Δολοφονικά ξεσπάσματα κατά ζώων – προπομπός κάθε λογής βίαιων συμπεριφορών. Παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, χιλιάδες περιστατικά καταγγέλλονται σε ετήσια βάση στις ελληνικές Αρχές, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει περίοπτη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά στα ποσοστά κακοποίησης ζώων.
Απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δρομολογεί την ίδρυση του Τμήματος Προστασίας Ζώων. Πρόκειται για μία ειδική υπηρεσία στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο να συνεισφέρει στην κάθετη μείωση των θλιβερών αυτών περιστατικών που καταγράφονται καθημερινά στην Ελλάδα. Το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του τμήματος κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Αρμοδιότητες
Μεταξύ άλλων, το Τμήμα Προστασίας Ζώων θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση των υποθέσεων παραμέλησης, ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης και θανάτωσης ζώων, ενώ ταυτόχρονα θα καθοδηγεί και θα συντονίζει όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του νεοσύστατου τμήματος θα είναι και η προετοιμασία νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός προληπτικών μέτρων κατά της κακοποίησης ζώων. Παράλληλα, τα στελέχη του θα εκπονήσουν ειδικά επιχειρησιακά σχέδια κατά των παραβατικών συμπεριφορών, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν και θα αναπροσαρμοστούν σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο.
Οπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα που έχει κατατεθεί, το Τμήμα Προστασίας Ζώων θα καταρτίσει και θα επεξεργαστεί κωδικοποιημένες αναφορές που αφορούν σε εγκλήματα κατά των ζώων, για την ορθή αντιμετώπισή τους, ενώ θα καθορίσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής για όλα τα ουσιώδη στοιχεία των σχετικών περιστατικών. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στη συλλογή, τακτική τήρηση και περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων για κάθε περιστατικό κακοποίησης ζώων, καθώς επίσης και για την ποινική εξέλιξη αντίστοιχων υποθέσεων, ιδιαίτερης βαρύτητας.
«Μακάρι να γίνουν κάποια πράγματα. Το έχουμε ζητήσει στο παρελθόν πολλές φιλοζωικές οργανώσεις, όμως έχουμε πειστεί ότι στην Ελλάδα η δημιουργία ενός τμήματος δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, λόγω γεωγραφίας. Είναι ίσως πιο σημαντικό να εκπαιδευτούν κατάλληλα όλοι οι αστυνομικοί για να γνωρίζουν πώς θα δράσουν σε κάθε περίπτωση», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, σχολιάζοντας τη δημιουργία του Τμήματος Προστασίας Ζώων.
Τεχνογνωσία
Μέτρα πρόληψης και καταστολής, αλλά και επιστημονικές και τεχνικές μέθοδοι που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο πρόκειται να μελετηθούν από τα στελέχη που θα καταρτίσουν το Τμήμα Προστασίας Ζώων, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στην εφαρμοζόμενη στρατηγική που θα εφαρμόζει εφεξής η Ελληνική Αστυνομία. Το προσωπικό που θα χειρίζεται τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων θα βρίσκεται σε μια διαδικασία διαρκούς επιμόρφωσης, είτε μέσω online προγραμμάτων είτε με εκπαίδευση διά ζώσης.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Πέρα από την -εκτός των συνόρων- τεχνογνωσία, οι αστυνομικοί θα βρίσκονται σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες, όπως επίσης και με φιλοζωικές οργανώσεις, με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό δράσεων και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών. Διαρκείς θα είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του τμήματος όσον αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενώ τα στελέχη του θα εκπροσωπούν την ΕΛ.ΑΣ. σε διοργανώσεις, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για το ζήτημα της προστασίας των ζώων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Ο κύκλος της βίας»
«Πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα για τη διαχείριση των περιστατικών που να μην αφήνουν περιθώρια παραλήψεων. Εμείς φέραμε τεχνογνωσία και έτοιμα προγράμματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολιάζει η Ειρήνη Μολφέση. Μερικά χρόνια πριν, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία είχε σχεδιάσει τον «Κύκλο της Βίας», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που βασιζόταν στα πορίσματα των αμερικανικών υπηρεσιών, ώστε να αναγνωριστεί και να κατανοηθεί από τις ελληνικές Αρχές η άμεση σύνδεση της βίας κατά των ζώων με αυτή κατά των ανθρώπων. «Αυτά δίδαξαν οι Αμερικανοί, που εκπαίδευσαν εκατοντάδες αστυνομικούς. Για μέρες τους μάθαιναν πώς να διαχειρίζονται τα εγκλήματα κατά των ζώων. Αυτά μαρτυρούν μια γενικευμένη κακοποιητική συμπεριφορά», επισημαίνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.
Το πρόγραμμα που είχε πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη, τον Νοέμβριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2017, περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σεμινάρια για αστυνομικούς, εισαγγελείς και δικαστικούς λειτουργούς, ομιλίες στους φοιτητές της Αστυνομικής Ακαδημίας, διήμερη πρακτική εκπαίδευση 200 αξιωματικών, συναντήσεις εργασίας μεταξύ των Διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. και Αμερικανών εκπαιδευτών και δράσεις για την ενημέρωση του κοινού.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Στο… κόκκινο η διασπορά της «Όμικρον» – Ανοδική πορεία στα κρούσματα
Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Εντόπισαν το «ύποπτο» φάρμακο
Self test στα φαρμακεία: Από σήμερα η διάθεση τους για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς