Οι προσπάθειες εξεύρεσης επικουρικού προσωπικού καταλήγουν άκαρπες, καθώς δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον και δεν γίνονται αιτήσεις. Οσο για τις μόνιμες προσλήψεις, έχουν να πραγματοποιηθούν στο ΕΚΑΒ από το 2016, τη στιγμή που αυτά τα χρόνια οι συνταξιοδοτήσεις είναι εκατοντάδες.
Ολα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει έτσι και αλλιώς το προσωπικό του ΕΚΑΒ να πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται πολύ η επισκεψιμότητα στα νησιά.
Πριν από λίγες μέρες το ΕΚΑΒ Χίου δέχτηκε κλήση από τους οικείους ενός 55χρονου πυροσβέστη, ο οποίος ένιωσε αδιαθεσία. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου βρισκόταν καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο εξυπηρετώντας άλλο περιστατικό και έφτασε σε διάστημα περίπου 20 λεπτών στον άτυχο άνδρα. Δυστυχώς, όμως, ο 55χρονος δεν επανήλθε παρά τις προσπάθειες των διασωστών.
Αντιδράσεις
Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις στο νησί, με τους εκπροσώπους φορέων να ζητούν τη δρομολόγηση λύσεων. «Οχι άλλοι νεκροί», έγραφε το πανό που κρατούσαν οι συνδικαλιστές του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, στη διάρκεια της συγκέντρωσης της Πέμπτης στο νοσοκομείο.
Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το πρόβλημα στο νησί της Χίου είναι διαχρονικό. Τα 16 άτομα ενεργού προσωπικού που έχει αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ της Χίου εξασφαλίζουν την 24ωρη και καθημερινή λειτουργία ενός ασθενοφόρου και ένα δεύτερο κάνει συγκεκριμένες βάρδιες. Με 22 άτομα προσωπικό θα μπορούσαν δύο ασθενοφόρα να δουλεύουν όλο το 24ωρο. Η υποστελέχωση είναι αυτή που καθηλώνει οχήματα, παρότι υπάρχουν.
Προσωρινές λύσεις
Το ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας έχουν «ανοίξει» θέσεις επικουρικού προσωπικού, ωστόσο ειδικά για το νησί της Χίου δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από διασώστες. Επιπλέον, έχει ζητηθεί η πρόσληψη ικανού αριθμού μόνιμου προσωπικού, αλλά προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό έχουν να γίνουν στο ΕΚΑΒ από το 2016, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Το ΕΚΑΒ στο συγκεκριμένο νησί ενισχύεται κατά περιόδους μέσω προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσωρινή μετακίνηση προσωπικού – προβλέπεται μετακίνηση μόνο για δύο μήνες. Ετσι, κατά διαστήματα η Χίος έχει ένα ή δύο άτομα περισσότερα σε σχέση με τον περισσότερο χρόνο.
Η περίπτωση της Χίου είναι, όμως, μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος που αφορά ιδιαίτερα στα νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 50 περιοχές της χώρας λειτουργεί μόλις ένα ασθενοφόρο. Η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος αποτελούν δύο παραδείγματα, καθώς πρόκειται, επίσης, για μεγάλα νησιά. Παρ’ όλα αυτά, έχουν από ένα ασθενοφόρο και ορισμένες φορές βγαίνει και δεύτερο.
Αντίστοιχα και η Λήμνος είναι με ένα ασθενοφόρο, ενώ στο νησί της Κω (νησί με πολύ τουρισμό) έπρεπε να υπάρχουν έντεκα άτομα προσωπικό και υπάρχουν οκτώ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κάνουν… διπλοβάρδιες.
Στη Λέσβο έγινε μετακίνηση προσωπικού από την Αθήνα για το καλοκαίρι, ενώ και στη Μύκονο μετακινούνται δύο άτομα από την Αθήνα για να συνδράμουν αφού έχει μόλις τέσσερα άτομα προσωπικό.
Σημαντικά κενά
Το ΕΚΑΒ λειτουργεί με 3.900 διασώστες και 600 άτομα λοιπό προσωπικό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, πανελλαδικά έχει 800 αυτοκίνητα. Από το 2016 και έπειτα δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 400 άτομα. Αναμενόταν προκήρυξη περί το 2019-2020, ωστόσο η έλευση της πανδημίας ανέτρεψε το σχεδιασμό, όχι μόνο για το ΕΚΑΒ. Στη χώρα μας, εκτός από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, λειτουργούν και ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας και δραστηριοποιούνται συνήθως όπου δεν υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ. Βέβαια, δεν λειτουργούν όλο το 24ωρο και συνήθως το προσωπικό τους είναι, επίσης, λίγο.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκία: Στα… όπλα και τα τουρκικά ΜΜΕ – «Η Ελλάδα θέλει πόλεμο» [βίντεο]
Συντάξεις: Ποιοι «κλειδώνουν» αύξηση έως 200 ευρώ το μήνα [αναλυτικοί πίνακες]