Χιλιάδες τουρίστες άφησαν τα πάντα πίσω τους και με δικά τους μέσα ή με τα πόδια ακολούθησαν το πλήθος προς την παραλία ή στα σημεία συγκέντρωσης των πούλμαν. Ολοι είχαν λάβει στα κινητά τους τηλέφωνα το μήνυμα του «112», που τους καλούσε να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή.
Στη Λίνδο της Ρόδου τα λεωφορεία ξεκίνησαν τις πρώτες εκκενώσεις κατοίκων και τουριστών από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, όταν δηλαδή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκτίμησε ότι τα πύρινα μέτωπα θα κατευθυνθούν ανεξέλεγκτα προς τις παραθαλάσσιες περιοχές. Οσο οι ώρες και τα λεπτά περνούσαν, οι ανάγκες για μαζικές μεταφορές γιγαντώθηκαν, με τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας να διαδέχεται το ένα το άλλο. Η νύχτα του Σαββάτου έφερε τη μεγαλύτερη οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης πληθυσμού, λόγω φωτιάς, μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Τα πύρινα μέτωπα στην Κεντρική Ρόδο έκαιγαν ανεξέλεγκτα, με το Λιμενικό Σώμα να οργανώνει διά θαλάσσης αρχικά και η Αστυνομία από ξηράς μία γιγάντια επιχείρηση συντονίζοντας ιδιωτικά σκάφη, πλοία της ακτοπλοΐας, τα δικά του σκάφη και τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και Στρατού Ξηράς τόσο για την εκκένωση από τις επικίνδυνες περιοχές και τη διαμονή τους μέσα στα πλοία της ακτοπλοΐας όσο και για τη μεταφορά τους σε μέρη που θα μπορούσαν να προσεγγίζουν πούλμαν και να μεταφερθούν σε στάδια και ξενοδοχεία της περιοχής.
Μέχρι και χθες είχαν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 6 μηνύματα του «112» για προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή, με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων επισκεπτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, η προληπτική εκκένωση αφορούσε περίπου 19.000 άτομα. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Από το Λιμενικό Σώμα επιχείρησαν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στην περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 2 φουσκωτά της Μοίρας Καταδρομέων και τρία επιβατηγά πλοία, το «Blue Star Χίος», το «Δωδεκάνησος Εξπρές», και τη «Παναγία Σκιαδενή».
Σε συνεργασία με τον Δήμο της Ρόδου οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού, όπου και διανυκτέρευσαν σε γήπεδα και συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλούς μεταφοράς κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.
Πιο συγκεκριμένα, μόνο το Σαββάτο απομακρύνθηκαν προς ασφαλείς περιοχές όσοι διέμεναν στους οικισμούς: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνα, Λάερμα, Λάρδο, Λίνδο, Κάλαθο, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι, καθώς και τουρίστες από ξενοδοχεία αυτών των περιοχών.
Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, στις δομές Υγείας προσήλθαν εννέα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στα οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν. Για νοσηλεία παραμένουν ένα άτομο με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μία έγκυος, η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.
Χθες, μέχρι και το βράδυ, δεν είχε χρειαστεί η οργανωμένη μεταφορά κατοίκων και τουριστών, ωστόσο σκάφη του Λιμενικού παρέμεναν σε ετοιμότητα.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ανοιξαν σπίτια για να κοιμηθούν τουρίστες
Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Σπίτια άνοιξαν, επιχειρήσεις πρόσφεραν, χιλιάδες χέρια βοήθησαν και βοηθούν στην κατάσβεση. Εδώ και δύο μέρες, ντόπιοι άνοιξαν τα σπίτια τους για να κοιμηθούν πληγέντες και τουρίστες. Περίπου 8.000 άτομα, κυρίως ξένοι επισκέπτες, φιλοξενήθηκαν και παραμένουν μέχρι και σήμερα σε σχολεία και κλειστά γήπεδα στην πόλη και σε χωριά της Ρόδου. Οπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ρόδου, Θανάσης Βιρίνης, έχουν ανοίξει όλα τα σχολεία στην πόλη της Ρόδου, αλλά και σε χωριά όπως Καλυθιές, Αφάντου, Αρχάγγελος, Ιαλυσός, Κρεμαστή και έχουν μεταφερθεί εκεί πυρόπληκτοι από τις περιοχές της Νότιας Ρόδου.
Στο κλειστό γήπεδο Καλλιθέας μέχρι χθες το βράδυ διέμεναν περίπου 2.000 τουρίστες, με τους εθελοντές του νησιού μαζί με το δήμο να συντονίζουν τη διαμονή και την τροφή τους, ενώ τα τουριστικά πρακτορεία τους ήταν άφαντα εδώ και 48 ώρες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο κλειστό γήπεδο «Βενετόκλειο» φιλοξενήθηκαν το Σάββατο περίπου 700 άτομα, στο «Ροδίων Παιδεία» 500 άτομα, στο Κολέγιο Ρόδου 350 άτομα, ενώ γεμάτες είναι αίθουσες σχολείων και κλειστών γυμναστηρίων σε όλα τα προαναφερθέντα χωριά. Σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους συνεδριακοί χώροι ξενοδοχείων. Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί 3.190 άτομα.
Με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών υλοποιήθηκε το στήσιμο αλλά και η λειτουργία αυτών των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας για τους ξένους τουρίστες και παρασχέθηκαν στους πυρόπληκτους φαγητά, φρούτα, χυμοί, νερά, όλα προσφορά των Ροδιτών ιδιωτών, που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους και έστειλαν όσα τρόφιμα μπορούσαν, ενώ μάλιστα έχουν ανοίξει σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ για την εξυπηρέτησή τους.
Δεν έλειψαν και οι παραφωνίες ή οι καταγγελίες για υπερκοστολόγηση δωματίων στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, ωστόσο φαίνεται πως είναι μεμονωμένες εξαιρέσεις.
ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ»
Πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης
«Νησί-κόλαση» έγραψαν τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησαν πολλοί κάτοικοι και τουρίστες στη Ρόδο, υπό την απειλή της μεγάλης πυρκαγιάς που εξαπλωνόταν με ταχύτατους ρυθμούς. Ολος ο ευρωπαϊκός Τύπος, αλλά ιδιαιτέρως ο βρετανικός, ανέδειξε ως πρώτο θέμα τις πυρκαγιές στη Ρόδο, λόγω του μεγάλου αριθμού Βρετανών που παραθερίζουν αυτή την εποχή στο νησί.
BBC, «Guardian», «Daily Mail», «D. Express», «Sun», στην έντυπη έκδοση και στις ιστοσελίδες τους μετέφεραν με δραματικούς τόνους τις μαρτυρίες Βρετανών που έζησαν τον τρόμο το Σάββατο στη Ρόδο, ενώ σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουρίστες εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους για την άμεση κινητοποίηση των Αρχών και τη φιλοξενία που τους παρασχέθηκε από τις τοπικές Αρχές αλλά και από κατοίκους της Ρόδου μετά την εκκένωση των οικισμών και των ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονταν στο έλεος της πυρκαγιάς. Για «Αποκάλυψη» έκανε λόγο η ιταλική «La Repubblica», με τόνο κατανόησης για την τραγωδία της Ρόδου, καθώς και η Ιταλία υποφέρει από καύσωνες και πυρκαγιές.
Η εφημερίδα «Guardian» μετέφερε όλη την προσπάθεια των πυροσβεστών που έδιναν μάχη με τους θερμούς ανέμους να σβήσουν τις πυρκαγιές στη Ρόδο και τόνιζε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα σε κλοιό ακραίας ζέστης και φαινομένων που ευνοούν την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών σε πολλά σημεία.
Τα γερμανικά ΜΜΕ επίσης έχουν αναδείξει ως κορυφαίο το θέμα των πυρκαγιών στη Ρόδο. Το περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει ότι «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλή μέρη στο ελληνικό νησί» και τονίζει ότι η Ελλάδα πλήττεται από ακραίο καύσωνα, με θερμοκρασία άνω των 44 βαθμών. «Οι δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο προκάλεσαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην ελληνική ιστορία», έγραψαν το δίκτυο RND και η εφημερίδα «Welt», τονίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.
«Απόδραση από την Κόλαση» έγραφε χθες η «Daily Mail», που φιλοξενούσε τις μαρτυρίες δύο Βρετανίδων, οι οποίες περιέγραψαν πώς έφυγαν μαζί με τα μικρά παιδιά τους από το ξενοδοχείο ενώ οι φωτιές μαίνονταν λίγα μέτρα πιο μακριά. Η Εϊμπι Ντέιβις είπε ότι τα δύο αγοράκια της υποχρεώθηκαν να περπατήσουν πάνω από έξι χιλιόμετρα υπό 42 βαθμούς Κελσίου για να σωθούν. Η γυναίκα είπε ότι επικρατούσε χάος, αλλά οι ντόπιοι βοηθούσαν πολύ τους τουρίστες. «Ο ελληνικός λαός και οι εθελοντές ήταν καταπληκτικοί μπροστά σε μια τόσο τρομερή τραγωδία για τη χώρα», έγραψε στο Τwitter ένας τουρίστας.
Ειδήσεις σήμερα
Καύσωνας: «Ανάσα» με μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πότε αναμένεται το τρίτο κύμα με 44άρια