Σημειώνεται ότι αν δεν ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό μέσα στο 2024, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία παραγράφονται το 2026. Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους. Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 έτη έως 111 έτη φυλάκισης στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στο θάνατο 104 πολίτες.
Ομως η εκτιτέα ποινή είναι μόνο 5 έτη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα κληθεί δηλαδή να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτού να ξεσπάσουν ξανά οι συγγενείς: «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έχασα ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 6 καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι
Ποινές φυλάκισης που μετετράπησαν σε χρηματικές επιβλήθηκαν στα παρακάτω άτομα:
- Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη
- Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών
- Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη
- Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη
- Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη
- Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Δίκη για Μάτι: Αθώοι Ψινάκης και Δούρου
Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.
Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση του πρότεινε την ενοχή 9 κατηγορούμενων.
Δίκη για το Μάτι: Βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από το δικαστήριο – Ξέσπασαν και πέταξαν καρέκλες οι συγγενείς των θυμάτων
Την οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των αποφάσεων για τους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με την τηλεόραση του Star και την εκπομπή Αλήθειες με την Ζήνα, οι παρόντες στην αίθουσα, έδειξαν με κάθε τρόπο την οργή τους απέναντι στη δικαστική απόφαση που καταδικάζει μόνο έξι από τους 21 κατηγορούμενους, και αυτούς με ποινές «χάδι». Ως αποτέλεσμα αυτού, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των τελικών ποινών και κάποιοι πέταξαν καρέκλες στους καταδικασθέντες, ενώ άλλοι ξέσπασαν σε κλάματα και κάποιοι άλλοι σε φωνές και κατάρες.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.
Προέδρος: Να περάσετε έξω… Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!
Συγγενής θυματος: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…
Πρόεδρος: Μη διακόπτετε
Συγγενής θύματος: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα
Συγγενής θύματος: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την
Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!
Συγγενής θύματος: Ποτέ να τους βρω να τα πω;
Στη συνέχεια, λίγο πριν οι δικαστές διακόψουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών, μια γυναίκα που έχασε το παιδί της στη φωτιά, φώναξε στους δικαστές: «Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς».
Το δικό της σχόλιο φώναξε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο: «Και επαίνους μην ξεχάσετε να τους δώσετε»
Μάτι: «Aναλαμβάνω την ευθύνη» γράφει ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα
«Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου» γράφει ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα στο άκουσμα των ποινών για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και αποκαλύπτεται με ανάρτησή του στο Facebook.
«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη», αναφέρει στην ανάρτησή του για όσα εκτυλίχθηκαν στη δικαστική αίθουσα σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα (29.04.24), ανήμερα της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Λίγη ώρα αργότερα ο Άγγελος Κοντοθάνος μίλησε στο Mega και ανέφερε τους λόγους που το έκανε. «Με το που είπε λύεται η συνεδρίαση και πήραν τις ποινές χάδια, σήκωσα μία καρέκλα και την πέταξα. Ανέλαβα την ευθύνη μου, γιατί σε αυτή την αίθουσα επί ενάμισι χρόνο δεν έχει πει κανείς ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Ζητάω συγγνώμη απ’ όσους θα ήθελαν κάτι περισσότερο και δεν το πέτυχα. Ούτε η λέξη «συγγνώμη» έχει ακουστεί σε αυτή την αίθουσα», είπε στο Live News.
Όπως τόνισε ο κ. Κοντοθάνος, οι νεκροί της τραγωδίας είναι 104, ενώ το δικαστήριο έκανε λόγο για 102 νεκρούς.
«Η δικαστής μίλησε για 102 νεκρούς, γιατί τα διδυμάκια Χειρουβίμ δεν έχουν συγγενή πρώτου βαθμού εν ζωή να υποστηρίξουν την κατηγορία τους. Είναι απλά δύο αριθμοί, είμαστε απλά πλημμελήματα και τα διδυμάκια δεν μπορούν να υποστηρίξουν την κατηγορία της δολοφονίας τους».
