Πολιτείες των ΗΠΑ, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Σκανδιναβικές χώρες, Εσθονία, Ουκρανία, Ινδονησία, Πακιστάν, Νιγηρία και Νότια Κορέα έχουν επικυρώσει τον χημικό ευνουχισμό -με διαφορετικές παραμέτρους και προϋποθέσεις στην εκάστοτε συνθήκη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, τα σεξουαλικά αδικήματα εναντίον παιδιών συνεχίστηκαν παρ’ όλη την αυστηρή νομοθεσία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφηκε και αύξηση τέτοιων εγκλημάτων, αν και τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα αφορούν κυρίως την προηγούμενη δεκαετία.
Δεν φτάνει
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο χημικός ευνουχισμός μειώνει τη λίμπιντο, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί για να αποτραπούν σεξουαλικά εγκλήματα και επιθετική συμπεριφορά. Ενδεικτικό είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι στη Γηραιά Ηπειρο 204 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών -το 9,6%- υποφέρουν από σεξουαλική κακοποίηση.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (ECPT) σε έκθεσή της είχε χαρακτηρίσει το χημικό ευνουχισμό υποτιμητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως μέσο σωφρονισμού των εγκληματιών σεξουαλικών παραπτωμάτων, κάνοντας λόγο για «ανυπολόγιστες και μη-αναστρέψιμες συνέπειες στη φυσιολογία του ατόμου που υφίσταται τη διαδικασία αυτή».
Το 1996 η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που εισήγαγε σχετική νομοθεσία για τον χημικό ευνουχισμό. Πλέον, νομικά κατοχυρωμένος είναι ο χημικός ευνουχισμός σε Φλόριντα. Γκουάμ, Αϊόβα, Λουϊζιάνα, Τέξας, Τζόρτζια, Μοντάνα και Ουισκόνσιν.
Στη Γερμανία -που πριν από δέκα χρόνια ίσχυε ο χειρουργικός ευνουχισμός- ο χημικός ευνουχισμός ακολουθείται πλέον σε εθελοντική βάση.
Το 2012 η Μολδαβία πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο, καθώς ο τότε πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα αποτελεί «το επίκεντρο παιδόφιλων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ».
Η Τσεχία είναι η μόνη χώρα που πραγματοποιεί χειρουργικό ευνουχισμό, όπου αφαιρούνται χειρουργικά οι ορμονοπαραγωγοί αδένες με νόμο που υπερψηφίστηκε το 1966.
Εορταστικό ωράριο 2024: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα; - Πότε θα ξεκινήσει;
Τον Ιούνιο του 2012, η Εσθονία ενέκρινε τον υποχρεωτικό χημικό ευνουχισμό (μέγιστο διάστημα τριών ετών) για άτομα που καταδικάζονται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Η Ουκρανία υπερψήφισε την υποχρεωτική επιβολή της μεθόδου το 2019 και αφορά όλους όσοι καταδικάζονται για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Το 2009, η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που ενέκρινε την επιβολή του χημικού ευνουχισμού για τους παιδεραστές. Τέθηκε σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα και αφορά καταδικασθέντες που έχουν βιάσει ή κακοποιήσει σεξουαλικά νέους κάτω των 15 ετών.
Το Κοινοβούλιο της Ρωσίας ψήφισε το 2011 νόμο κατά της παιδεραστίας, βάσει του οποίου τα άτομα που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα σε ανήλικα κάτω των 14 ετών θα υπόκεινται σε χημικό ευνουχισμού και ισόβια κάθειρξη. Για τους καταδικασθέντες άνω των 14 ετών θα δίνεται η δυνατότητα οικιοθελούς χημικού ευνουχισμού, με τη δυνατότητα υπό όρους αποφυλάκισης.
Η Ινδονησία ενέκρινε το 2017 τον χημικό ευνουχισμό για όσους διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων. Ο τότε πρόεδρος, Γιόκο Γουϊντότο, προώθησε το μέτρο μετά τον ομαδικό βιασμό 14χρονου που συγκλόνισε τη χώρα.
Καταστολή της σεξουαλικής επιθυμίας με ορμονοθεραπεία
Ορμονοθεραπεία για καταστολή των ανδρογόνων και κατ’ επέκταση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι ο χημικός ευνουχισμός, ο οποίος βρίσκεται από προχθές στο επίκεντρο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για πιθανή εξέτασή του ως ποινική συνδιαλλαγή για άτομα που βιάζουν ανηλίκους. Η δημόσια συζήτηση άνοιξε με την αποκάλυψη της υπόθεσης βιασμού και μαστροπείας ενός 12χρονου κοριτσιού από πολίτες «υπεράνω υποψίας».
Ο χημικός ευνουχισμός είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται ως μέσο αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων και κατά βάση του καρκίνου του προστάτη. Και αυτό γιατί η μέθοδος συμβάλλει στο να ελαττωθούν ραγδαία τα επίπεδα της τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που «θρέφει» τα καρκινικά κύτταρα, μειώνοντας τον κίνδυνο μεταστάσεων.
Επαναλαμβανόμενη
Ο σκοπός του χημικού ευνουχισμού είναι η μείωση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών ή αλλιώς ανδρογόνων. Τα κύρια ανδρογόνα είναι η τεστοστερόνη και η διυδροτεστοστερόνη (DHT). Ο χημικός ευνουχισμός δεν είναι μια εφάπαξ θεραπεία. Οι γιατροί χορηγούν φάρμακα συνήθως υποδόρια. Αναλόγως το σκεύασμα, η χορήγηση πρέπει να επαναλαμβάνεται είτε μία φορά το μήνα είτε μία φορά το χρόνο.
Μέσω του χημικού ευνουχισμού επιτυγχάνονται η μείωση ή πλήρης απουσία σεξουαλικής επιθυμίας, η στυτική δυσλειτουργία, η συρρίκνωση των όρχεων και του πέους. Η μέθοδος έχει παρενέργειες που συχνά παραλληλίζονται με αυτές που βιώνουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μεταξύ άλλων, κόπωση και εξάψεις.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μηχανισμό ποινικής συνδιαλλαγής. Οπως είπε, ο χημικός ευνουχισμός εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού ως μέτρο ασφαλείας της κοινωνίας στην περίπτωση που ο παραβάτης συναινέσει σε αυτό το μέτρο, προκειμένου να βγει από τη φυλακή, χωρίς να έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής του.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πάντως, ανέφερε (ΕΡΤ) ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ποινή χημικού ευνουχισμού». Εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη, δήλωσε συγκεκριμένα: «Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία δεν πρέπει να υπάρχει υφ’ όρον απόλυση. Είναι μία ξεκάθαρη θέση, την οποία έχω υποστηρίξει διαχρονικά. Η υφ’ όρον απόλυση, που είναι η δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή κάποιος τιμωρείται ισόβια κι έχει μία δεύτερη ευκαιρία, έχει όρους και προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι υπάρχουν εγκλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η δεύτερη ευκαιρία. Ο βιασμός παιδιών προφανέστατα είναι από τα αδικήματα που εγώ δεν πιστεύω ότι θα σωφρονιστεί ποτέ ένας τέτοιος άνθρωπος, ευθέως σας λέω δεν με ενδιαφέρει να σωφρονιστεί, είναι ένα έγκλημα τόσο ειδεχθές που είναι αδιάφορος για την κοινωνία ο σωφρονισμός του».