Αναλυτική ενημέρωση πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποί του, σκευάσματα παρακεταμόλης στο μεγαλύτερό τους μέρος έχουν αποκατασταθεί και οι πολίτες δεν δυσκολεύονται τόσο να τα βρουν. Οσον αφορά στα εισπνεόμενα, κατηγορία στην οποία παρατηρήθηκαν μεγάλες ελλείψεις, αυτές συνεχίζονται, ωστόσο παρατηρείται μια τάση στροφής στα γενόσημα με τα οποία μπορεί να καλυφθεί η αγορά. Παράλληλα, οι αντιβιώσεις συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα, το οποίο αποδίδεται σε ελλείψεις δραστικής ουσίας. Ειδικά σε ό,τι αφορά την αμοξυκιλλίνη, δεν υπάρχει γενόσημο για παιδιατρικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα στην αγορά να παραμένει. Επιπλέον, ομαλοποίηση παρουσιάζεται και για τα περισσότερα αντιβηχικά σκευάσματα, με εξαίρεση μία δύο δραστικές ουσίες.
Οι φαρμακαποθήκες
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων επεδίωξε μέσα από τη συνέντευξη Τύπου να τονίσει το ρόλο των φαρμακαποθηκών στη φαρμακευτική αλυσίδα και τον εφοδιασμό των φαρμακείων. Τόσο η πρόεδρος, Ειρήνη Μαρκάκη, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΠΣΦ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφεραν ότι οι φαρμακαποθήκες παρουσιάζονται ως κλάδος που εξάγει τα φάρμακα και αφήνει τους Ελληνες ακάλυπτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές έχουν μειωθεί σε αξία κατά 66,6% εδώ και 15 χρόνια, αφού προ 15ετίας ήταν 1,2 δισ. ευρώ και το 2021 ήταν 400 εκατομμύρια ευρώ.
Στο ίδιο πλαίσιο, ζητούν τα αποτελέσματα των ελέγχων σε φαρμακευτικές εταιρίες για τις διατιθέμενες ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων τους. Ο Σύλλογος έχει προβεί με δύο επιστολές του προς τον ΕΟΦ σε καταγγελίες για εννέα φαρμακευτικές εταιρίες, οι περισσότερες από τις οποίες πολυεθνικές, οι οποίες φέρεται να υποεφοδιάζουν την αγορά.
Στην πρώτη επιστολή, στις 22 Νοεμβρίου, αναφέρουν οναμαστικά τις: Novartis (οκτώ φάρμακα), Sanofi (έξι φάρμακα), Merck Φαρμακευτική (πέντε φάρμακα), Astra Zeneca (πέντε φάρμακα) και Takeda (τέσσερα φάρμακα), γράφοντας συγκεκριμένα πως «έχουν μειώσει αδικαιολόγητα, παράνομα και επικίνδυνα (κατά την κρίση μας πάντα) τις εν Ελλάδι εισαγόμενες και διατιθέμενες ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων τους».
Στη δεύτερη επιστολή τους, στις 8 Δεκεμβρίου, αναφέρουν επιπλέον τέσσερις εταιρείες: Meda Pharmaceuticals (τρία φάρμακα), Janssen Cilag Φαρμακευτική (τέσσερα φάρμακα), Ferring Ελλάς (τρία φάρμακα) και Vianex ΑΕ (πέντε φάρμακα). Στην επιστολή επισημαίνεται πως οι εν λόγω εταιρίες «υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά, δημιουργώντας ελλείψεις και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Τα ποσοστά μείωσης των ποσοτήτων ξεκινούν από 20% αλλά φτάνουν έως και το 75% αναλόγως το σκεύασμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων από τα μέλη του.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις αγροτών: Τα νέα όρια ηλικίας – Ποιοι βγαίνουν στα 62 και ποιοι στα 67 [πίνακες]
Ως «σωτήρας» σε επιχειρηματίες εμφανιζόταν ο «Μάξιμος Σαράφης»
Κίνηση απόγνωσης Τσίπρα η πρόταση μομφής