«Ο πατέρας μας πέθανε αβοήθητος με το αίσθημα της πνιγμονής και της δύσπνοιας, και αυτό το αίσθημα του επικείμενου θανάτου επί πέντε μέρες. Εγινε αδύναμη η καρδιά του και η διασωλήνωση έγινε για το θεαθήναι. Οι γιατροί δεν έκαναν ό,τι όφειλαν και ό,τι έπρεπε να κάνουν για να του δώσουν το μάξιμουμ των πιθανοτήτων. Αν γίνονταν οι διαγνώσεις πρώιμα, ο μπαμπάς μου μπορεί να ζούσε τώρα. Δεν έγινε, όμως, τίποτα από αυτά που έπρεπε να γίνουν», ανέφερε ο αδελφός του Γιάννη Καλλιάνου, Χρήστος, ο οποίος είναι καρδιολόγος και είχε έρθει από την Κύπρο, όπου εργάζεται, για να δει τον πατέρα του.
«Δεν ζητήσαμε ΜΕΘ»
«Ουδέποτε ζήτησα την τοποθέτηση του πατέρα μου σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δεν αποφάσιζε ο καθηγητής να τον βάλει στην πλατφόρμα της Μονάδας, να μας δώσει αυτή την ελπίδα. Δεν ήθελα να πάει στην πλατφόρμα ο πατέρας μου και να πεθάνει ένα παιδί 20 χρόνων. Δεν ζήτησα ποτέ ΜΕΘ, ζήτησα ΜΑΦ, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας», προσθέτει, αναφερόμενος σε όσα έγιναν.
Το ιστορικό
Ολα ξεκίνησαν με το βίντεο που ανήρτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, την περασμένη Τρίτη, στο οποίο περιέγραφε την περιπέτεια υγείας του πατέρα του Δημήτρη, αφήνοντας αιχμές για την αντιμετώπισή του σε συγκεκριμένο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Οπως ανέφερε, πριν από περίπου 25 ημέρες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στη Βούλα, γιατί μαύρισε ξαφνικά το πόδι του. Λόγω του ότι έπρεπε να ακρωτηριαστεί το δάχτυλο του ποδιού του, από το νοσοκομείο τους είπαν ότι τέτοια μεγάλα αγγειοχειρουργικά θέματα δεν γίνεται να το αντιμετωπίσουν κι έπρεπε να πάει σε ένα άλλο νοσοκομείο, που ήταν το «Αττικόν».
Στις 6 Απριλίου εισήχθη στην Α’ Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου οι γιατροί προχώρησαν σε ακρωτηριασμό. Την έκτη ημέρα της νοσηλείας του άρχισε να κάνει αποκορεσμό, δηλαδή έπεφτε ο κορεσμός του οξυγόνου κι έκανε δύσπνοια, όπως ανέφερε ο Γιάννης Καλλιάνος. Ο βουλευτής, μαζί με τον γιατρό αδερφό του, ζήτησε να μπει σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, κάτι που οι γιατροί έκριναν ότι δεν ήταν αναγκαίο.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, ο πατέρας του έπαθε ανακοπή, οι γιατροί τον επανέφεραν και στη συνέχεια τον έβαλαν στην Εντατική, όπου την περασμένη Πέμπτη απεβίωσε. ««Δεν ήταν το πρόβλημα του συστήματος Υγείας. Το πρόβλημα ήταν ότι συγκεκριμένοι τρεις άνθρωποι έλεγαν ότι ο πατέρας μου είναι καλά και δεν χρειάζεται να μπει ούτε σε ΜΕΘ ούτε σε ΜΑΦ. Αν είχαν ακούσει τον αδελφό μου, ο πατέρας μου θα ήταν αυτή την ώρα δίπλα μου. Δυστυχώς, δεν τον άκουσε κανείς», λέει ο κ. Καλλιάνος.
Απάντηση
Από την πλευρά του, το νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ο ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική αντιμετώπιση της γάγγραινας, ενώ τα σύνθετα προϋπάρχοντα προβλήματά του αξιολογήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν εντατικά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, λοιμωξιολόγοι). Στις 22/4, ο ασθενής ανέφερε υποκειμενική επιδείνωση, με σταθερά ζωτικά σημεία και εξετάσεις για την κατάστασή του (καλή επικοινωνία, καλή ανταλλαγή αερίων και αυτόματη αναπνοή, σταθερή αιμοδυναμική εικόνα χωρίς υποστήριξη), εικόνα που δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ».
ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΕ
Μετά το θάνατο του Δημήτρη Καλλιάνου, ο διοικητής του νοσοκομείου διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση όλων των συνθηκών νοσηλείας του 79χρονου από την ημέρα της εισαγωγής του. Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.Δ. ανέθεσε την υπόθεση σε γνωστό δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να κινηθεί νομικά εναντίον όλων των υπευθύνων.
Ενώ για το θέμα της ΕΔΕ που διέταξε ο διοικητής του νοσοκομείου, ο κ. Καλλιάνος αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «θα γίνει μία ΕΔΕ που θα ψάξει ο διοικητής να δουν τι έγινε, αλλά θα πουν ότι μια χαρά έγιναν όλα. Αν είναι σωστός ο διοικητής του νοσοκομείου, όταν κάνει την ΕΔΕ ας μην προστατεύσει τους δικούς του. Εγώ έχω μηνύματα και ηχητικά που θα τα δώσω στον δικηγόρο μου, για να οδηγηθούν εκεί που πρέπει οι άνθρωποι που στέρησαν τη ζωή του πατέρα μου».
Ειδήσεις σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες: Το ταξίδι της Φλόγας στη Μασσαλία και η εντυπωσιακή τελετή Παράδοσης
Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνεχίζονται οι απολογίες – Τρεις στη φυλακή
ΣΥΡΙΖΑ: Τα «θαύματα» που βλέπει ο Κασσελάκης και το φιάσκο της Λιβαδειάς
Απεργία την Πρωτομαγιά: Χωρίς Μετρό, τραμ και ηλεκτρικό την Μ. Τετάρτη