Η βασική διαφωνία μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και υπουργείου Υγείας είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι η Αριστοτέλους παραμένει αμετακίνητη στο διαχωρισμό της δαπάνης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και τα υπόλοιπα σκευάσματα που διακινούνται στην κοινότητα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών σε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας ζήτησαν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ (είναι σήμερα στα 2,088 δις ευρώ), ώστε να μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που καταβάλει ο κλάδος αναγκαστικά με την υπέρβαση της δαπάνης.
Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ έγινε γνωστό ότι μπορεί να γίνει μια προσπάθεια πιο ορθολογικής κατανομής των κλειστών προϋπολογισμών για τα φάρμακα κοινότητας και τα ΦΥΚ. Αποσαφηνίστηκε, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει αύξηση της δαπάνης ενώ απορρίφθηκε και η επαναφορά σε έναν ενιαίο προϋπολογισμό, όπως αιτούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Από τα 2,08 δις ευρώ, που έχουν προϋπολογιστεί για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλει σχεδόν 1,3 δις ευρώ για δαπάνη φαρμάκων κοινότητας και 790 εκατ. ευρώ για τα ΦΥΚ, τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα ποσά προκύπτουν από την πρόσφατη κατάτμηση της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, σε αναλογία 62-38 για φάρμακα κοινότητας και ΦΥΚ. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θεωρούν ότι μπορεί να γίνει μια διόρθωση στην κατανομή της δαπάνης, και της αναλογίας 62/38 (φάρμακα κοινότητας/ΦΥΚ) υπέρ των ΦΥΚ. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φέρεται να καταλήγει κάπου μεταξύ 58/42 και 60/41. Αυτό σημαίνει ότι από 790 εκατ. Ευρώ η δαπάνη για τα ΦΥΚ θα μπορούσε να φτάσει έως και 856 εκατ. Ευρώ.
Η αντίδραση των εταιρειών
“Ακαρπη” χαρακτήρισε ο ΣΦΕΕ τη συνάντηση που είχαν οι εταιρείες με τον υπουργό το βράδυ της Τρίτης. “Το φάρμακο δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση, και συνεπώς ούτε και η βιωσιμότητα και προβλεψιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Για μια ακόμη φορά έγινε αντιληπτό πως το Υπουργείο Υγείας θεωρεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποκλειστικά υπεύθυνες για την ανοδική πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και δεν βλέπει την ανάγκη αναπροσαρμογής της συνεισφοράς του δημοσίου σε αυτήν, με αποτέλεσμα να καταλογίζει ολοένα και μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές στις επιχειρήσεις, επιστροφές που ξεπερνούν το 60% των πωλήσεών τους”, σημειώνει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, και προσθέτει:
“Η Κυβέρνηση – σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας της Covid-19, αγνοεί την αυξητική τάση σημαντικών χρονίων παθήσεων, αγνοεί την αυξητική τάση των νεοπλασιών, αγνοεί την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί εννέα συναπτά έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης την ίδια στιγμή που επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν. Γιατί όχι άλλωστε, αφού έχει αποφασίσει να μην τις πληρώνει αλλά να τις φορτώνει στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
ΕΑΠ: 40 + 1 Νέα Προγράμματα Σπουδών και Μια Νέα Εποχή στην Εκπαίδευση
Κάνοντας σημαία το επιχείρημα ότι δεν αποχωρήσαμε από τη χώρα ή δεν κλείσαμε ακόμη, ‘άρα αντέχουμε’, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, όχι την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης (και όχι με ‘δημιουργικά’ μαθηματικά) ή την ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά την ανακατανομή των υπερβάσεων μεταξύ των εταιρειών, προχωρώντας σε κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης με λογιστικούς όρους, δημιουργώντας ‘πατρίκιους’ και ‘πληβείους’, ευνοούμενους και αδικούμενους.
Ο καθένας έχεις τις δικές του προτεραιότητες. Η δική μας προτεραιότητα είναι η κάλυψη των ασθενών με τα φάρμακα που χρειάζονται και είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε και το κάνουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες”.
Το ίδιο … κλίμα, φαίνεται πως επικρατεί γενικά στον χώρο του φαρμάκου, καθώς μετά τον ΣΦΕΕ έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιεί σήμερα για τις εξελίξεις και το Pharma Innovation Forum (PIF).
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Στην απομόνωση η Τουρκία – Πληθαίνουν τα μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα