούτε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
«Δεν θα μπορούσα να γυρίσω. Αλήθεια. Και να το μαθαίνανε ότι πήγα; Δεν θα μπορούσα», δήλωσε.
Κι αυτό γιατί στο Ιράν από το 1979 και μετά όλες οι γυναίκες κυκλοφορούν με φαρδιά ρούχα και μαντήλες. Αν τολμούσε να κάνει πασαρέλα με μαγιό εκεί, θα είχε την τύχη της δολοφονημένης 22χρονης Μαχσά Αμινί.
Αλλά ακόμα και να μην συμμετείχε σε διαγωνισμό ομορφιάς, η 27χρονη Μπίτα δεν σκέφτεται να επιστρέψει στη χώρα της μιας και οι γονείς της αντιδρώντας στο καθεστώς έφυγαν ως πολιτικοί πρόσφυγες από το Ιράν.
Γεραπετρίτης στην ορκωμοσία των νέων διπλωματών: «Χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»
«Δεν θα επιχειρούσα να γυρίσω γιατί μία στο εκατομμύριο να καταλάβουν ποιανου παιδί είμαι…», είπε.
«Για ένα κομμάτι ύφασμα δολοφονούν»
Η Αμπάντι Μπίτα εξιστορεί στην κάμερα της εκπομπής LIVE NEWS δεκάδες εγκλήματα κατά των γυναικών που αποσιωπήθηκαν. Η Μάχσα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι θα πει.
Λίγες μέρες πριν τον τραγικό θάνατο της 22χρονης που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων, ένα άλλο κορίτσι μόλις 10 ετών έχασε τη ζωή της για ένα κομμάτι ύφασμα.
«Ένα 10χρονο κορίτσι γύριζε με τη μαμά της από το σχολείο. Είχε καρδιακό πρόβλημα, η αστυνομικός δεν το ήξερε. Τη χτύπησε γιατί της έπεσε το χιτζαπ και το παιδάκι πέθανε από καρδιακή προσβολή».
Κάτι αλλάζει σήμερα στην πατρίδα της και όπως λέει η 27χρονη Μπίτα τα σόσιαλ μίντια είναι ένα υπερόπλο στα χέρια του κόσμου για να συνεχίσει την αντίσταση.
«Εμείς που είμαστε έξω από Ιράν να το διαδώσουμε, να το κοινοποιήσουμε σε όλον τον κόσμο», ήταν το μήνυμά της.
Η ίδια συνεχίζει να μιλά καθημερινά με τους συγγενείς και την οικογένεια του συζύγου της με την ελπίδα πως η σπίθα της αντίστασης δεν θα σβήσει.
Ειδήσεις σήμερα
Ιράν: Η επαναστάτη του χιτζάμπ – Σύμβολο του αγώνα των γυναικών η 22χρονη Αμινί
Μεταναστευτικό τσουνάμι από Τουρκία – 1500 πήγαν να μπουν από τον Έβρο