Σύμφωνα με έρευνα, πάνω από το 90% των ειδών πτηνών έχει ένα ταίρι τουλάχιστον για μια περίοδο αναπαραγωγής, αν όχι και για περισσότερο.
Ωστόσο, ακόμα και κάποια από αυτά που θεωρούνται μονογαμικά αλλάζουν ταίρι σε μια επόμενη αναπαραγωγική περίοδο παρά το γεγονός ότι ο «κλασικός» τους σύντροφος είναι εν ζωή –γεγονός που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «διαζύγιο».
Ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν δύο βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε διαζύγιο ένα ευρύ φάσμα ειδών.
Πρόκειται για την ερωτική ασυδοσία των αρσενικών αλλά και τις μεταναστεύσεις μεγάλων αποστάσεων.
Όπως περιγράφουν ερευνητές από την Κίνα και τη Γερμανία στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B πώς κατέληξαν στα ευρήματά τους, βασιζόμενοι σε ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για τα ποσοστά διαζυγίων σε 232 είδη πουλιών.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ποσοστά θνησιμότητας, τις αποστάσεις μετανάστευσης, ενώ βαθμολόγησαν τα θηλυκά και τα αρσενικά με «σκορ ερωτικής ασυδοσίας» βάσει δημοσιευμένων πληροφοριών για τη συμπεριφορά τους.
Τα ευρήματα έδειξαν πως τα είδη με αξιοσημείωτα υψηλά ποσοστά διαζυγίου έτειναν να είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, γεγονός που ίσχυε και για είδη με παροιμιώδη χαμηλά ποσοστά διαζυγίων.
Σύμφωνα με την έρευνα το ίδιο μοτίβο καταγραφόταν και για τα «άσωτα» αρσενικά
«Για παράδειγμα, γλαρόνια, χελιδόνια, παπαγαλάκια, κοτσύφια και συκοφάγοι εμφάνιζαν τόσο υψηλά ποσοστά διαζυγίων όσο και ερωτική ασυδοσία στα αρσενικά, ενώ πετρίτες, άλμπατρος, χήνες και κύκνοι είχαν χαμηλά ποσοστά διαζυγίων και αρσενικής ασυδοσίας», αναφέρει στη μελέτη της η ερευνητική ομάδα.
Παρότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα ποσοστά αρσενικών «Δον Ζουάν» συνδέονταν με τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων, αυτό δεν ίσχυε και για τα θηλυκά.
Αυτό είναι το Bagger 293, η μεγαλύτερη κινούμενη κατασκευή στην ξηρά
«Όταν ένα αρσενικό πτηνό είναι ερωτικά ασυγκράτητο, αυτό συχνά εκλαμβάνεται ως μείωση της δέσμευσής του, καθώς η προσοχή του μοιράζεται μεταξύ πολλών θηλυκών. Αυτό μπορεί να το κάνει λιγότερο ελκυστικό ως ταίρι και συνεπώς “θύμα” διαζυγίου στην επόμενη αναπαραγωγική περίοδο. Από την άλλη, ένα αρσενικό μπορεί να ενισχύσει τη φυσική του κατάσταση ζευγαρώνοντας με πολλά θηλυκά», λέει ο δρ Ζιτάν Σονγκ, συνεπικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Ζώων Max Planck στη Γερμανία.
Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά διαζυγίων εκτιμάται πως αυξάνονται όπου τα αρσενικά έχουν περισσότερες ευκαιρίες «εξωσυζυγικών» σχέσεων.
Παρ’ όλα αυτά, όπως υποστηρίζει ο Σονγκ, οι απιστίες των θηλυκών δεν έχουν τις ίδιες συνέπειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως τα είδη που διήνυαν μεγαλύτερες αποδημητικές αποστάσεις διατηρούσαν υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων.
«Μετά τη μετανάστευση, τα ζευγάρια ενδέχεται να φθάσουν στον προορισμό τους σε διαφορετικό χρόνο, οδηγώντας εκείνο που θα φθάσει νωρίτερα σε ζευγάρωμα με άλλο ταίρι και τελικά προκαλώντας “διαζύγιο”.
Επιπλέον, η μετανάστευση μπορεί να οδηγήσει τα ζευγάρια και σε διαφορετικούς προορισμούς, με το “διαζύγιο” να προκύπτει έτσι λόγω μιας ακούσιας απώλειας συντρόφου», εξηγεί ο Σονγκ.
Πηγή: The Guardian
Ειδήσεις σήμερα
Μαντόνα: Σε μία κλωστή «κρέμεται» η υγειά και η καριέρα της – «Είναι αδύναμη και πολύ κουρασμένη»
Θρήνος για τη Ζωζώ Σαπουντζάκη
Μίντλετον – Φέντερερ: Φούντωσαν οι φήμες για «παράνομο δεσμό» μετά το δημόσιο φιλί τους