Ερμού: Το κτήριο είναι ασφαλές παρά την πτώση του μπαλκονιού
Όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες που ακολουθούν κατέρρευσε τμήμα του μπαλκονιού και συγκεκριμένα το κομμάτι που στηρίζει το μπαλκόνι καθώς σύμφωνα με την κατασκευή του κτηρίου έχουν ένα κάγκελο διακοσμητικό που στολίζει την όψη του κτηρίου. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, έπεσε το στηθαίο (υποστύλωμα).
Το περιστατικό συνέβη σήμερα γύρω 13:00 στον πεζόδρομο της Ερμού, στον πιο κεντρικό και πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Αθήνας τον οποίο καθημερινά διασχίζουν εκατοντάδες πολίτες και γύρω του υπάρχουν άλλα κτίσματα που στεγάζουν επιχειρήσεις.
Όπως δήλωσαν σε τηλεφώνημά μας άνθρωποι που βρίσκονταν διπλανά καταστήματα ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός γδούπος ο οποίος στιγμιαία έσπειρε τον πανικό καθώς μάρμαρα έπεσαν κυριολεκτικά από τον ουρανό. Υπάλληλος καταστήματος εμφανώς σοκαρισμένη δήλωσε πως ποτέ δεν είχε φανταστεί πως το κτήριο είχε πρόβλημα ενώ τώρα νιώθει ανασφάλεια.
Όπως δήλωσε έπαθε πανικό καθώς ο θόρυβος ήταν ιδιαίτερα δυνατός και νόμισε πως θα γκρεμιζόταν στη συνέχεια και άλλα τμήματα του κτηρίου. Εξήγησε πως η κακοκαιρία ήταν αυτή που βοήθησε να μην τραυματιστεί κάποιος διερχόμενος καθώς σήμερα η κίνηση λόγω της βροχής ήταν περιορισμένη.
Το κτίριο επί της οδού Ερμού για το οποίο γίνεται λόγος δεν φαίνεται να έχει υποστεί άλλες ζημιές ή αλλοιώσεις όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος δόμησης του δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος στο Eleftherostypos.gr. Όπως εξήγησε αποκλείστηκε αμέσως το σημείο με ειδική σήμανση, ενώ έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες απομάκρυνσης των μπαζών και ελέγχου του κτηρίου από ειδικό κλιμάκιο της πολεοδομίας.
Όπως ανέφερε το μπαλκόνι του νεοκλασικού κτηρίου, στην είσοδο του οποίου στεγάζεται επιχείρηση με κοσμήματα αποκολλήθηκε και έπεσε στον πεζόδρομο. Στο σημείο τοποθετήθηκε σήμανση και έφτασε η δημοτική αστυνομία καθώς και όχημα του Δήμου Αθηναίων για να μαζέψουν τα σπασμένα μάρμαρα και τα μπάζα και να γίνει αυτοψία και έκθεση.
Τι δήλωσε η κ. Αφροδίτη Πηγή Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ομίλου Folli Follie
Η PRODEA Investments είναι η ιδιοκτήτρια εταιρία του κτηρίου στην Ερμού στην οποία έπεσε σήμερα τμήμα του μπαλκονιού. Η Folli Follie επικοινώνησε και ενημέρωσε για το συμβάν και η PRODEA Investments κινήθηκε ταχύτατα με στόχο οι απαιτούμενες εργασίες να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η εταιρία επιλήφθηκε των απαραίτητων εργασιών ενώ αποφάσισε να αφαιρέσει όλα τα στηθαία των μπαλκονιών προληπτικά.
Εύβοια: Μεγάλη φωτιά κοντά στα Στύρα
Να σημειωθεί πως στο ισόγειο στεγάζεται το κατάστημα της Folli Follie ενώ στους ορόφους οι χώροι δεν είναι εμπορικοί ενώ χρησιμοποιούνται ως βοηθητικοί της εταιρίας κοσμημάτων.
Το κατάστημα καλώς εχόντων θα λειτουργήσει κανονικά αύριο ενώ και μηχανικός της Folli Follie έσπευσε στον χώρο να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Ποιος ευθύνεται για τη ζημιά και την συντήρηση του κτηρίου επί της Ερμού;
Όπως είπε ο κος Αποστολόπουλος, είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να προβεί σε έναν πλήρη τεχνικό έλεγχο και στην αποκατάσταση της όψης του κτηρίου. Όμως, θεωρητικά το κατάστημα μπορεί και αύριο να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς δεν φαίνεται να έχει υποστεί αλλοιώσεις που να θέτουν σε κίνδυνο τον κόσμο που εργάζεται ή μετακινείται πέριξ του κτίσματος. Επίσης, η πτώση του μπαλκονιού σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τα διπλανά κτήρια.
