Σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που συζητήθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται μηνιαία αποζημίωση ύψους 1.800 ευρώ για γιατρούς και 1.200 για νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό που δέχονται να υπηρετήσουν σε δομές Υγείας σε νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα οικονομικό κίνητρο που ίσχυε και την περυσινή περίοδο, ωστόσο ήταν χαμηλότερο κατά 300 ευρώ για τους γιατρούς, ήτοι 1.500 ευρώ και κατά 200 ευρώ (1.000 ευρώ) για το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση νησιωτικών δομών Υγείας, μιας και αρκετές θέσεις προκηρύσσονται, αλλά προκύπτουν άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Πέρυσι τον Ιούλιο είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον κυρίως από νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς να είναι αμελητέα και η συμμετοχή των γιατρών. Ενδεικτικά, στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται η συντριπτική πλειονότητα των νησιών του Αιγαίου, τον περυσινό Ιούλιο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μετακίνησης περί τους 20 γιατρούς και 300 νοσηλευτές.
Ακίνητα: Τέλος τα Υποθηκοφυλακεία - Το σύνολο των συναλλαγών αποκλειστικά στο Κτηματολόγιο
Παράλληλα με τα οικονομικά κίνητρα για μετακινήσεις προς τα νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με υποστελεχωμένες δομές Υγείας, το υπουργείο Υγείας θεσμοθετεί και μπόνους για μετακινήσεις εντός Αττικής, κάμπτοντας έτσι τις αντιδράσεις εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής που συχνά αναγκάζονται να μετακινηθούν. Πιο αναλυτικά, στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι μετακινούνται έως τις 30.9.2023, εντός δομών Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 800 ευρώ. Για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό η αποζημίωση ορίζεται στα 400 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, με την ίδια τροπολογία αποσαφηνίζεται διάταξη για το επίδομα σε ειδικευόμενους αναισθησιολόγους και στα νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Το επίδομα για όσους νέους γιατρούς επιλέξουν την Αναισθησιολογία ορίζεται στα 250 ευρώ το μήνα. Η έλλειψη αναισθησιολόγων αποτελεί μια «πληγή» του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακάλυπτο είναι περίπου το 30% των οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ, ενώ στις θέσεις των ειδικευόμενων περισσότερες από επτά στις δέκα είναι κενές.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ
- 1.800 ευρώ, πλέον των αποδοχών τους, θα παίρνουν γιατροί που μετακινούνται σε άλλες περιοχές
- 1.200 ευρώ θα λαμβάνει νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό
- 800 ευρώ αποζημίωση προβλέπεται για γιατρούς που μετακινούνται εντός Περιφέρειας Αττικής
- 400 ευρώ αποζημίωση θα παίρνει νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που μετακινείται εντός Αττικής
- 250 ευρώ το μήνα δίνονται ως επίδομα σε νέους γιατρούς που επιλέγουν την Αναισθησιολογία για ειδικότητα