«Ντροπή στο δικαστήριο που είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά στην ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία να τιμωρήσει κάποιους υπεύθυνους για κάτι και δεν το έκανε. Θα έρθουν άλλα Τέμπη, άλλες τραγωδίες, δεν ξέρουμε ποιανού τα παιδιά θα είναι στην επόμενη τραγωδία. Εύχομαι οι τύψεις να τους κάνουν να τρελαθούν και να τους μισήσουν τα παιδιά τους», είπε.
Δίκη για το Μάτι: «Η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία» – Ξεχείλισε η οργή των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών – Όλο το χρονικό
Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες, το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή έξι εκ των 21 κατηγορουμένων και την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.
Οι ανακοίνωση των ποινών στους κατηγορούμενους προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι. Ο Άρης Χερουβείμ, που τον Ιούλιο του 2018 έχασε στη φονική φωτιά στο Μάτι τη μητέρα του, την αδελφή του και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του, που απανθρακώθηκαν ενώ έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες, μίλησε στις κάμερες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.
Ειρωνευόμενος την απόφαση του δικαστηρίου είπε: «Τα συναισθήματα ήταν λίγο περίεργα σήμερα. Με την έδρα και με όλους τους δικηγόρους -κυρίως της υπεράσπισης- είχαμε γίνει μια οικογένεια. Όλη αυτή την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία που επιδείξαμε μας την ξεπλήρωσαν σήμερα, ήταν μια πολύ δίκαιη δίκη. Κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς η ποινή που επιβλήθηκε ήταν 36-37 χιλιάδες ευρώ το άτομο, σε σύνολο είναι 220.000 ευρώ γιατί ο εμπρηστής είχε κάτι λιγότερο. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει έρανος στο Μάτι για να καλύψουμε τα έξοδα των ηρώων πυροσβεστών, που ταλαιπωρήθηκαν τόσο αυτές τις ημέρες στο δικαστήριο.
»Από το ίδιο το απόγευμα μέχρι σήμερα έχει γίνει ρεσιτάλ συγκάλυψης. Το πώς φθάσαμε σε πλημέλημμα, το τι έχουν αποκρύψει από τη δικογραφία, το πώς επελέγη η έδρα, το πόσα πράγματα δεν ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα, είναι από μόνα τους εξοργιστικά. Σκεφτείτε ότι παράλληλα με αυτή τη δίκη γίνονται δεκάδες άλλες δίκες για το ίδιο αντικείμενο που έχουν αναβληθεί και όχι τυχαία φυσικά. Περιμέναμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτή της δίκης, αυτό το τρομερό αποτέλεσμα. Μία δίκη, την περασμένη Παρασκευή, τους ξέφυγε, καταδικάστηκε ο διοικητής του ΕΣΚΕ ότι με δόλο απέκρυψε στοιχεία από τον εισαγγελέα -αυτό έγινε με μήνυση άλλου πυροσβέστη. Εδώ αυτό δεν ακούστηκε, αποδεχθήκαμε τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του ΕΣΚΕ, απίστευτη ελληνική Δικαιοσύνη».
Επιζών της τραγωδίας στο Μάτι: Η ευθύνη θα παραμείνει μια άγνωστη λέξη – Η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία
Παράλληλα, ξέσπασε ο επιζών της τραγωδίας στο Μάτι, Γιάννης Οικονομίδης, σε δηλώσεις του έξω από το δικαστήριο, μετά την απόφαση για τις εξαγοράσιμες ποινές στους 6 καταδικασθέντες.
«Σήμερα το δικαστήριο έκλεισε την αποστολή του. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν θέλει να μάθει από τα λάθη. Η λέξη ευθύνη θα παραμείνει μια άγνωστη λέξη και δυστυχώς το επόμενο Μάτι, τα επόμενα Τέμπη, η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία. Πρέπει κάτι να αλλάξει», είπε ο κ. Οικονομίδης.
Τη λύπη της για την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι εξέφρασε μια γυναίκα, η κυρία Άντζελα, που έχασε τη μητέρα της στο Μάτι.
«Αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι ότι όσο θα υπάρχει συγκάλυψη σε όλα αυτά τα γεγονότα και επιείκεια για τους κατηγορούμενους, θα έχουμε εμείς οι πολίτες, που είμαστε θύματα, έναν ανταγωνισμό, για το ποια είναι η πιο μεγάλη καταστροφή που έχει γίνει. Αν είναι το Μάτι, αν είναι τα Τέμπη, αν είναι η Μάνδρα. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, εμείς οι πολίτες θα είμαστε σε αντιπαράθεση για το ποιοι έχουν τον μεγαλύτερο πόνο. Λυπάμαι γι’ αυτή την απόφαση, ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα, δεν ήθελα να το πιστέψω, όμως σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καμία σημασία. Είμαστε τυχεροί που ζούμε, κι εγώ προσωπικά από τύχη ζω» σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Κουράγιο σε εμάς που θα ανάβουμε κεριά στους τάφους και όλοι αυτοί θα είναι έξω και θα χαίρονται» δηλώνει συγγενής τεσσάρων ανθρώπων -γονείς και δυο ανιψιές- που έχασαν τις ζωές τους με τραγικό τρόπο στο Μάτι. «Αυτό που είδατε σήμερα ήταν μια παρωδία. Για τη δικαιοσύνη είμαστε ένα πλημμέλημα. Δεν έχω να πω κάτι. Αυτά είναι τα χάλια τους, άλλη μια φορά να χειροκροτήσω, πραγματικά η απόλυτη ξεφτίλα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, βγαίνοντας από το κτίριο του Εφετείου, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Δίκη για το Μάτι: Γιατί φτάσαμε στις ποινές-χάδι
Η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή για τα πλημμελήματα είναι αυτή των πέντε ετών: μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ορίζεται πως μπορεί να επιβληθεί ποινή έως οκτώ ετών – αυτό είναι και το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορούσαν να κινηθούν οι δικαστές, εάν εξαντλούσαν την αυστηρότητά τους και εφόσον δεν είχαν αναγνωρίσει ελαφρυντικά.
Είναι γεγονός ότι κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, κακουργηματικές ποινές επιβάλλονται μόνο εφόσον αποδειχθεί δόλος του κατηγορουμένου, κάτι που σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών δεν αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια.
Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι όλο αυτό έγινε με βάση τη νομοθεσία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε. Συμπληρώνοντας, μάλιστα, ο υπουργός ανάφερε ότι με βάση τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου, πως το δικαστήριο θα είχε την ευχέρεια να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές: «Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη που λέει ότι αν υπάρχει παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή μέτρων που έχει ανακοινώσει η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική κλπ, η ποινή είναι από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη, με δήμευση περιουσίας». «Αυτή τη διάταξη την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία», επισήμανε ακόμα ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Στην επισήμανση πως η πλειονότητα των κατηγορουμένων κρίθηκε αθώα από το δικαστήριο σήμερα, ανεξαρτήτως ισχύοντος ποινικού κώδικα, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε πως «η δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν εάν πρέπει να ασκήσουν έφεση» και πως η πρόθεση της προέδρου του Αρείου Πάγου να ζητήσει να καθαρογραφεί άμεσα η σημερινή δικαστική απόφαση στοχεύει πιθανώς στην τάχιστη εξέλιξη της υπόθεσης, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή (Ιούλιος 2026): «Είδα την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, η οποία προφανώς αποσκοπεί στο να οδηγηθεί τάχιστα και σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία, μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την παραγραφή».
Μάτι: Παρέμβαση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ώστε να μην παραγραφούν αδικήματα – Έφεση από συγγενείς θυμάτων
Την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.
Παράλληλα, θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία του 23 Ιουλίου 2018.
Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Ακόμη, η κυρία Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.
Η όλη επίσπευση των διαδικασιών, αποσκοπεί να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.
Πάντως, οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.
Υπενθυμίζεται, ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί ην υπόθεση στο Εφετείο και στην συνέχεια στον ‘Αρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων.
Ειδήσεις σήμερα
Πάσχα: 61 συλλήψεις και 8.996 έλεγχοι για κροτίδες – Κατασχέθηκαν 28.112 πυροτεχνικά είδη
Μόσχα: Ο ρωσικός στρατός προχωράει στην ανατολική Ουκρανία
Γερμανία: Συνελήφθη Ρώσος ως ύποπτος για τη δολοφονία δύο Ουκρανών στρατιωτών κοντά στο Μόναχο