Να σημειωθεί πως στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας υπάρχουν πολλά διατηρητέα κτήρια – κόσμημα τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση όπως το συγκεκριμένο τα οποία έχουν ελεγχθεί από μηχανικούς για την στατικότητά τους, έχουν ανακαινισθεί και βρίσκονται αποκλειστικά υπό την ευθύνη των ιδιωτών και όχι του Δήμου Αθηναίων.
Είναι ο Δήμος Αθηναίων υπεύθυνος για τα παλιά κτήρια;
Ο Δήμος Αθηναίων όπως μας εξήγησε ο κος. Βασίλης Αξιώτης (Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων) δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για παλιά κτίσματα πόσο δε όταν αυτά δείχνουν σε άριστη κατάσταση όπως αυτό επί της οδού Ερμού που έπεσε το στηθαίο του μπαλκονιού του δευτέρου ορόφου.
Τόσο ο κος. Αξιώτης, όσο και ο κος. Αποστολόπουλος δήλωσαν πως για κάθε κτήριο ευθύνεται αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του. Ο Δήμος όταν διαπιστώσει πως ένα παλιό κτίσμα είναι επικίνδυνο είτε για τη δημόσια υγεία είτε για την ασφάλεια των διερχομένων προβαίνει σε σύσταση προς τους ιδιοκτήτες ζητώντας τους να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουν τόσο τις περιουσίες τους όσο και τους πολίτες από πτώσεις και λοιπές καταστροφές.
Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν τότε ο Δήμος Αθηναίων λαμβάνει κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.
Τα μη διατηρητέα κτήρια αποτελούν από κόσμημα απειλή
Υπάρχουν κτίσματα μιας άλλης εποχής τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη καθώς οι ιδιοκτήτες είτε δεν μπορούν να τα συντηρήσουν λόγω δυσβάστακτου κόστους, είτε έχουν περιέλθει σε κληρονόμους οι οποίοι αδιαφορούν έχοντας ως μοναδικό σκοπό είτε να τα αποποιηθούν, είτε να τα πουλήσουν.
Κατά συνέπεια, τοποθετείται στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα προστατευτικό στην πρόσοψη των εν λόγω κτηρίων, είτε γίνεται μια πρόχειρη ενίσχυση της μετόπης και των μπαλκονιών προκειμένου σε μια φυσική καταστροφή όπως μια ισχυρή κακοκαιρία ή ένας σεισμός να χρησιμεύσουν ως υποστύλωμα και ασπίδα.
Υπάρχουν 20.000 χαρακτηρισμένα κτήρια ως μνημεία ή διατηρητέα που χρήζουν συντήρησης, εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται στην Αθήνα. Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα κτίρια τα οποία χρήζουν άμεσης συντήρησης, ενώ πολλά από αυτά είναι και επικινδύνως ετοιμόρροπα εξαιτίας της πολυετούς εγκατάλειψης για τα οποία το κράτος δεν μεριμνά ενώ όπως φαίνεται υπάρχει μια δυσκολία στο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρεί στη συντήρησή τους εφόσον δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης τους ή δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος και να τα εκμεταλλεύεται μέχρι την αποπληρωμή του κόστους συντήρησης.
Δυστυχώς, εξακολουθεί να εκκρεμεί η εφαρμογή ολοκληρωμένης παρέμβασης, με την ανάπτυξη προγραμμάτων και τη χορήγηση πολεοδομικών κινήτρων για τη διάσωση των διατηρητέων ακινήτων και της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς όπως αντίστοιχα συμβαίνει στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ, όπως έχει προτείνει το ΤΕΕ και μας επιβεβαίωσε μηχανικός σε τηλεφώνημά μας το 2020 έγινε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για τη διάσωση και αξιοποίηση κτηρίων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αν και παραδομένα στη φθορά του χρόνου, τα παλιά κτίσματα συναπαρτίζουν ένα ανεκτίμητο κτιριακό απόθεμα που συντελεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί για την αισθητική της. Αυτά τα σπουδαία πολυάριθμα δείγματα αρχιτεκτονικής της πόλης προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι στο πέρασμα των ετών και θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να αποτελούν στολίδι και όχι να είναι μισογκρεμισμένα, λεηλατημένα, λερωμένα ή να στεγάζουν επιχειρήσεις που βανδαλίζουν την εικόνα τους.
