«Με διαρκή προσπάθεια οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία να μην αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με έλλειψη φαρμάκων, παρά τις δυσκολίες στην αγορά. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει των ευθυνών του τον ΕΟΦ, τον ΙΦΕΤ και εταιρείες. Αυτές τις ημέρες τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα ενέσιμης φουροσεμίδης (Lasix). Βασικότατο φάρμακο», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και προσθέτει: «Η μία εταιρεία έχει δηλώσει έλλειψη στον ΕΟΦ και η δεύτερη εταιρεία που προμηθεύει τα νοσοκομεία με το εν λόγω φάρμακο δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των νοσοκομείων. Φυσικά τα φαρμακεία των νοσοκομείων έχουν επικοινωνήσει πολλές φορές με τον ΙΦΕΤ προκειμένου να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση του προβλήματος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, έως τώρα καλύπτονται οι ανάγκες στα νοσοκομεία οριακά. Ωστόσο, η δυσκολία εύρεσης της ενέσιμης φουροσεμίδης δημιουργεί αγωνία στους γιατρούς και εγκυμονεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί πρόβλημα με τη θεραπεία νοσηλευομένων ασθενών και ειδικά καρδιολογικών περιστατικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ενημέρωσαν εγγράφως γιατρούς πως θα προμηθεύουν κατά προτεραιότητα τις ΜΕΘ, με τους λειτουργούς του Ιπποκράτη, βέβαια, να διαμαρτύρονται με τη σειρά τους, καθώς πρόκειται για βασικό φάρμακο που χρειάζονται και εκτός Εντατικών.
Οι αιτίες
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς των δημόσιων νοσοκομείων, με το «σταγονόμετρο» τροφοδοτούνται τα νοσοκομεία και με ηπαρίνες και ινσουλίνες, που αποτελούν σκευάσματα πρώτης γραμμής. Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν απασχόλησαν τόσο έντονα τους προηγούμενους μήνες, όπως απασχόλησαν τα άδεια ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων. Οι αιτίες των… εξαφανισμένων φαρμάκων ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Μειωμένη παραγωγή και ελλείψεις σε πρώτες ύλες είναι βασικές αιτίες. Ρόλο έχουν και οι παράλληλες εξαγωγές, η επίδραση των οποίων, όμως, μειώνεται όταν ο ΕΟΦ βάζει «απαγορευτικό».
Για παράδειγμα, συγκεκριμένες ινσουλίνες για διαβητικούς ασθενείς λείπουν και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, και ο λόγος είναι προβλήματα στην παραγωγή. Η εφοδιαστική αλυσίδα, άλλωστε, έχει δεχθεί απανωτά… χτυπήματα εδώ και τρία χρόνια: πανδημία, κλείσιμο εργοστασίων, ενεργειακό κόστος.
Καταγγελίες
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Tη λήψη μέτρων που αφορούν στη διακίνηση και διάθεση του φαρμακευτικού σκευάσματος για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 «Ozempic inj.sol» ζητεί από τους αρμόδιους φορείς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι ποσότητες που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία «είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του». Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά».
Στο πλαίσιο αυτό προτείνει «να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός σήμερα Μεγάλη Πέμπτη: Ηλιοφάνεια και ζέστη
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Τα τελευταία του χρόνια
Μεγάλη Πέμπτη: Τι συμβολίζει κατά την Εκκλησία – Ο Μυστικός Δείπνος και η προδοσία του Ιούδα