«Είχαμε στο πρόγραμμα αρκετούς ανθρώπους που έχουν πολιτικές βλέψεις, όπως την πρώτη έγχρωμη βουλευτή της Αυστρίας, που πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά στο μέλλον», λέει η κ. Κόκκοτα, χωρίς να αποκλείει ότι μια μέρα μπορεί να ασχοληθεί κι εκείνη με την πολιτική. Στην Αθήνα ήρθε και η αδελφή του Μπαράκ Ομπάμα και οι υπότροφοι διαπίστωσαν από κοντά ότι είναι η ψυχή του ιδρύματος. «Νομίζω ότι αγκάλιασε και τα 105 μέλη του προγράμματος και είχε συνομιλία μαζί τους, είναι πολύ κοντά μας», επισημαίνει η Ελληνίδα που συμμετείχε στις συναντήσεις.
Με όπλο τη μόρφωση
Η Ελπίδα Κόκκοτα ήταν η μοναδική Ελληνίδα ανάμεσα σε 105 προσωπικότητες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική που ξεχώρισε το ίδρυμα και δέχθηκε στο πρόγραμμά του. Επειτα από έξι μήνες εντατικών μαθημάτων που γίνονταν διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής zoom έχει πλέον υιοθετήσει το μότο του Μπαράκ Ομπάμα ότι «οι απλοί άνθρωποι θα αλλάξουν τον κόσμο» και είναι έτοιμη να βάλει το δικό της λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια, όπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Τη συναντάμε στο κέντρο της Αθήνας, στο Μουσείο Μπενάκη και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της που διδάχθηκε τα χαρακτηριστικά των ηγετών του μέλλοντος. Παιδί μονογονεϊκής οικογένειας η ίδια, αναφέρεται με συγκίνηση στη μητέρα της, Δήμητρα Ροδοπούλου, η οποία πάλευε για τη μόρφωση της κόρης της και τη συμβούλευε να μένει δυνατή σε κάθε περίσταση. «Η μητέρα μου δούλευε πολύ για να μου αφήσει την πιο σημαντική κληρονομιά, την Παιδεία, καθώς δεν προερχόμαστε από εύπορη οικογένεια», λέει η κ. Κόκκοτα, που πήρε πτυχίο από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Hult International Business School της Βοστόνης, ενώ μιλάει τέσσερις γλώσσες.
Το 2013 αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στη μόρφωση των γυναικών, ώστε να γίνει το όπλο τους για να σταθούν στα δικά τους πόδια ξεκινώντας με ένα ταξίδι στην πόλη Τιχουάνα του Μεξικού. Από τότε ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο αναζητώντας γυναίκες που αγαπούν τη μόρφωση και τη δουλειά από τις φαβέλες του Μεξικού μέχρι τις παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι και κάθε φορά που βλέπει κάποια από αυτές να πραγματοποιεί τα όνειρά της θεωρεί ότι κέρδισε μια μάχη στον διαρκή πόλεμο. «Μέχρι σήμερα έχουμε βοηθήσει 31.000 γυναίκες από 40 χώρες να αποκτήσουν κατάρτιση και κάποιες από αυτές να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, ώστε να ζουν την οικογένειά τους», λέει η ιδρύτρια της MEXOXO. Mέντορας για την Ελπίδα ήταν ο Μοχάμεντ Γιούνις, ο τραπεζίτης των φτωχών και βραβευμένος το 2006 με το Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος την ενθάρρυνε να κυνηγήσει το όνειρό της. «Βλέπω τη φωτιά στα μάτια σου», της είχε πει πριν εκείνη αποφασίσει να ανοίξει τα φτερά της.
Μόσχα: Η Ουκρανία πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου διοικητή των δυνάμεων πυρηνικής προστασίας
Οι ηγέτες του μέλλοντος
Το πρόγραμμα Leaders του Ιδρύματος Ομπάμα ξεκίνησε στην Αφρική το 2018, επεκτάθηκε στην Ασία το 2019 και στην Ευρώπη το 2020. Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας τους στο πρόγραμμα, οι αναδυόμενοι ηγέτες, ηλικίας από 24 έως 45 ετών, οικοδομούν μια ισχυρή κοινότητα αλληλοϋποστήριξης που βασίζεται σε μια κοινή δέσμευση για ηγεσία με αξίες. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από ένα μεγάλο εύρος εθνών και περιοχών, ενώ εργάζονται σε δημόσιους, ιδιωτικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το πρόγραμμα Leaders προσφέρει ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων για κοινωνική αλλαγή, καθοδήγηση ηγεσίας, συζήτηση κρίσιμων θεμάτων και υποστήριξη μικρών ομάδων. Οι ηγέτες του Ομπάμα συμμετέχουν, επίσης, σε διάφορες εικονικές εμπειρίες και ειδικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών κατ’ ιδίαν με έμπειρους μέντορες στο παγκόσμιο δίκτυο του ιδρύματος. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ηγέτες θα έχουν αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ηγεσία που βασίζεται σε αξίες προάγει την ικανότητά τους να επιφέρουν αλλαγές, ενώ όλοι οι απόφοιτοι μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της πλατφόρμας του ιδρύματος.
Ειδήσεις σήμερα
Σάλος με τον Ρόμπι Γουίλιαμς: Ήρθε για συναυλία και αποκάλεσε τους Έλληνες «κλέφτες»
Σίσσυ Χρηστίδου: Η περιπέτεια στην παραλία γυμνιστών και το συγκινητικό τέλος της εκπομπής