Οι αναγκαίες πιέσεις στα διατηρητέα κτίσματα
Η αντιμετώπιση του θέματος ιδίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι επιτακτική. Στο νοητό τρίγωνο που δημιουργούν οι οδοί Σταδίου, Ερμού και Πειραιώς υπάρχουν πανέμορφα παλιά κτήρια της Αθήνας του 19ου αιώνα που μας γυρίζουν πίσω στο χρόνο και στην αισθητική εκείνης της εποχής. Τότε, που το σημερινό Ιστορικό Κέντρο αποτελούσε την καρδιά της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, ψυχαγωγικής αλλά και πολιτισμικής ζωής της Αθήνας.
Σήμερα, αν και υπάρχουν κτήρια σε άριστη κατάσταση, επί της Πειραιώς, (και σε άλλες περιοχές) δυστυχώς η εικόνα είναι θλιβερή και άκρως απογοητευτική.
Οι συχνές καταρρεύσεις κενών διατηρητέων ακινήτων αποτελούν πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας στις πιο πολυσύχναστες και τουριστικές περιοχές της πόλης. Ταυτοχρόνως λόγω του τουρισμού και της αύξησης των τουριστών και της ζήτησης των AirBnB πληθαίνουν οι πιέσεις με σκοπό να ξεφυτρώσουν στο ιστορικό κέντρο νέα κτίρια στη θέση των παλιών που ρημάζουν.
Όπως έχει επισημάνει ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης υπάρχουν αρκετά περιστατικά καταρρεύσεων τμημάτων διατηρητέων κτιρίων στο ιστορικό κέντρο, με αφορμή νεροποντές και καιρικά φαινόμενα αλλά και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Επανειλημμένα αναφέρει πως επιβάλλεται να ληφθεί μια πολιτική απόφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτηρίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τον κάθε περαστικό.
Το Μοναστηράκι έχει σπίτια που είναι παλιά και διατηρητέα. Αυτά τα σπίτια έχουν τεράστιο πρόβλημα. Στο Μοναστηράκι και στην περιοχή της Πλάκας είναι πάρα πολλά σπίτια που έχουν ήδη καταρρεύσει από σεισμούς και είναι ευάλωτα σε καιρικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές Πρέπει όπως τονίζει να γίνει αξιολόγησή τους και την τύχη τους να αναλάβει η πολιτεία.
Πόσο εύκολο είναι να κρεμάσει ή να πέσει ένα μπαλκόνι όπως της Ερμού και του ξενοδοχείου στη Συγγρού;
Απειροελάχιστη είναι η πιθανότητα μπαλκόνι κτιρίου να κρεμάσει ή ακόμα και να πέσει εξαιτίας της φθοράς των ετών και πάρα πολύ σπάνια καταγράφονται τέτοιου είδους φαινόμενα όπως τόνισε στον Ελεύθερο Τύπο ο κος. Αποστολόπουλος. Στη χειρότερη των περιπτώσεων εξαιτίας του χρόνου, μπορούν να καταγραφούν κάποιες πτώσεις σοβάδων ή να αποκολληθούν μικρά κομμάτια από ένα μπαλκόνι.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού, αναφορικά με το ξενοδοχείο επί της Λ. Συγγρού στη Ν. Σμύρνη, όπου το τσιμεντένιο μπαλκόνι είχε σπάσει και αποκολληθεί από την πρόσοψη, το Σάββατο 21/1 αποξηλώθηκε πλήρως. Ας ελπίσουμε πως οι κακοτεχνίες θα πέσουν έγκαιρα στην αντίληψη των ιδιοκτητών ώστε να μην θρηνήσουμε ποτέ τραυματίες ή θύματα.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις αγροτών: Τα νέα όρια ηλικίας – Ποιοι βγαίνουν στα 62 και ποιοι στα 67 [πίνακες]
Κίνηση απόγνωσης Τσίπρα η πρόταση μομφής