Όπως είναι ήδη γνωστό, στις 3 Οκτωβρίου 1926 τελέστηκαν τα εορταστικά εγκαίνια της πρώτης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, τα οποία τράβηξαν τα βλέμματα των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών της εποχής. Ο εμπνευστής του γεγονότος, ο πολιτικός Νικόλαος Γερμανός ανοίγει μια πύλη τεράστιας σημασίας για την οικονομία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το πρώτο εκθεσιακό κέντρο της χώρας είναι πραγματικότητα και η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης υποδέχεται 100.000 επισκέπτες στο Πεδίον του Άρεως (σημερινό Γ’ Σώμα Στρατού).
Το 1939, η 14η ΔΕΘ ήταν η τελευταία που διοργανώθηκε στο Πεδίον του Άρεως. Την ίδια χρονιά είχε ολοκληρωθεί η παραχώρηση του χώρου για το νέο εκθεσιακό πάρκο, και ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες για την διαμόρφωση των νέων εγκαταστάσεων. Το 1940, η 15η και τελευταία προπολεμική ΔΕΘ άνοιξε τις πύλες της στις νέες εγκαταστάσεις. Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή της, κηρύχθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Θα χρειαστούν ακόμη έντεκα χρόνια για να επιστρέψει η ΔΕΘ στο σπίτι της… Το 1949, με την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ, άρχισαν οι προσπάθειες για επαναλειτουργία της ΔΕΘ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού. Στις άμεσες ανάγκες περιλαμβάνονταν η επισκευή και ανακαίνιση των μεγάλων περιπτέρων: της Εθνικής Παραγωγής και των περιπτέρων Α και Β. Προτεραιότητα δόθηκε επίσης στον ηλεκτροφωτισμό του χώρου. Παράλληλα, ενδιαφερόμενες εταιρείες φρόντισαν για την ανέγερση αρκετών ιδιωτικών περιπτέρων. Η πρώτη μεταπολεμική 16η ΔΕΘ άνοιξε τις πόρτες της το 1951 και συνέχισε να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.
Πατήστε εδώ για την περιήγηση
Κατά τις δεκαετίες ‘60 και ‘70 η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, πέρα από το καθαρά επιχειρηματικό της ενδιαφέρον, αναπτύσσει δραστηριότητές που επεκτείνονται και στον τομέα του πολιτισμού, με την καθιέρωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (1960), του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού (1962) και αποτελεί κοσμικό και καλλιτεχνικό γεγονός της χώρας. Τα πυροτεχνήματα, η κοσμοσυρροή, το λούνα παρκ, τα shows, γενικά η λάμψη του πολύ μεγάλου γεγονότος, μέλλει να μείνουν χαραγμένα στη συλλογική μνήμη της πόλης και των κατοίκων της για πάντα. Αρχές τις δεκαετίας του ’70, στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ ξεπροβάλλει ένα αριστοτεχνικό κατασκεύασμα υψηλής τεχνολογίας για την εποχή του, ο Πύργος του ΟΤΕ (1970), ο οποίος έκτοτε αποτελεί ένα ισχυρό και επιβλητικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες δεκαετίες καθιερώνονται οι κλαδικές εκθέσεις, ενώ το 1977 ο φορέας που διοργανώνει την έκθεση μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία, μετονομάζεται σε HELEXΡΟ και με τα χρόνια εξελίσσεται στον επίσημο και μεγαλύτερο φορέα διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΛΓΑ: Εκκαθάριση πορισμάτων και ενστάσεων – Παράταση για εξόφληση ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς 2023
Φωτιά στην Αττική: Σε 180 απεγκλωβισμούς ατόμων προχώρησε η αστυνομία
Φωτιά στην Αττική: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς