Ρεκόρ
Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι τιμές των ενοικίων στην Ελλάδα αυξήθηκαν 10,4% το έτος μέχρι το καλοκαίρι. Ερευνες από μεσιτικά γραφεία ανεβάζουν το ποσοστό στο 12,6%, ενώ όποια έρευνα και αν πάρεις, το συμπέρασμα είναι ότι φέτος έχουμε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της τελευταίας 15ετίας, από το 2008!
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα μικρότερα ακίνητα, γιατί αυτά ζητούν περισσότερο οι ενοικιαστές. Ακόμα και αν σε σύγκριση ανά τετραγωνικό είναι πολύ ακριβότερα από τα διαμερίσματα 100-150 τ.μ., είναι το κατά πολύ μικρότερο κόστος συντήρησης που σε βάθος ενός έτους μπορεί να εξοικονομήσει έως και δύο ενοίκια. Η διαφορά με το 2022 είναι αισθητή ακόμα και στους μη ειδικούς, που βλέπουν τις τιμές των αγγελιών να έχουν σκαρφαλώσει. Πέρυσι, τέτοιο καιρό περίπου, 1 στα 10 μικρά διαμερίσματα (έως 55 τ.μ. και από τον 1ο όροφο και πάνω) στην Αττική είχε ενοίκιο έως 300 ευρώ. Φέτος, απλά δεν υπάρχουν. Με έως 300 ευρώ υπάρχουν διαθέσιμα μόνο ισόγεια, ημιυπόγεια και δώματα ταράτσας, το κάθε ένα με τα δικά του σημαντικά μειονεκτήματα, και αυτά λίγα. Πολλά ισόγεια πλέον κυμαίνονται στην κατηγορία 320 έως 370 ευρώ το μήνα. Στο χάρτη της Αθήνας, όπως φαίνεται στις διαθέσιμες αγγελίες, περίπου 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα σε όροφο και έως 55 τ.μ. είναι λίγο πάνω από τα 400 ευρώ μήνα, ενώ 3 στα 10 είναι μέσα στο επίπεδο τιμών από 500 έως 600 ευρώ. Ελάχιστα καλύτερη η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου η διαθεσιμότητα για μικρό ακίνητο με ενοίκιο έως 300 ευρώ ανεβαίνει κοντά στο 12,5% των ακινήτων αυτής της επιφάνειας.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Αυξήσεις βλέπουν οι μεσίτες από Σεπτέμβριο
Δεδομένου ότι πολλοί θα αναζητήσουν ένα νέο μικρό σπίτι την περίοδο Αύγουστος -Σεπτέμβριος, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις τιμές τότε. Οι επαγγελματίες της αγοράς τονίζουν ότι όλα εξαρτώνται από την περιοχή. Στα τουριστικά μέρη, οι τιμές θα πέσουν, καθώς πολλά μικρά ακίνητα έχουν απορροφηθεί στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων για το καλοκαίρι. Οι τιμές εκεί θα μειωθούν καθώς τελειώνει η θερινή σεζόν και τα διαμερίσματα θα αρχίσουν να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση.
Αυτό αυξάνει την προσφορά και ρίχνει τις τιμές. Από την άλλη πλευρά, στις λιγότερο τουριστικές περιοχές, ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος και οι τιμές όχι μόνο δεν θα πέσουν, αλλά αναμένεται να ανέβουν. Δεν εκτιμάται να μπουν στην αγορά πολλά νέα ακίνητα, ενώ όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από φοιτητές ή επαγγελματίες για ένα μικρό σπίτι, οι καλύτερες ευκαιρίες θα έχουν φύγει μέχρι τότε. Στην Αθήνα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 11.158 ακίνητα και άλλα 2.843 στον Δήμο Θεσσαλονίκης (στοιχεία AirDNA) που δεσμεύονται στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μόνο ένα μέρος από αυτά θα περάσει στην αγορά των μακροχρόνιων ενοικιάσεων, ενώ ακόμα λιγότερα είναι τα μικρά διαμερίσματα (22%).