Την ίδια στιγμή, το 11,4% του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με υγιεινή και θρεπτική τροφή, ενώ το 12,6% έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών… Αν και τα αντίστοιχα ποσοστά του 2020 και του 2019 ήταν ελαφρώς πιο υψηλά, δεν αλλάζει η μεγάλη εικόνα που δείχνει ότι σταθερά ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμό αντιμετωπίζει πρόβλημα καθημερινής επιβίωσης. Μάλιστα, η κατηγορία των πολιτών που δήλωσε ότι πεινούσε αλλά δεν έφαγε αυξήθηκε σε 3,5% από 3% το 2020, όπως και οι πολίτες που πέρασαν μια ολόκληρη μέρα χωρίς τροφή (2,7% του πληθυσμού από 2,2% το 2020).
Ενα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων. Παράλληλα, ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, πέρασε ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων.
Σε επίπεδο νοικοκυριών προκύπτει ότι το 92,3% των νοικοκυριών έχει επάρκεια τροφής, το 5,0% έχει χαμηλή επάρκεια τροφής και το 2,7% των νοικοκυριών έχει πολύ χαμηλή επάρκεια τροφής.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο επιπολασμός (σ.σ.: αναλογία) μέτριας ή σοβαρής ανεπάρκειας τροφής είναι 7,4 (στην Ελλάδα 6,8), ενώ σοβαρής ανεπάρκειας τροφής είναι 1,4 (στην Ελλάδα 1,6). Η πρώτη δωδεκάδα των χωρών με σοβαρή ανεπάρκεια τροφής είναι κατά σειρά οι εξής: Ρουμανία 3,7, Πορτογαλία και Ιρλανδία με 3,2, Βουλγαρία 2,9, Φινλανδία 2,4, Ουγγαρία 2,1, Ισπανία 2,0, Ιταλία και Λιθουανία με 1,9 και Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία με 1,6.
Ειδήσεις σήμερα
Ταϊλάνδη: Στα 38 αυξήθηκαν τα θύματα – Το παιδί του δράστη πήγαινε στον παιδικό σταθμό