Όπως έγινε γνωστό, για το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της πλατείας, προϋπολογισμού 6,8 εκατομμυρίων ευρώ, κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές. Τελικά, αναδείχθηκε μειοδότης η εταιρεία που προσέφερε έκπτωση 25% με το κόστος υλοποίησης του έργου να ανέρχεται πλέον σε 5,1 εκατ. ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».
Έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια από την αρχική εξαγγελία μετατροπής της πλατείας Ελευθερίας (η οποία βρίσκεται στην αρχή της παλιάς παραλίας Θεσσαλονίκης), σε Πάρκο Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, το υπαίθριο πάρκινγκ σταμάτησε τη λειτουργία του, ο χώρος περιφράχτηκε για εργολάβο που δεν εμφανίστηκε ποτέ, ξαναέγινε πάρκινγκ και τώρα η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη προχώρησε ξανά σε δημοπράτηση του έργου.
Ο συμβολισμός της πλατείας είναι τεράστιος καθώς εκεί στις 11 Ιουλίου 1942, οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν 9.000 άρρενες εβραίους, τους οποίους υπέβαλαν σε δημόσιο εξευτελισμό. Η πρώτη απέλαση εβραίων της πόλης για το Άουσβιτς έγινε στις 15 Μαρτίου 1943. Ως τα μέσα Μαΐου, 17 τρένα είχαν ήδη φύγει για το Άουσβιτς, ενώ άλλα δύο αναχώρησαν τον Αύγουστο. Το 96% των μελών της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, δηλαδή 46.091 άνθρωποι, εστάλησαν στο Άουσβιτς. Μόνο 1.950 επέστρεψαν και βρήκαν τις περισσότερες από τις εξήντα συναγωγές τους κατεστραμμένες, το νεκροταφείο τους συλημένο και τα σχολεία τους ερειπωμένα. Η πλατεία Ελευθερίας αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς του Ολοκαυτώματος.
Κικίλιας: Αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών
Πριν από δώδεκα χρόνια, η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διώξει το πάρκινγκ που λειτουργούσε στην πλατεία και να διαμορφώσει το Πάρκο Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, προϋπολογισμού περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και το πρώτο βραβείο απέσπασε η μελέτη των αρχιτεκτόνων μηχανικών Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλου και Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη. Ακολούθησε διάλογος και διαφωνίες σχετικά με το αν στο Πάρκο θα λειτουργούσε και υπόγειο πάρκινγκ. Τελικά, η ιδέα εγκαταλείφθηκε και επιλέχθηκε μόνο η διαμόρφωση του Πάρκου. Το 2018 ο δήμος Θεσσαλονίκης προκηρύσσει δημόσιο διαγωνισμό και τον Απρίλιο του 2019 διατάσσει την έξωση του ενοικιαστή του χώρου στάθμευσης προκειμένου να αρχίσουν εργασίες κατασκευής. Ο Γιάννης Μπουτάρης λίγο πριν παραδώσει τα καθήκοντά του και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της επερχόμενης διοίκησης Ζέρβα, περιφράσσει τον χώρο με λαμαρίνες και επιτρέπει στον εργολάβο να πιάσει δουλειά. Μόνο που ο εργολάβος είχε… εξαφανιστεί από την πόλη διότι αντιμετώπιζε οξύτατα οικονομικά προβλήματα, τα οποία φέρονται να ήταν στη γνώση της τότε διοίκησης του δήμου όταν του «άναβε το πράσινο φως» για να αρχίσει τις εργασίες. Έτσι, από την άνοιξη του 2019 και το παρκινγκ δεν λειτουργούσε και η κεντρικότατη περιοχή βρέθηκε με ένα χώρο «φιλέτο» να είναι περιφραγμένο και ακαλαίσθητες λαμαρίνες. Στα τέλη του 2021, η διοίκηση του Κ.Ζέρβα αναζητώντας λύση στο πρόβλημα, επέτρεψε την απομάκρυνση των λαμαρινών και την επαναλειτουργία του πάρκινγκ.
Τώρα, η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη επανεκκίνησε το θέμα και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή του Πάρκου. Στο πλαίσιο της ανάπλασης και της διαμόρφωσης του Πάρκου, το μνημείο του Ολοκαυτώματος, θα μεταφερθεί σε νέα περίοπτη θέση και θα αναδειχθεί περαιτέρω καθώς θα φωτίζεται με ειδική εγκατάσταση. Σύμφωνα με τους μελετητές, το πράσινο γίνεται κεντρικό στοιχείο της πλατείας, το οποίο θα συμβάλει και στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής. Προτείνεται η δημιουργία μιας συστάδας δέντρων, φυλλοβόλων και αειθαλών, στο δάπεδο συνδυασμό χώματος και παλαιωμένων κυβόλιθων, και στα διάκενα μεταξύ των κυβόλιθων γίνεται σπορά είτε με γκαζόν, είτε με άγρια λουλούδια. Το ηλιακό ρολόι και η δημόσια υπαίθρια οθόνη, η ανάδειξη του βυζαντινού τείχους και τα επιδαπέδια φωτιστικά σώματα είναι μεταξύ των στοιχείων που συμβάλλουν στην αλλαγή εικόνας στην πλατεία Ελευθερίας. Οι αρχιτέκτονες πρότειναν την τοποθέτηση επιδαπέδιων φωτιστικών σωμάτων που ακολουθούν με ακρίβεια τις αρχικές χαράξεις των δρόμων και των κτηρίων. Τα ενδοδαπέδια φωτιστικά σώματα τύπου «walk over» δημιουργούν με τη στοχευμένη δέσμη τους ένα «φωτεινό πέπλο» πάνω από τον χώρο της πλατείας. Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται φωτιστικά σώματα σε στύλους που τοποθετούνται επίσης στο περίγραμμα των παλιών οικοδομικών τετραγώνων της πλατείας και ως στόχο έχουν την περαιτέρω επιθυμητή διάχυση του τεχνητού φωτισμού.