Η ΕΑΒ, η οποία έχει αναπτύξει εκπαιδευτικό κέντρο, στο οποίο εκπαιδεύονται πάνω από 1.000 σπουδαστές αραβικών χωρών, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει ήδη καταρτίσει ώστε να προχωρήσει, μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, στη ίδρυση ενός παραρτήματος.
Το Lehigh University είναι ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως στον τομέα της Τεχνολογίας Υλικών και Μηχανικής. Εδρεύει στην κοιλάδα Lehigh Valley της Πενσυλβάνια και φοιτούν σε αυτό πάνω από 7.000 φοιτητές σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.
Θεωρείται ένα από τα πιο διακεκριμένα ιδιωτικά ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο, με την ΕΑΒ να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία σε δραστηριότητες όπως η Αεροναυπηγική, η ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAV), η Διαστημική Τεχνολογία, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Επιπλέον αποτελεί ένα από τα πανεπιστήμια που επενδύουν στην εξωστρέφεια, με το 40% των σπουδαστών του να αποκτά διεθνή εμπειρία κατά τη διάρκεια της φοίτησής του.
Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, οι κτιριακές υποδομές όσων ξένων πανεπιστημίων θέλουν να ιδρύσουν κάποιο παράρτημα στη χώρα, θα μπουν στο μικροσκόπιο της ΕΘΑΑΕ, της ανεξάρτητης αρχής που θα αναλάβει την σύνταξη των κριτηρίων, την αξιολόγηση των φακέλων, αλλά και τον έλεγχο για το αν πληρούνται τα κριτήρια ακόμα και μετά την έγκριση λειτουργίας ενός παραρτήματος.
Η ΕΑΒ, όπως έχει ενημερώσει, έχει ήδη ολοκληρώσει την ανέγερση ενός κτιρίου 9.500 τ.μ., αξίας 20 εκατ. ευρώ με ιδία χρηματοδότηση και έχει εκκινήσει τις διαδικασίες ώστε να δημιουργήσει δύο ακόμα κτίρια. Στο κτίριο που διαθέτει ήδη και λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης, υπάρχουν χώροι για εργαστήρια, βιβλιοθήκη και για πρακτική, προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στα κριτήρια της ΕΘΑΑΕ για την ίδρυση των παραρτημάτων.
Η συνεργασία της ΕΑΒ με το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στοχεύει στη δημιουργία ενός μη κρατικού πανεπιστημίου Αεροδιαστημικής, με ειδικότητες όπως Σχολές Πιλότων, Εναέριας Κυκλοφορίας και Διαχείρισης Αεροπορικών Εταιρειών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το παράρτημα για να ξεκινήσει να λειτουργεί, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις σχολές και το συντριπτικό ποσοστό των διδασκόντων του να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δημήτριος Παπακώστας, απόφοιτος του Lehigh University και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου, έκανε την προσέγγιση στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο, όταν εκπρόσωποί του είχαν έρθει στην Ελλάδα, μαζί με άλλα δεκάδες αμερικάνικα πανεπιστήμια, ύστερα από κάλεσμα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, με υπουργό Παιδείας τη κ. Νίκη Κεραμέως.
«Αισθάνομαι υπερήφανος για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και του Lehigh University, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΑΒ να ιδρύσει Διεθνές Πανεπιστήμιο με σπουδές στην Αεροδιαστημική. Εχοντας ήδη δρέψει δάφνες στη διεθνή εκπαίδευση μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων, σκοπεύουμε να γίνουμε ένα από τα ελάχιστα πανεπιστήμια στον κόσμο με εξειδικευμένες αεροπορικές σπουδές. Η ΕΑΒ προχωρεί μπροστά με έργα, πρόοδο και οράματα», ανέφερε στην ανακοίνωση των ΕΑΒ.
Εκείνη η επίσκεψη είχε αποτελέσει την αρχή για πολλές συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων, ενώ η συνεργασία με την ΕΑΒ αναδεικνύει και τις διαστάσεις που μπορεί να προσφέρει ο νέος νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια -το οποίο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων και για την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων- αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και μέσα στον Φεβρουάριο να ψηφιστεί στη Βουλή.