Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των περιοχών που πλήττονται, αποτυπώνει με τον φωτογραφικό του φακό εικόνες καταστροφής όχι μόνο για την επιστημονική του έρευνα, αλλά και για να αφυπνίσει τους πολίτες για την απειλή της κλιματικής κρίσης και την επόμενη ημέρα των καταστροφών. Παράλληλα, επιχειρεί να επισημάνει την αναγκαιότητα προσαρμογής της κοινωνίας μας στη νέα πραγματικότητα και την αντιμετώπιση του προβλήματος με αειφόρες λύσεις.
Από χθες
Μέρος του φωτογραφικού του αρχείου κ. Λέκκα παρουσιάζεται στην ατομική έκθεση φωτογραφίας του με θέμα «Οι φυσικές καταστροφές που μας κυκλώνουν», που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως και αύριο 23 Οκτωβρίου στα Καλάβρυτα.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τριήμερου Συνεδρίου με τίτλο «Κλιματική Ουδετερότητα – Από τη φιλοδοξία στην υλοποίηση – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή ευθύνης», το οποίο συνδιοργανώνεται από το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ».
Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων, όπως από τις πλημμύρες της Δυτικής Αττικής το 2017, το σεισμό στη Βρίσα Λέσβου και από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό.
Δυτική Αττική
Εύβοια: Πώς είχαν στήσει τον τόπο του εγκλήματος - Τι κατάθεσε ο γαμπρός [βίντεο]
Στις 15 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη φονική πλημμύρα στη Δυτική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Η υπερβολικά μεγάλη ένταση, η μικρή χωρική εξάπλωση της βροχόπτωσης, οι απότομες πλαγιές που σχηματίζονται από τα Γεράνεια Ορη και από το όρος Πατέρας και δημιουργούν ένα έντονο ανάγλυφο με μεγάλο εύρος εδαφικών κλίσεων, σε συνδυασμό με τις καταπατήσεις στα ρέματα αλλά και την καταστροφή συνολικής έκτασης 3.700 στρεμμάτων από πυρκαγιές την περίοδο 2005-2014, ήταν τα κομμάτια που συνέθεσαν το παζλ της τραγωδίας.
Βρίσα Λέσβου
Για το παραδοσιακό χωριό Βρίσα της Λέσβου, ο χρόνος έχει σταματήσει την 12η Ιουνίου 2017, όταν το χτύπησε σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του μία γυναίκα νεκρή και ένα ολόκληρο χωριό θαμμένο στα χαλάσματα. Από τότε έχουν περάσει 5 χρόνια και οι πληγές παραμένουν ανοιχτές.
Το χωριό με τα πέτρινα κτίσματα έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, πλην ελαχίστων που πηγαίνουν εκεί καθημερινά για να ελέγχουν τις περιουσίες τους.
Ιανός
Οι σοβαρές ζημιές που υπέστη το κτίριο του Κέντρου Υγείας μετά τη μερική κατάρρευσή του λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων το κατέστησαν άμεσα κατεδαφιστέο. Η κρίσιμη εγκατάσταση δημοσίου συμφέροντος ήταν χτισμένη μέσα στην ιστορική κοίτη του ρέματος, στην πλευρά όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες ροής.
Συγκεκριμένα, η υπερχείλιση του Πάμισου ποταμού από τη μανία της κακοκαιρίας Ιανός που έπληξε τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος του Κέντρου Υγείας στο Μουζάκι στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, που βρισκόταν πάνω στην όχθη του ποταμού.