Ηδη από τις 30 Ιουνίου οι δύο ανώτατοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης αποχώρησαν, αλλά η διπλή εκλογική αναμέτρηση καθυστέρησε την επιλογή των νέων προσώπων που θα ηγηθούν της Δικαιοσύνης. Μέχρι την τελική επιλογή καθήκοντα προεδρεύοντος στον Αρειο Πάγο ασκεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος, Νικόλαος Πιπιλίγκας, και καθήκοντα εισαγγελέα ασκεί η αρχαιότερη αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Αριστέα Θεοδόση.
Η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων απαιτεί από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να προτείνει ονόματα και για τις δύο θέσεις, τα οποία θα περάσουν από ακρόαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Στο επόμενο στάδιο η λίστα «περιορίζεται» και η τελική επιλογή ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η ονοματολογία για το ποια θα είναι τα δύο πρόσωπα που θα αναλάβουν τα καίρια πόστα του Αρείου Πάγου έχει «φουντώσει», αλλά η κυβέρνηση κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της.
Άρειος Πάγος: Οι πιθανοί πρόεδροι
» Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει «βουτιά» στην επετηρίδα τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Χριστοδούλου και Νικόλαος Πιπιλίγκας.
Και οι δύο διαθέτουν εξαιρετικές νομικές γνώσεις, είναι χαμηλών τόνων και ιδιαιτέρως συμπαθείς στους συναδέλφους τους, ενώ, αν επιλεγούν, θα καθίσουν στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου μόλις για ένα έτος, αφού τον ερχόμενο Ιούνιο συνταξιοδοτούνται. Ο Γεώργιος Χριστοδούλου έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, αφού ήταν ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση και αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Ως ένας από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση της Siemens έγινε γνωστός ο Νικόλαος Πιπιλίγκας, ενώ υπήρξε πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην υπόθεση του σκανδάλου της «πάγιας προκαταβολής», που αποκαλύφθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης επί των ημερών του τότε δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
» Εκτός από τους δύο αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου η λίστα των «στοιχημάτων» ανοίγει περισσότερο εάν η κυβέρνηση επιθυμεί «μακράς πνοής» πρόεδρο, ο οποίος δεν θα πρέπει να αποχωρήσει την ερχόμενη χρονιά λόγω συνταξιοδότησης. Εκ των φαβορί για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου σε αυτήν την περίπτωση φέρεται η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, που χειρίστηκε τη δικογραφία της Χρυσής Αυγής στην ανάκριση μαζί με τη Μαρία Δημητροπούλου και υπήρξε πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον Νίκο Παππά για την υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.
» Αξια συνδιεκδικήτρια της θέσης είναι και η Μαρία Λεπενιώτη, που έμεινε στη δικαστική ιστορία για την εξαιρετική διεύθυνση της συζήτησης της δίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ από το πόστο της 9ης τακτικής ανακρίτριας ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις, όπως η συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος» αλλά και η υπόθεση καταπάτησης Κωπηλατοδρομίου. Η Μαρία Λεπενιώτη είναι ίδια «σειρά» στο δικαστικό σώμα με την Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ενώ και οι δύο έχουν μπροστά τους δύο χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση.
Άρειος Πάγος: Οι υποψήφιοι εισαγγελείς
» Ισχυρότερη υποψηφιότητα για τη θέση του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου θεωρείται αυτή της εμπειρότατης αντεισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη, η αγόρευση της οποίας στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου έμεινε στη δικαστική ιστορία. Με καταγωγή από το Ληξούρι, η Γεωργία Αδειλίνη ήταν, επίσης, η εισαγγελέας που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ενώ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα και με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους κατωτέρους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά.
Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει 48ωρη βαρυχειμωνιά - Αλλαγή σκηνικού το Σαββατοκύριακο
» Εμπειρη εισαγγελική λειτουργός η Μαριάννα Ψαρουδάκη είναι ένα ακόμη πρόσωπο που φαίνεται πως θα διεκδικήσει τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Με καταγωγή από την Κρήτη, η Μαριάννα Ψαρουδάκη διετέλεσε επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων για τέσσερα χρόνια, όταν αποχώρησε εξαιτίας της προαγωγής της στον Αρειο Πάγο.
» Σημαντικές πιθανότητες φέρεται να συγκεντρώνει και ο Λάμπρος Σοφουλάκης, διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστών, που έχει αναπτύξει πλούσια συγγραφική δράση. Ο κ. Σοφουλάκης μέχρι το 2019 διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Εύβοιας, με γνωμοδότησή του είχε ταχθεί υπέρ της νομιμότητας του μέτρου υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ στην υπόθεση Novartis είχε καταλήξει στο πόρισμά του στο ότι δεν εντοπίζονται αδικήματα από τους εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη.
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον καύσωνα και τον καιρό
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Τι προκάλεσε το… μανιτάρι φωτιάς – Γιατί ερευνάται το ξυλόλιο
Θερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα – Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα
Πανελλαδικές 2023: Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού
Τραγωδία στο Καβούρι: 6χρονο αγοράκι ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα
Καύσωνας Κλέων: Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι